Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V roku 2011 poslanci schválili 139 zákonov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poslanci v roku 2011 schválili spolu 139 nových zákonov či noviel. Jasnú väčšinu z nich, až 122, do parlamentu predložila vláda, 13 pripravili poslanci Národnej rady (NR) SR a štyri boli z dielne parlamentných výborov.

Ako dnes informovala Darina Jahelková z komunikačného odboru Národnej rady SR, spolu bolo do parlamentu predložených 234 noriem. Viac než polovicu, 129, pripravila vláda, poslanci iniciovali 102 legislatívnych zmien a výbory tri.

Nízky počet schválených poslaneckých návrhoch vyplýva aj zo skutočnosti, že parlament rokovanie o poslaneckých návrhoch od júla štyrikrát odsunul, odvtedy sa ich nazbieralo viac než päť desiatok. Väčšina z nich sa nedostala ani do druhého čítania a vzhľadom na predčasné voľby už nemôžu byť schválené.

Medzi nimi je návrh na vyhlásenie vzniku Československa 28. októbra za štátny sviatok, návrhy na zavedenie predmanželských zmlúv, požiadavka, aby kandidáti na starostov a primátorov museli mať prinajmenšom maturitu, návrh na rozšírenie možností domáceho vzdelávania, okresanie príjmov politických strán, návrh na rozšírenie možností rozdelenia obcí, zníženie platov "multifunkcionárov" aj zmäkčenie zákona o štátnom občianstve.

Zrušenie tzv. Mečiarových amnestií aj priestupkovej imunity je už v druhom čítaní a tak poslanci budú mať možnosť schváliť ich na februárovej schôdzi.

Až 16-krát využil parlament zrýchlenú procedúru a zákony schválil v skrátenom legislatívnom konaní, 12-krát sa tak stalo pri vládnych návrhoch, dvakrát pri poslaneckých a dvakrát pri zákonoch predložených parlamentnými výbormi. Medzi nimi bol aj ústavný zákon o skrátení funkčného obdobia parlamentu po vyslovení nedôvery vláde Ivety Radičovej (SDKÚ-DS).

V rekordnom čase, za jediný deň, sa podarilo schváliť aj novelu Ústavy SR. V ten istý deň normu pod vedením Radoslava Procházku (KDH) pripravil ústavnoprávny výbor, vláda navrhla prerokovať ho v skrátenom konaní a parlament podvečer nové znenie ústavy odobril v troch čítaniach.

Prezident Ivan Gašparovič parlamentu schválené zákony 22-krát vrátil, snemovňa jeho veto 20-krát prelomila a zákony schválila opätovne. Prezident vďaka vetu presadil, aby sa neznížila štátna prémia pri stavebnom sporení.

O novele zákona o sociálnych službách, ktorú hlava štátu vetovala 19. decembra, parlament zatiaľ nerozhodol, plénum sa jej bude venovať na februárovej schôdzi. Úspešne prezidenta snemovňa naposledy prehlasovala 21. decembra, keď si poslanci potvrdili zmrazenie platov v roku 2012.

Veto prezidenta prelomili aj pri viacerých reformách v justícii a na prokuratúre z dielne ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS), novele zákona o používaní jazykov národnostných menšín aj pri novelizácii rokovacieho poriadku, ktorou umožnili verejnú voľbu generálneho prokurátora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu