Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kontrolóri sa zamerajú na potraviny zasiahnuté povodňami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Regionálne veterinárne a potravinové správy sa pri kontrolách zamerajú na potraviny, ktoré mohli byť zasiahnuté záplavami. Predovšetkým si budú všímať, či predávané čerstvé ovocie a zelenina nepochádzajú z oblastí postihnutých povodňami.

Kontrolóri budú požadovať deklarácie pôvodu ovocia a zeleniny, uviedla vedúca kancelárie ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Paulína Komarová. Takéto usmernenie vydala ŠVPS pre jednotlivé regionálne správy.

Hygienici varujú, aby ľudia nejedli potraviny zaplavené povodňovou vodou, bahnom a kalom, s výnimkou potravín hermeticky balených v skle, kovových obaloch či tuhých plastových obaloch, ktoré nie sú poškodené.

Aj takéto balené potraviny je však potrebné pred ich opätovným uvedením do obehu očistiť a dezinfikovať. Nemožno používať potraviny so zjavne poškodenými papierovými etiketami, respektíve ktoré sú úplne bez etikiet.

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje, že za zdraviu škodlivé treba považovať aj všetky poľnohospodárske plodiny, ktoré zaplavila povodňová voda, bahno a kal. Ľudia by bez posúdenia príslušného orgánu verejného zdravotníctva v žiadnom prípade nemali jesť ani poľnohospodárske plodiny, ktoré boli len čiastočne zaplavené a ďalej rastú.

O ich použití na kŕmenie zvierat musí rozhodnúť príslušná regionálna veterinárna a potravinová správa. Ovocie na stromoch a kríkoch, ktoré nebolo povodňovou vodou priamo dotknuté, možno jesť po dôkladnom umytí pitnou vodou, hovorí Úrad verejného zdravotníctva SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu