Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Slovensko má s USA dohodu na boj proti pašovaniu nukleárneho materiálu

Hillary Clintonová a Mikuláš Dzurinda
Hillary Clintonová a Mikuláš Dzurinda

BRUSEL - Minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda a americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová podpísali dnes večer v bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie Spoločný akčný plán vlády SR a vlády Spojených štátov amerických na boj proti nelegálnemu nakladaniu s jadrovými a rádioaktívnymi materiálmi a súvisiacimi technológiami.

Ako uviedol Dzurinda, Slovenská republika je prvou krajinou EÚ, ktorá takýto plán s americkým partnerom podpísala. "Po páde Dvojičiek v New Yorku sme konfrontovaní nečakanou výzvou a tou je boj s medzinárodným terorizmom, ktorý má mnoho podôb. Jednou z najnebezpečnejších je pašovanie a obchodovanie s nukleárnym materiálom," uviedol Dzurinda krátko po podpise dohody.

V tejto súvislosti dodal, že na Slovensku máme jadrové elektrárne a nachádzame sa v citlivej geopolitickej časti sveta, na druhej strane však disponujeme vynikajúcimi statickými a mobilnými zariadeniami na sledovanie takéhoto druhu pašeráctva, najmä na východnej hranici.

"Tak sa domnievam, že bolo veľmi dobré, že odborníci z nášho ministerstva zahraničných vecí sa dali do práce a Slovensko sa stáva prvou krajinou EÚ, s ktorou Spojené štáty podpísali Akčný plán. Teda medzivládnu dohodu, ktorá stanovuje konkrétne kroky, ktoré urobíme, aby sme v prvom rade predchádzali takémuto druhu pašeráctva a nelegálnemu obchodu, ktoré môžu viesť k zneužitiu takéhoto materiálu na terorizmus," povedal Dzurinda o zmluve zameranej na boj proti nelegálnemu nakladaniu s jadrovými a rádioaktívnymi materiálmi.

Na otázku TASR, či si toto slovenské prvenstvo vo vzťahu so Spojenými štátmi všimli aj ostatní jeho kolegovia, zúčastňujúci sa rokovaní šéfov diplomacií NATO, Dzurinda uviedol, že určite sa o tom dozvedia a Slovensko bude možno inšpiráciou aj pre ďalšie krajiny EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu