Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Podľa analýzy Bratislavčanom rastie chuť nakupovať: Je najvyššia za posledný rok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Pandémia, vojnový konflikt na Ukrajine, energetická kríza či rekordne vysoká inflácia majú v posledných rokoch vplyv aj na nákupné správanie. Napriek tomu apetít obyvateľov Bratislavského kraja po nákupoch je momentálne najvyšší za posledný rok, od marca 2022. V aktuálnej analýze na to upozornila analytička Wood & Company Eva Sadovská. Vychádzala pritom z marcového prieskumu spoločností DATAMAR a MNFORCE a z najaktuálnejších údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

Väčšina bratislavských domácností (86 %) podľa prieskumu v marci tohto roka plánovala zvýšiť svoje výdavky, alebo ich ponechať na úrovni ako vlani. Minúť menej ako pred rokom plánovalo iba 14 % opýtaných. Bratislavčania sa v najmenšej miere plánujú obmedzovať pri nákupoch potravín (13 %). Znížiť výdavky na predmety dlhodobej spotreby má v pláne 24 % spomedzi obyvateľov Bratislavského kraja.

Podľa analýzy Bratislavčanom rastie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Väčšia časť domácností z Bratislavy tak míňa pri nákupoch potravín a tovarov dlhodobej spotreby rovnako alebo dokonca o niečo viac ako vlani. Podľa výsledkov prieskumu sa zároveň znížil aj podiel takých domácností z Bratislavy a okolia, ktoré posúvajú na neskôr nákupy predmetov dlhodobej spotreby - ako napríklad oblečenie, nábytok, elektronika, automobil či nehnuteľnosť," priblížila Sadovská. V prípade služieb reštaurácií a kaviarní sa aktuálne obmedzuje 36 % z opýtaných.

Bratislavský kraj je dlhodobo ekonomicky najsilnejším na Slovensku

Pozitívny trend je podľa ekonómky evidentný aj pri očakávaniach bratislavských domácností ohľadom ich ekonomickej situácie na najbližších šesť mesiacov. "Kým v závere roka 2022 bol podiel domácností očakávajúcich zhoršenie na úrovni 56 %, v marci 2023 klesol pod polovicu na 47 %," vyčíslila. Pripomenula, že Bratislavský kraj je dlhodobo ekonomicky najsilnejším na Slovensku. Hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa v ňom v roku 2021 dosahoval úroveň 38.800 eur, pričom HDP na obyvateľa za celú SR predstavoval 18.100 eur. V ostatných regiónoch sa táto hodnota pohybovala v rozpätí od 11.100 eur v Prešovskom kraji po 19.400 eur v Trnavskom kraji.

Získaj peniaze na to, po čom túžiš
Zobraziť galériu (3)
Získaj peniaze na to, po čom túžiš  (Zdroj: freepik.com)

Bratislavský kraj sa vyznačuje aj najnižšou mierou nezamestnanosti, v marci tohto roka dosiahla 2,90 %. V celej slovenskej ekonomike bola v rovnakom období na úrovni 5,61 %. Priemerný plat Bratislavčanov dosiahol vlani 1599 eur, v celej SR 1304 eur. "Obyvatelia bratislavského regiónu zároveň disponujú vyššími úsporami v bankách. V prípade Bratislavského kraja sú vklady v bankách v prepočte na obyvateľa dlhodobo aspoň trojnásobne vyššie v porovnaní s priemerným údajom za SR," doplnila Sadovská.

Viac o téme: EkonomikaAnalýzaBratislavčaniaChuť nakupovať
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu