Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Reakcia na Slotov útok: Mal by sa najskôr pozrieť do zrkadla, tvrdí Simon

Zsolt Simon
Zsolt Simon (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Zsolt Simon dnes reagoval na zverejnené „bulvárne“ informácie z dielne SNS, ktoré sa týkajú zmlúv na dodávku dreva medzi štátnym podnikom Lesy SR a spoločnosťou Rettenmeier.

Minister Simon akékoľvek obvinenia v tejto súvislosti odmieta a podľa neho treba vyhlásenia predstaviteľov SNS vnímať ako súčasť predvolebnej kampane a v tomto čase sa „každá politická strana, a obzvlášť SNS, pred potopením chytá každej slamky.“ Takéto vyjadrenia Miroslava Jureňu, ktorý zabudol zaplatiť 18 miliónov korún za sprivatizovaný štátny majetok v Senici je výsmechom všetkých občanov Slovenska. Minister vo svojej dnešnej reakcii taktiež pripomenul maximálne nevýhodné zmluvy na dodávku dreva s firmou WoodWorking, ktoré sú v platnosti až do roku 2020 a boli uzavreté práve za predchádzajúcej vlády. „Ľudia, ktorí na Slovensku vytvorili kauzy ako emisie či nástenkový tender, môžu moralizovať, ale najskôr sa musia sami pozrieť do zrkadla. Bývalý minister Jureňa tento úrad posudzuje tak, ako keď bol riadený za  jeho éry,“ dodal.  V tejto súvislosti minister Simon zároveň médiám poskytol aktuálnu informáciu, ktorá sa týka priamo osoby p. Jureňu a lesného odštepného závodu Šaštín-Stráže. „Od zamestnanca závodu som sa dozvedel o verejnej súťaži na zemné práce v tomto odštepnom závode. Na príkaz vtedajšieho ministra Jureňu bola súťaž zrušená  a zákazka bola priamo pridelená firme Astap. Asi len náhodou táto firma vznikla v decembri 2007 a na jar 2008 jej bola vyplatená faktúra vo výške 922-tisíc eur,“ uviedol minister. Zaujímavé je personálne pozadie tejto spoločnosti so sídlom v Gbeloch, v ktorej taktiež asi len náhodou figurujú bratia exministra Ing. Milan Jureňa a Ing. Branislav Jureňa.

Minister pripomenul, že spoločnosť Rettenmeier Tatra Timber ako významný zamestnávateľ v liptovskom regióne od Lesov SR odoberala drevnú hmotu na základe platných zmlúv už počas vlády Roberta Fica a ministrov za HZDS. Oproti minulému obdobiu však dodávka dreva na rok 2012 predstavuje významný pokles. Kým počas vlády ministrov za HZDS spoločnosť ročne odoberala vyše 280-tis. metrov kubických dreva, na rok 2012 je naplánovaný odber len 140-tisíc metrov kubických. „Pokiaľ mám správne informácie, v zmluve nie sú uvedené žiadne cenové garancie. Je tam len garancia na množstvo, čiže keď zaplatia, dostanú drevo. Ale aká bude cena dreva o dva alebo tri roky, to  tam nie je,“ spresnil minister Simon. Podľa neho je dodávka dreva pre firmu Rettemeier Tatra Timber len snahou o zachovanie pracovných miest na Liptove, pretože podľa platnej zmluvy sú všetky dodávky drevnej hmoty smerované do závodu v Liptovskom Hrádku, vďaka čomu drevo neskončí v zahraničí. Pripomenul, že štátny podniky postupoval absolútne štandardným spôsobom a v záujme zabezpečenia zisku a udržania zamestnanosti. Všetky spomínané zmluvy sú zverejnené na internete a sú verejné dostupné.

Štátny podnik Lesy SR bol podľa ministra v poslednom období  po výmene generálneho riaditeľa v roku 2010 konsolidovaný a momentálne vykazuje napriek zníženej ťažbe vyššie zisky. V roku 2009 Lesy SR dosiahli zisk 320-tisíc eur, po nástupe Igora Viszlaia na miesto generálneho riaditeľa v roku 2010 predstavoval zisk 1,7 milióna eur. Za rok 2011 sa predpokladá zisk vo výške 16 miliónov eur, keďže sa výrazne eliminovalo korupčné správanie a Lesy SR v porovnaní s minulými rokmi hospodária efektívnejšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu