Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hrušovského výber by podľa advokátov mohol viesť k žalobe

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský

BRATISLAVA - Národná rada (NR) SR čelí aktuálne desiatkam súdnych sporov v hodnote za viac ako 900 miliónov eur. Najviac, až 750 miliónov eur žiadajú majitelia poisťovne Dôvera. Parlament by v týchto sporoch mali zastupovať externí právnici.

"Vedenie zákonodarného zboru je ochotné za ne zaplatiť ročne 10.000 eur, hoci pôvodne mali stáť milióny," skritizoval súčasný stav Rainer K. Wachter, šéf viedenskej pobočky americkej advokátskej spoločnosti Skadden, ktorá úspešne vyhrala arbitrážny spor HICEE proti Slovenskej republike za viac ako jednu miliardu eur.

"Tender na zastupovanie NR SR spadá rovnako pod slovenské predpisy ohľadom verejného obstarávania, ako aj pod rovnaké regulácie Európskej únie. Ak hodnota verejnej zákazky prekračuje limit v nich stanovený, musí prejsť zvláštnym obstarávacím postupom, ktorý je stanovený týmito predpismi. Porušenie európskeho práva v oblasti obstarávania môže vyústiť v správne a trestné konanie, podľa okolností prípadu. Ďalej, môže sa vyskytnúť podozrenie napríklad zo zneužitia postavenia, korupcie a prania špinavých peňazí, t.j. nesprávny výber advokátskej kancelárie by mohol viesť k trestnoprávnemu konaniu. Takáto zákazka môže byť dodatočne aj vyhlásená za neplatnú a všetky zúčastnené strany – vrátane verejného obstarávateľa – môžu byť vysoko pokutované. Nezákonný postup pri verejnom obstarávaní môže tiež predstavovať porušenie príslušných smerníc EÚ v oblasti obstarávania, ktoré môže vyústiť v kroky Európskej komisie proti Slovenskej republike," uviedol na otázku, čo bude znamenať podprahová metóda pri výbere advokátskej kancelárie, respektíve aké následky môže mať, ak hodnota zákazky za zastupovanie NR SR bude prekročená nad 40.000 eur.

Podľa názoru Wachtera "právne nezávadné verejné obstarávanie je síce komplexný proces, no jediný vhodný spôsob na výber právneho zastupovania pre NR SR tak podľa slovenského práva, ako aj podľa príslušných smerníc EÚ". "Môžu sa vyskytnúť aj dostačujúce dôvody pre to, aby verejný tender nebol vhodný – ako napríklad naliehavosť – v takomto prípade EÚ pripúšťa výnimky. Navyše, podľa našich skúseností nebude možné nájsť serióznu právnu firmu, ktorá by profesionálne zastupovala NR SR v spore s Pentou za odmenu menej ako 40.000 eur. Ak parlament plánuje platiť ako odmenu sumu 10.000 eur ročne, toto znamená, že by právnická firma zarobila mesačne 833 eur, čo je približne rovnaká suma ako plat jedného koncipienta v slovenskej právnickej firme. Obávame sa, že udelenie takéhoto mandátu za limitovanú sumu prinesie podozrenia z obchádzania predpisov o verejnom obstarávaní a možno aj podozrenia z korupcie, a mohlo by viesť ku správnemu a trestnoprávnemu vyšetrovaniu," zdôraznil ďalej Wachter.

Slovenská republika podľa jeho vyjadrenia musí dodržiavať rovnako svoje vlastné zákony, ako aj príslušné smernice EÚ. "To znamená, že je potrebné riadne a transparentné verejné obstarávanie. V prípade naliehavosti – ako je tomu v tomto prípade – existujú výnimky, ktoré právo pripúšťa na zrýchlenie procesu obstarávania. V rámci zrýchleného konania môže byť angažovaná firma, ktorá už zastupovala SR v podobnom prípade v minulosti, a hodnota nového kontraktu nesmie presahovať 50 percent hodnoty prvého, podobného kontraktu. Skadden úspešne obhajoval Slovenskú republiku proti žalobe HICEE (Penta) na miliardu eur v medzinárodnej arbitráži a môžeme vyhrať aj tento spor," dodal Wachter.

NR SR podľa minuloročných mediálnych informácií čelí približne 12 rozličným žalobám za takmer miliardu eur. Týkajú sa nielen spomínaného zákazu zisku zdravotným poisťovniam, ale aj hybridnej pošty. Najviac od Slovenska žiadajú práve majitelia poisťovne Dôvera - HICEE so sídlom v Holandsku a Dôvera Holding, ktorí požadujú 750 miliónov eur.

Skadden svoj minuloročný návrh zastupovať Slovensko voči spoločnosti Penta, ktorá na bratislavskom súde požaduje odškodnenie vo výške 750 miliónov eur, doručil v decembri predsedovi NR SR Pavlovi Hrušovskému. Americká spoločnosť argumentuje, že viac ako dva roky analyzovala právny aj skutkový stav, a teda je oboznámená s faktami, aplikovateľnou slovenskou legislatívou a právnym základom súdneho sporu, ako aj s argumentmi protistrany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu