Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Európa musí oddeliť ceny plynu od ceny elektriny: Mimoriadna rada bude 9. septembra

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Mimoriadna európska rada pre energetiku sa uskutoční v piatok 9. septembra. Zvolal ju český minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Trh s energiami prestal podľa neho fungovať. Európa podľa neho musí oddeliť ceny plynu od ceny elektriny, rada bude prerokúvať návrh na stanovenie maximálnej ceny plynu, ktorý sa využíva na výrobu elektriny. Sikela to včera povedal novinárom. Stanovenie maximálnej ceny plynu je podľa neho funkčné a menej nákladné riešenie, ktoré by malo zraziť ceny elektriny nadol.

Síkela uviedol, že cena plynu vzrástla od júna až do dnes z 18 eur za jednu megawatthodinu (MWh) až na zhruba 310 eur na MWh. Uviedol, že rastúce ceny energií majú viac dôvodov, okrem samotnej vojny na Ukrajine a obmedzovania dodávok plynu z Ruska je to tiež napríklad zlá situácia s jadrovými elektrárňami vo Francúzsku, v prevádzke je pre údržbu a technické problémy len asi polovica francúzskych jadrových reaktorov.

Potrebná bude podľa neho tiež vyššia likvidita energetického trhu. Potrebné budú podľa Síkelu trhové intervencie, s ktorými môžu prísť štáty spoločne s obchodníkmi s energiami. Má to pomôcť zamedziť nefunkčnosti trhu. Európska únia je podľa neho bližšie spoločnému postupu pri riešení cien energií, ako bola kedy predtým. Síkela dúfa v celoeurópske riešenie, pretože ide podľa neho o najlepšiu a najlacnejšiu možnosť.

Minister uviedol, že často skloňované stanovenie cenového stropu elektriny by znamenalo výdavok 150 miliárd korún za každých 100 eur znížené ceny oproti tej trhovej. Pri stanovení stropu na polovicu súčasnej ceny, teda 500 eur za MWh, by tak štát dal ročne na kompenzácie 750 miliárd korún, čo je podľa Síkelu napríklad viac, ako koľko dá štát na dôchodky a desaťnásobok toho, čo dá na obranu.

Nie je to jediným možným riešením

Podľa Síkelu nie je stanovenie maximálnych cien plynu využívaného na výrobu elektriny jediným možným riešením. EÚ podľa neho môže otvoriť otázku emisných kvót, ktoré teraz tvorí už významnú časť cien elektriny. Na rad môže prísť tiež celková regulácia cien energií alebo úplné oddelenie cien plynu a elektriny.

Ekologické organizácie dnes uviedli, že veľká väčšina elektriny sa v Európe podľa ekológov vyrába oveľa lacnejšie, ako sa predáva, ale cenu na trhu určuje tá najdrahšia, teda plynová, aj keď je jej malé množstvo. Ide o takzvanú záverečnú elektráreň - ide o najdrahšiu elektráreň v prevádzke, ktorej prevádzka sa musí predajnou cenou elektriny pokryť. Na nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu má podľa ministra ČR relatívny dostatok plynu. Česko ale podľa neho patrí k krajinám, ktoré sú od ruského plynu extrémne závislé.

Viac o téme: CenyPlynEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu