Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SDKÚ navrhne vyzvať prezidenta, aby vymenoval Čentéša

Poslanci za SDKÚ-DS
Poslanci za SDKÚ-DS (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zvolávanie mimoriadnych schôdzi ani nie dva mesiace pred parlamentnými voľbami považuje SDKÚ-DS podľa podpredsedu strany a podpredsedu NR SR Milana Horta za predvolebný a marketingový ťah, navyše, ak riadna schôdza parlamentu sa uskutoční už onedlho.

Ako uviedol Hort dnes, SDKÚ-DS však víta záujem politických strán hovoriť na parlamentnej pôde o vymenovaní legitímne zvoleného generálneho prokurátora SR Jozefa Čentéša. „Na úvod riadnej schôdze poslanecký klub SDKÚ-DS navrhne bod programu, aby parlament schválil uznesenie, ktorým vyzve prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby rešpektoval ústavu a zákony SR a urýchlene vymenoval pána Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora SR,“ uviedol Hort s tým, že SDKÚ-DS vyzýva aj všetky ostatné politické strany, aby tento návrh podporili. Zároveň pripomenul, že modrí ešte minulý týždeň vyzvali prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby tak urýchlene urobil.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) na dnešnej tlačovej konferencii informovala, že by chcela na mimoriadnej schôdzi parlamentu prijať uznesenie, ktorým Národná rada SR vyzve prezidenta, aby vymenoval na čelo Generálnej prokuratúry riadne zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša. Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka prezident Ivan Gašparovič nekonaním porušuje svoje ústavné povinnosti. "Možno to bude brať vážnejšie, keď ho vyzve NR SR," poznamenal Sulík. Dodal, že pokiaľ nebude mať Generálna prokuratúra šéfa, vyšetrovanie kauzy Gorila nebude prebiehať dostatočne dobre. SaS by chcela tiež docieliť zvolanie zasadnutia parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS, výboru pre obranu a bezpečnosť s cieľom vykonať poslanecký prieskum v SIS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu