Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Maďarič: Je nezodpovedné, že Krajcer sľúbil niečo, čo už nemôže splniť

Marek Maďarič
Marek Maďarič

BRATISLAVA – Za alibizmus označil exminister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) to, že súčasný šéf rezortu Daniel Krajcer (SaS) sľúbil kultúrnej obci niekoľko týždňov pred marcovými voľbami niečo, čo už nemôže splniť. Narážal pritom na projekt múzea moderného umenia – Danubiana, ako aj vytvorenie kunsthalle v súčasných priestoroch Domu umenia v Bratislave.

"Robí to vyslovene s vedomím, že na svojom poste už o niekoľko týždňov nebude. Čiže teraz môže sľúbiť čokoľvek alebo sa dokonca môže tváriť, že vytvoril predpoklady a jeho nástupca to musí dotiahnuť. Považujem to za nezodpovedné," uviedol v rozhovore.

Ako dodal, pre zmenu Domu umenia na kunsthalle sa rozhodol bez akéhokoľvek projektu či podkladov. Pretvoriť galériu Danubiana na múzeum, čo je úplne iný typ inštitúcie, si tiež podľa neho vyžiada isté náklady.

"Skôr sa mi zdá, ako keby sa na ministerstve viac špekulovalo s nejakými obchodnými zámermi než reálnou potrebou, čo je potrebné v kultúre urobiť," upozornil Maďarič. Podľa neho rezortu chýbala jasná stratégia, čo vlastne chce a čo si v tejto oblasti môže finančne dovoliť. "Neujasnenosť v týchto veciach doviedla v konečnom dôsledku ministerstvo kultúry pred realitu, že dnes má aj Hurbanove kasárne, ktoré chátrajú a treba ich nejakým spôsobom udržiavať," dodal.

"Rovnako sa ministerstvo dostalo do pozície, keď má priamo v správe Budmerický kaštieľ. Takže má či už slovne, alebo fakticky spolu s avizovanou rekonštrukciu Slovenskej národnej galérie rozrobených veľa veľkých projektov," podotkol s tým, že tým pádom nezostávajú financie na iné oblasti. Poukázal napríklad na budovu Slovenského národného múzea, divadelné budovy v Košiciach či nedokončenú rekonštrukciu Štátnej opery v Banskej Bystrici. "Výsledkom je množstvo rozbabraných vecí a nič nedokončené," dodal.

V prípade Budmeríc si myslí, že Krajcerovi zlyhal jeho plán, ktorý reprezentovalo občianske združenie Dilema. To vyhralo druhé ponukové konanie, keď splnilo vypísané podmienky na minimálne nájomné stanovené zákonom. K podpisu zmluvy nakoniec neprišlo. Združenie totiž nemalo peniaze na potrebnú rekonštrukciu. Literárny fond, ktorý polstoročie využíval priestor, nedokázal ponúknuť trhovú cenu. Nájomná zmluva mu vypršala v máji minulého roka a v júni kaštieľ opustil.

Krajcer to obhajoval tým, že zákon, ktorý prijala ešte predchádzajúca garnitúra, neumožňovala MK prenajať daný priestor za inú než trhovú sumu. "Nesnažil sa zmeniť existujúce pravidlá, ale veľmi rýchlo išiel cestou s plným vedomím tých komplikácií, ktoré výsledný stav mohol priniesť," konštatoval Maďarič. Koncom uplynulého roka Krajcer oznámil, že na rekonštrukciu kaštieľa v Budmericiach poputuje z rozpočtu jeho ministerstva 1,5 milióna eur. Potom bude slúžiť ako účelové zariadenie pre slovenských umelcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu