Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

OKS opakovane žiada Gašparoviča, aby vymenoval Čentéša

Peter Zajac
Peter Zajac

BRATISLAVA - OKS spolu s ďalšími poslancami NR SR opakovane žiadala prezidenta Ivana Gašparoviča, aby vymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, lebo ho k tomu zaväzuje Ústava SR a jeho rozhodnutie nemôže byť svojvoľné.

Prezident sa v stredu v Rožňave v odpovedi na otázku tamojšieho poslanca mestského zastupiteľstva Ivana Kuhna (OKS) k menovaniu Čentéša verejne vyjadril, že Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora nevymenuje, lebo mu nedôveruje. "Tým nevratne poškodil úrad prezidenta republiky a definitívne prevzal na seba zodpovednosť za všetky dlhodobo neriešené kauzy Generálnej prokuratúry - od kauzy Hedvigy Malinovej, cez kauzu Pezinskej skládky, až po všetky nevyšetrené korupčné kauzy, ktoré Generálna prokuratúra uzavrela bez riadneho vyšetrenia - a jeho spôsob výkonu prezidentskej funkcie začína pripomínať najhoršie časy skorumpovaného mečiarovského vládnutia, ktorého bol dlho jedným z hlavných aktérov," uvádzajú poslanci NR SR za OKS Peter Zajac a Ondrej Dostál.

Informáciu o tom, že Gašparovič Čentéša nevymenuje, lebo mu nedôveruje, zverejnil portál www.inforoznava.sk s odvolaním sa na stredajšie vyjadrenia prezidenta počas rozhovoru s rožňavským mestským poslancom Ivanom Kuhnom (OKS). Vyjadrenie prezidenta dnes potvrdil hovorca prezidenta Marek Trubač. Hovorca zdôraznil, že voľbu kandidáta na generálneho prokurátora v NR SR sprevádzalo množstvo pochybností - od ignorovania predbežného opatrenia Ústavného súdu SR predsedom parlamentu, označovania hlasovacích lístkov, skartovania lístkov bezprostredne po voľbe, až po vedomé skartovanie výpovede poslanca Igora Matoviča o korupcii prokurátorom Jozefom Čentéšom. Prezident na základe týchto okolností podľa Trubača rozhodne o vymenovaní generálneho prokurátora až po verdiktoch Ústavného súdu SR o podnetoch Jozefa Čentéša a Dobroslava Trnku v tejto veci. Zvolený kandidát na vymenovanie za generálneho prokurátora Jozef Čentéš dnes opätovne zdôraznil, že sa považuje za apolitického.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu