Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Dzurinda: Vyjadrenia Kövéra boli neuvážlivé a nenáležité

Mikuláš Dzurinda Zobraziť galériu (2)
Mikuláš Dzurinda

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) odmieta napomáhať Maďarsku odpútavať pozornosť od toho, že schválili viaceré neeurópske zákony. Uviedol to na margo výrokov predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra, ktoré uverejnil český denník Hospodářské noviny.

"Treba byť aj múdry a veľmi zodpovedný. Treba porozumieť, o čo ide v danej chvíli," povedal novinárom počas dnešného rokovania vlády. Podľa neho Kövér týmto odpútava pozornosť od veľkých vnútorných ekonomicko-sociálnych, ale aj zahraničnopolitických problémov Maďarska na úkor Slovenska.

Zamyslel sa nad tým, že či im v tomto nepomáha aj Smer-SD, ktorý tak nerobí Slovensku dobrú službu. Ten v utorok (7.6.) naliehavo vyzval vládu SR, aby na vyjadrenia druhého najvyššieho ústavného činiteľa Maďarska reagovala protestnou nótou. Rovnako má urýchlene vypracovať stratégiu obrany národnoštátnych záujmov SR vo vzťahu k Maďarsku. "Nemali by sme robiť takéto veci. Mali by sme chrániť a presadzovať naše záujmy. Niekomu nevyhovuje pokoj. Len slabé povahy sa nechajú vyprovokovať k neuváženému kroku," poznamenal Dzurinda.

Napriek tomu považuje slová Kövéra za neuvážlivé a nenáležité. "Pre Slovensko ale neznamenajú ani minimálnu hrozbu," podčiarkol.

Podľa neho na tieto vyjadrenia dnes adekvátne a primerane reagoval predseda Národnej rady (NR) SR Richard Sulík (SaS). "Vyhrážanie sa vojenským zásahom alebo spomínanie takéhoto zásahu nepatrí do slovníka dobrých susedov," konštatoval Sulík s tým, že sú neprijateľné. Ich jediný cieľ vidí v odpútavaní pozornosti od medzinárodnej izolácie, do ktorej sa Maďarsko dostáva vďaka svojej "veľkomaďarskej politike".

Na to, či Slovensko pošle svojmu južnému susedovi protestnú nótu, Dzurinda reagoval, že o zámeroch slovenskej diplomacie nebude mediálne a verejne špekulovať. "O rozhodnutiach sa informuje. Pre túto chvíľu sa mi zdá reakcia predsedu NR SR adekvátna," uzavrel šéf slovenskej diplomacie.

Kövér okrem iného povedal, že Maďari na Slovensku nemuseli rešpektovať Parížsku mierovú zmluvu. Pri výstavbe Vodného diela Gabčíkovo-Nagymaros mala slovenská strana údajne brutálne zmeniť hranice a maďarský štát mohol v takej situácii použiť vojenskú silu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu