Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nestačí, že sa Čentéš Gašparovičovi nepáči, tvrdí Procházka

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič nemá právomoc rozhodovať o vymenovaní generálneho prokurátora na základe toho, či sa mu kandidát zvolený Národnou radou SR páči, myslí si predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu Radoslav Procházka (KDH).

"Rozhodujúci je postoj parlamentu. Prezident má možnosť generálneho prokurátora nevymenovať, ak nespĺňa predpoklady na vymenovanie, alebo nebol dodržaný procesný postup. To, že sa mu nepáči, dôvodom nie je," reagoval Procházka na Gašparovičov výrok, že Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora nevymenuje, pretože mu nedôveruje.

Procházka dodal, že kvalifikované stanovisko, či má prezident právo Čentéša nevymenovať, môže vydať jedine Ústavný súd SR. Ten má na stole ústavnú sťažnosť Čentéša, ktorému sa nepáči, že Gašparovič ho napriek zvoleniu v parlamente stále nevymenoval. Ďalej poznamenal, že parlament potrebuje poznať Gašparovičovo stanovisko k vymenovaniu oficiálne, aby sa mohol dohodnúť na ďalšom postupe a aby aj Čentéš vedel, na čom je. Milan Hort (SDKÚ-DS) na program najbližšej parlamentnej schôdze predložil návrh, aby snemovňa prezidenta vyzvala na vymenovanie Čentéša. Procházka vo výbore k tejto výzve predložil pozmeňujúci návrh, aby parlament prezidenta vyzval na vyjadrenie svojho postoja.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu