Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Janka Hospodárová vyspovedala odborníka: Starostlivosť o TOTO domáce zvieratko zvládne každý!

Jana Hospodárová a Robo Schemmer
Jana Hospodárová a Robo Schemmer (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ak nemáte čas na venčenie psa, ideálnym parťákom sú suchozemské korytnačky, ktorých chov zvládne aj začiatočník.

Pre chov korytnačiek sa načastejšie využívajú teráriá, ktorých ideálny rozmer je 100x50 cm. Pri výbere dekorácií treba myslieť na to, aby mali korytnačky dostatočný priestor pre pohyb, vhodné sú kamene či korene.
Pre zdravie korytnačiek je rozhodujúce kvalitné osvetlenie a teplota. Svetelný režim by mal byť približne 10-14 hodín. V teráriu sa snažíme vytvoriť teplotný gradient – t.j. chladnejšiu a teplejšiu časť. Teplejšiu časť zabezpečíme prostredníctvom výhrevnej žiarovky, ktorú umiestňujeme na niektorú zo strán terária (nie do stredu) – bezprostredne pod žiarovkou môže byť lokálna teplota aj 35 stupňov, teplota v iných častiach terária by sa mala pohybovať okolo 20-30 stupňov.

Janka Hospodárová vyspovedala odborníka: Starostlivosť o TOTO domáce zvieratko zvládne každý! (Zdroj: NL/TH)

Korytnačka sa vie dožiť celé desiatky rokov. Základom je však vhodná strava, ktorej základom by mala byť zelená zložka – rastliny. Vhodnými sú púpava, skorocel, ďatelinka, hviezdica, pŕhľava, čakanka, rôzne druhy tráv a kvalitné seno. Počas zimných mesiacov, ak korytnačka nespí, podávame najmä čínsku kapustu, rímsky šalát, kvalitné seno, no rovnako si môžeme nasušiť v priebehu sezóny už spomínané byliny. Ovocie by sme mali podávať len sporadicky, len ako spestrenie stravy. 1-2 krát do týždňa môžeme podať jahody, maliny, jablko či kúsky melónu, nevhodným ovocím pre korytnačky sú všetky citrusové plody. Do stravy korytnačiek pravidelne pridávame kvalitné výživové doplnky s obsahom vápnika.

Viac informácií o chovaní korytnačiek sa už dozviete z relácie SuperZverinec, v ktorej Janka Hospodárová vyspovedala Roba Schemmera, manažéra Super zoo.
A sledujte nás aj na Facebooku, kde prebieha súťaž o poukážku v hodnote 50.- eur na nákup čohokoľvek v Super zoo pre vašich domácich miláčikov.

 

Viac o téme: Janka HospodárováRobo SchemmerSuperzooSuperZverinec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu