Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Podľa Slotu sú peniaze pre „cigánsku“ komunitu vynakladané neúčelne

Ján Slota Zobraziť galériu (2)
Ján Slota

HUMENNÉ – Peniaze z eurofondov, ktoré sú určené na riešenie problémov sociálne odkázaných rómskych komunít, sú podľa predsedu Slovenskej národnej strany (SNS) Jána Slotu vynakladané neúčelne.

Problematika osád bola jedným z bodov rokovania predsedníctva SNS, ktoré sa dnes konalo v Humennom. Okrem toho popoludní Slota spolu s ďalšími poslancami navštívil aj osadu Podskalka, kde podľa odhadov žije okolo 1400 Rómov.

 „Ja som presvedčený, že tie peniaze, ktoré prídu aj teraz z Európskej únie, tých 200 miliónov eur, by mali byť predovšetkým určené pre samosprávy tu na Slovensku a nie nejakému tretiemu sektoru alebo nejakému splnomocnencovi, tam sa tieto peniaze strácajú a unikajú,“ povedal predseda SNS.

Tvrdí, že rozdelenie peňazí pre rozumné využitie závisí od nastavenia legislatívnych pravidiel. Podľa neho je potrebné, aby ľudia, ktorí sa zaoberajú týmto etnikom a riešením problémov, chceli skutočne pomôcť a nie na tom zarobiť. Slota potvrdil, že o niektorých možných opatreniach v oblasti školstva a sociálnych vecí hovorili aj na dnešnom predsedníctve.

V rozhovore s obyvateľmi osady i pred novinármi sa niekoľkokrát kriticky vyjadril na adresu podpredsedu vlády Rudolfa Chmela, ktorý má vo vláde na starosti menšiny.

„Pán podpredseda by mal radšej viacej mlčať o maďarskej ústave a viacej sa zaoberať občanmi cigánskej národnosti,“ zdôraznil Slota.

Rómovia najskôr kritizovali politikov, že k nim chodia iba pred voľbami a potom sa na nich zabudne. Slotu niektorí označili za človeka, ktorý vystupuje proti Rómom a doteraz pre nich neurobil nič.

„Povedal v televízii, že Cigáni zadarmo berú peniaze, nech idú robiť, a kde pôjdu robiť, keď biele tváre nás nechcú ani vidieť, lebo sme podceňovaní, sme tu diskriminovaní,“ povedal pred príchodom poslancov za SNS 74-ročný obyvateľ osady.

Na stretnutí osadníci predsedovi SNS pripomenuli svoje problémy, posťažovali sa, že ich nechcú zamestnávať, a že potrebujú napríklad dokončiť školu, a upozornili aj na pozastavené aktivačné práce. Slota im povedal, že sa bude o tom informovať na stretnutí so zástupcami radnice.

“SNS od samého počiatku tvrdí jedno, že základný princíp problému cigánskej komunity je, že títo ľudia nemajú prácu. Drvivá väčšina cigánskej populácie chce robiť a tu konkrétne v tejto osade môžeme vidieť, že je na relatívne dobrej úrovni, už nehovorím o tých osadách na Spiši,“ zdôraznil Slota.

Líder národniarov je presvedčený, že aj medzi tými obyvateľmi má SNS svojich sympatizantov a on osobne nemá žiadne xenofóbne a rasistické pohľady smerom k tejto komunite. Dodal, že SNS chce týmto ľuďom pomôcť, aby sa normálne začlenili do spoločnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu