Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Úrokové sadzby zostanú na vysokej úrovni dlhý čas, tvrdí šéfka Medzinárodného menového fondu

Kristalina Georgievová Zobraziť galériu (2)
Kristalina Georgievová (Zdroj: SITA)

RIJÁD - Úrokové sadzby zostanú na vysokej úrovni ešte dlho, čo sa bude odrážať na vývoji ekonomiky. Preto je v súčasnom rozdelenom svete nevyhnutná medzinárodná spolupráca s cieľom dostať sa cez túto fázu slabého ekonomického rastu. Uviedla to šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Inflácia je stále vysoká, čo znamená, že na vysokej úrovni musia zotrvávať aj úrokové sadzby. To je však pre hospodársky rast, ktorý sa už spomalil na 3 %, ďalšia spŕška studenej vody," povedala Georgievová počas panelovej diskusie na investičnej konferencii (FII) v Rijáde. "Spolupráca v súčasnom fragmentovanom svete je pre rast kľúčová a skutočne vecou najvyššej priority," dodala šéfka MMF.

Archívne video: Priemerná inflácia za tento rok bude neuveriteľných 11%, budúci rok podľa nás poklesne, povedal Kažimír

Priemerná inflácia za tento rok bude neuveriteľných 11%, budúci rok podľa nás poklesne, povedal Kažimír (Zdroj: TASR/ Pavol Zachar)

Upozornila, že v poslednom období sa výrazne posilnili nálady proti globalizácii napriek tomu, že viedla k strojnásobeniu svetovej ekonomiky a umožnila zhruba 1,5 miliarde ľudí dostať sa z chudoby. Dôvodom podľa Georgievovej je, že "nie všetci mali z globalizácie prospech". "Nedokázali sme pre týchto ľudí vytvoriť príležitosti," dodala šéfka MMF.

Viac o téme: úrokyúrokové sadzbyRijádKristalina GeorgievováVývoj ekonomiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu