Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Matovič ani OKS pozvanie na rokovanie od Smeru nedostali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nezávislý poslanec Národnej rady (NR) SR a šéf hnutia Obyčajní ľudia (OĽ) Igor Matovič ani koaličná strana OKS pozvanie na rokovanie o zmenách v eurovale od opozičného Smeru-SD nedostali. Predstavitelia oboch subjektov pritom avizovali, že predmetné úpravy pri hlasovaní nepodporia. Predseda Smeru-SD Robert Fico podmieňuje podporu zmien, len ak bude v parlamente zabezpečených všetkých 79 koaličných hlasov.

 "Nedostal som žiadne pozvanie, ani som ho od neho neočakával. Pánovi Ficovi nejde v skutočnosti o to, aby tu bol prijatý nejaký euroval," uviedol líder hnutia, ktoré združuje štvoricu poslancov NR SR. "Euroval nepodporíme a to je celý náš postoj," dodal.

Predseda OKS Peter Zajac konštatoval, že jeho strana by na rokovania nešla ani v prípade, ak by pozvanie dostala. "Ani si nemyslíme, že Fico je ten, kto má v tejto veci rokovať. Tá jeho pozícia je zvláštna v tom, že on hovorí na jednej strane, že to treba podporiť a aj oni to chcú podporiť, ale na druhej strane, že to nepodporia, pokiaľ tam nebude, neviem koľko podpisov. To mi pripadá ako anekdota spred roka 1989: "Mám svoj názor, ale nesúhlasím s ním," zhodnotil Zajac.

Zároveň priznal, že rozumie postoju lídra SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu, ktorý požiadal Fica o odklad rokovaní na túto tému dovtedy, než sa nájde zhoda v rámci koalície. "Dzurinda je aj minister zahraničných vecí a je to jeho povinnosťou, čiže musí rokovať, a to predovšetkým v rámci koalície. Ale myslím si, že tie postoje sú vcelku jasné," uviedol predseda OKS, ktorý sa domnieva, že by bolo čudné, ak by jeho strana nakoniec zmenila svoj negatívny postoj k eurovalu.

Pozvanie Smeru-SD na rokovania pre politických lídrov dnes dostal Most-Híd. "Pán Fico sa nedohodol s premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS), tak akým spôsobom sa chce dohodnúť s nami? Ja si myslím, že sa aj poradíme, ale zatiaľ nevidím dôvod, aby sme sa zúčastnili na rokovaní," reagoval predseda strany Béla Bugár. Od Fica napríklad očakáva, že ustúpi od svojej požiadavky, aby euroval podporilo všetkých 79 poslancov koalície. Priznal totiž, že považuje za nereálne, aby SaS ustúpila od svojho záporného postoja.

"Tak ako partneri veria, že presvedčia nás, my veríme, že presvedčíme ich," reagovala na zámer Dzurindu pokračovať v koaličných rokovaniach hovorkyňa šéfa liberálov Richarda Sulíka Tatiana Tóthová. Strana Sloboda a Solidarita rokovanie so Smerom-SD odmietla v stredu (17.8.). Jej šéf však súčasne sám pozval na rokovanie Fica, ale ako predseda NR SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu