Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slotovci idú proti moslimom: Chcú zákaz minaretov

Ján Slota a Andrej Danko
Ján Slota a Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičná SNS predloží v blízkom čase do Národnej rady SR návrh zákona, ktorým chce dosiahnuť zákaz výstavby minaretov na Slovensku. Urobí tak s najväčšou pravdepodobnosťou prostredníctvom novely stavebného zákona.

"Nechceme dehonestovať žiadne náboženstvo, rasu, nechceme nikoho pošpiňovať, nedovolíme si povedať, ktoré náboženstvo je lepšie alebo horšie... Chceme však dať jasné najavo, že v Bratislave ani na Slovensku nie je priestor pre minarety," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii podpredseda strany Andrej Danko.
      
Cieľom pripravovanej novely je podľa neho povedať nie architektonickým stavbám, ktoré narúšajú vzhľad okolia a predstavujú nebezpečenstvo. Podnetom pre tento návrh poslúžila aj situácia, ktorá vznikla na Starej Vajnorskej ulici v Bratislave. Podľa Danka tam v súčasnosti vyrastá veľké čínske mestečko, ktoré mohlo vzniknúť len na základe povolenia zmeny územného plánu mestskými politikmi KDH a SDKÚ-DS. "Dnes nikto nevie, koľko Číňanov v tých bytoch býva, kde pracujú, kto ich sem doviezol, ako sa tam dodržiavajú hygienické predpisy, ako je to s povoleniami na prácu," podčiarkol podpredseda SNS.
      
Danko opätovne kritizoval Ministerstvo vnútra SR a jeho šéfa Daniela Lipšica (KDH). Minister vnútra podľa neho zneužíva svoje postavenie "na kšeftovanie s médiami", aj keď za desať rokov v politike nedokázal takmer nič. Za nemiestne označil aj porovnávanie nešťastí v bratislavskej Devínskej Novej Vsi a Nórsku, pri ktorom Lipšic poukázal, že slovenskí policajti zvládli svoju prácu lepšie. "Dovolil si porovnávať vraždenie takmer v centre hlavného mesta s vraždením na pustom ostrove... Takmer rok po udalosti je pritom zrejmé, že neurobil pre udalosť v Devínskej Novej Vsi nič," poukázal.
      
Kritika dnes neobišla ani prezidenta Policajného zboru Jaroslava Spišiaka. Polícia podľa Danka deptá vodičov, ktorí sa musia dopustiť priestupku, pretože ich k tomu núti zlá kvalita ciest. "Smerujeme k napĺňaniu našich plánov vyšetrovania, ako sme si naplánovali proces vyšetrovania, tak sa postupne dopracovávame k bodom, ku ktorým sme sa chceli dopracovať. Nejdeme spätným chodom, ideme dopredu," citoval jedno z vyjadrení Spišiaka Danko s dôvetkom, že si policajný prezident zvyšuje svoju inteligenciu jedine tým, že používa na tlačovej besede okuliare.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu