Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Gašparovič verí, že situácia v zdravotníctve sa do konca mesiaca vyrieši

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA – Prezident SR Ivan Gašparovič verí, že situácia v zdravotníctve sa do konca mesiaca úspešne vyrieši.

„Ešte je niekoľko dní do termínu, ktorý udali zdravotnícki odborári. Ak sa s nimi minister zdravotníctva Ivan Uhliarik dnes večer nedohodne, tak sa stretnem so všetkými zainteresovanými,“ avizoval pred novinármi po dnešnom rokovaní so šéfom rezortu zdravotníctva. Na margo memoránd tak zo strany ministerstva, ako aj Lekárskeho odborového združenia (LOZ) reagoval, že v takejto situácii je potrebný kompromis všetkých zainteresovaných. Dodal, že lekárov vyzval na stiahnutie výpovedí hneď po tom, ako zastavil transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti. „Zatiaľ sa to nestalo, takže určite budem mať ešte nejakú výzvu. Som presvedčený, že túto situáciu spolu vyriešime,“ poznamenal Gašparovič.

Uhliarik doplnil, že zvýšenie základnej mzdy lekárov v nemocniciach o 300 eur, ktoré garantujú v predloženom memorande, je maximum, čo si v súčasnosti môže Slovensko dovoliť. „Požiadavky odborárov sú v túto dobu, keď je Európa v kríze, absolútne neprimerané,“ zdôraznil s tým, že navýšenie platov o 600 až 1300 eur je odtrhnuté od reality. „Verím tomu, že lekári sú rozumní ľudia a stiahnu výpovede aj na základe našej ponuky,“ dodal.

Ohľadom dnešnej situácie na ministerstve zdravotníctva, kam za Uhliarikom prišli na rokovanie lekárski odborári, uviedol, že on nemôže skákať tak, ako niekto píska. Podľa vlastných slov mal na ministerstve už niekoľko naplánovaných stretnutí, išlo napríklad o zasadnutie krízového štábu, ako aj rokovanie so zástupcami rezortu vnútra.

Lekárske odbory ho za to, že krízovú situáciu v zdravotníctve nerieši s nimi za rokovacím stolom, ale odkazmi cez médiá, opätovne kritizovali. Ako poznamenal šéf LOZ Marian Kollár, ministra musia už tri týždne naháňať ako líšku v nore. K dnešnému pozvaniu šéfa rezortu na stretnutie si preto odbory prizvali aj médiá. Uhliarik odborárov prijal a dohodol sa s nimi na večernom rokovaní, čo Kollár označil za vydupanie si termínu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu