Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Stratilo sa pol milióna eur od Európskej komisie pre Slovákov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Takmer pol milióna eur, ktoré Európska komisia (EK) posielala na Slovensko ako odvody za svojich slovenských pracovníkov, sa stratili. Vo svojom dnešnom vydaní o tom informuje denník Hospodárske noviny (HN) s tým, že platby sem síce podľa zistení denníka dorazili, na účet Sociálnej poisťovne už nie. Financie mizli v rokoch 1999 až 2003.

Prípadom sa vlani začala zaoberať slovenská aj bruselská polícia. "Úrad boja proti korupcii v spolupráci s Európskym úradom pre boj proti podvodom (OLAF) vyšetruje prípad v súvislosti s platbami kancelárie Delegácie Európskej komisie na Slovensku, ktoré neprišli do Sociálnej poisťovne," potvrdila pre HN hovorkyňa polície Denisa Baloghová.

Keďže na účet Sociálnej poisťovne peniaze neprišli, vlani žiadala, aby Brusel zaplatil pohľadávku 455.000 eur. Tieto peniaze už komisia poisťovni po dohode poslala. Európskej komisii však vznikla škoda presahujúca 900.000 eur. Na pohľadávku sa totiž nabalili aj penále v rovnakej výške, ktoré zatiaľ Brusel neuhradil. "O ďalších krokoch bude rozhodnuté na základe oficiálnych výsledkov vyšetrovania," potvrdila pre HN Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Podľa šéfa Sociálnej poisťovne Ľuboša Lopatku diskusia o doplatení penále naďalej prebieha. Prečo túto niekoľkoročnú pohľadávku začala poisťovňa vymáhať až začiatkom vlaňajšieho roka, neuviedol. "Prípad sme začali riešiť okamžite po zistení. Treba si však uvedomiť, že Sociálna poisťovňa evidovala na jeseň minulého roku pohľadávky vo výške 903 miliónov eur," podotkol Lopatka.

Jeho predchodcovia z čias bývalej vlády tvrdia, že o tomto prípade nevedeli. "Nevedel som o tom. Bolo tam vtedy päť systémov, v ktorých boli pohľadávky a bol v tom veľký neporiadok," uviedol pre HN exriaditeľ poisťovne z rokov 2007 až 2008 Ivan Bernátek. Dušan Muňko (Smer-SD) povedal, že o tom nemá žiadne informácie. Podobne reagoval aj bývalý minister práce Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). "Keby sme o tom vedeli, tak by sme konali," uistil.

Polícia aktuálne vedie trestné stíhanie pre podozrenie z poškodzovania finančných záujmov Európskej únie. "V prípade zatiaľ k obvineniu konkrétnych osôb nedošlo. Do vznesenia obvinenia voči konkrétnym osobám, zastavenia, prerušenia, prípadne ukončenia vyšetrovania nebudeme k prípadu poskytovať žiadne informácie," informovala denník Denisa Baloghová z Prezídia Policajného zboru.

Ak sa podozrenia potvrdia, páchateľovi, na ktorého účte peniaze končili, hrozí väzenie päť- až 12-ročné väzenie. Slovensku však podľa HN hrozí, že po vyšetrovaní bude musieť škodu Bruselu zaplatiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu