Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Padák pre šéfa Úradu na ochranu osobných údajov: Koaliční lídri vyberú nového!

Nový šéf úrady by mohol byť nominantom SaS Zobraziť galériu (2)
Nový šéf úrady by mohol byť nominantom SaS

BRATISLAVA – Hneď prvé stretnutie koaličných lídrov sa bude niesť v znamení závažných personálnych zmien. Ako sa Topkám podarilo zistiť, rozhodnúť by sa malo aj o novom predsedovi Úradu na ochranu osobných údajov. Ten súčasný totiž nadsluhuje už dva roky a navyše sa na neho zniesla vlna kritiky za zle pripravený zákon.

Úradu momentálne šéfuje nominant SMK Gyula Veszelei, ktorému skončilo funkčné obdobie ešte v roku 2009. Vtedajšia koalícia ho nevymenila a momentálne si na jeho miesto nárokuje SNS. Už aj Smer sa ozval, že by malo patriť opozičnému nominantovi. Podľa našich informácií však môže byť všetko inak. Už dnes na stretnutí koaličnej rady by mal totiž návrh na odvolanie Veszeleia predložiť predseda SaS Richard Sulík. Jeho strana by pritom mala prísť aj s vlastným návrhom. Premiérka Iveta Radičová sa odmietla k tejto téme vyjadriť. „Predsedníčka vlády sa nikdy k témam rokovania koaličnej rady nevyjadruje vopred,“ reagoval hovorca Rado Baťo.

Sulík kritizoval úrad ešte v marci za to, že novela zákona o ochrane osobných údajov mala podľa neho dramaticky zvyšovať administratívu podnikateľov a štátnych inštitúcií dokonca vysoko nad rámec požiadaviek Európskej únie. Podľa SaS by úrad mohol hrubo zasahovať do súkromia ľudí napríklad tým, že podľa zákona mohol od firiem žiadať bezplatný prístup do počítačových systémov. Úrad  v apríli kritizovala aj premiérka Iveta Radičová. Podľa nej je málo aktívny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu