Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Európska centrálna banka svoje kľúčové úrokové sadzby nezmenila

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Zoznam s.r.o.)

FRANKFURT NAD MOHANOM - Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok na svojom októbrovom zasadnutí ponechala kľúčové úrokové sadzby nezmenené, na viacročných maximách. Prerušila tak najdlhšiu sériu dvíhania úrokov vo svojej 25-ročnej histórii, keďže inflácia sa začína spomaľovať a ekonomický výhľad eurozóny sa zhoršuje.

Toto rozhodnutie Rady guvernérov nasleduje po sérii desiatich po sebe idúcich zvýšení úrokových sadzieb od júla 2022.Úrok z hlavných refinančných operácií ECB sa tak vyšplhal na 22-ročné maximum 4,5 % a sadzba z jednodňových vkladov na historický rekord 4 %. Dôvodom bola snaha ECB skrotiť infláciu v eurozóne, ktorá podľa najnovších údajov pomaly klesá k jej cieľu na úrovni 2 %.Inflácia v eurozóne vyvrcholila vlani v októbri na úrovni 10,6 %, ale už klesla a v septembri dosiahla 4,3 %.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Ponechaním úrokovej sadzby z vkladov na úrovni 4 % banka opätovne potvrdila, že súčasná úroveň nákladov na pôžičky môže stačiť na skrotenie inflácie, ak ju tam bude držať "dostatočne dlho"."Minulé zvýšenie úrokových sadzieb sa naďalej silne premieta do podmienok financovania," uviedla ECB, podľa ktorej vysoké úroky stále viac tlmia dopyt, a tým pomáhajú stláčať infláciu.Banka uviedla, že bude udržiavať úrokové sadzby vysoké "tak dlho, ako to bude potrebné", aby obmedzila infláciu.

ECB viac ako rok zvyšovala náklady na pôžičky a rušila stimuly na podporu ekonomiky, ako sú masívne nákupy dlhopisov a lacné financovanie bánk, ktoré zaviedla počas dekády nízkej inflácie.Prudké sprísnenie jej menovej politiky zanecháva stopy na ekonomike, pričom údaje zo začiatku tohto týždňa ukázali slabý rast úverov aj slabú ekonomickú aktivitu.ECB vo štvrtok zopakovala, že do konca budúceho roka bude pokračovať v dopĺňaní hromady dlhopisov v hodnote 1,7 bilióna eur získaných v rámci programu nákupu počas pandémie (PEPP).ECB považuje PEPP za "prvú obrannú líniu" proti turbulenciám na trhu napriek tomu, že niektorí jej predstavitelia volajú po ukončení tohto programu.

Viac o téme: Ekonomikaúrokyúrokové sadzbyECBEurópska centrálna banka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu