Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nepoučia sa? Predajcovia potravín dostali po kontrolách rekordné pokuty!

Aj takéto chuťovky si vyslúžili májové pokuty. Zobraziť galériu (5)
Aj takéto chuťovky si vyslúžili májové pokuty. (Zdroj: ŠVPS)

BRATISLAVA - Kontroly Štátnej veterinárnej a potravinovej správy za máj tohto roka udelili rekordné pokuty. Zhruba pätnásť percent kontrolovaných obchodov malo prehrešky voči hygiene, či skladovaniu potravín. Tri obchody nechali kontrolóri zavrieť.

Hoci Štátna veterinárna a potravinová správa kontroluje potravinárov každý mesiac, zdá sa, že sú nepoučiteľní. Podieľ obchodov, ktorým kontrolóri zistili prehrešky je totiž pätnásť percent, pričom podobné číslo sme našli aj v predchádzajúcich mesačných správach.

Konkrétne, počas mája vykonali potravinári 4350 kontrol, v rámci ktorých zistili 673 nedostatkov. Ako informoval minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, najviac malérov mali super- a hypermarkety. Viac ako polovica z nich mala počas kontrol nedostatky. Správa Ministerstva pôdohodpodárstva uvádza aj takého lahôdky:

Potravinová kontrola za máj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ŠVPS)

Potravinová kontrola za máj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ŠVPS)

Za negatívneho víťaza májových kontrol vyhlásil Jahnátek reťazec Metro. Striebro si "vybojoval" Carrefour a bronz Tesco. Štátni kontrolóri dočasne uzavreli tri predajne a udelili histroicky najvyššie pokuty. Štát si vďaka potravinárom prilepšil o 433-tisíc eur.

Zaujímavé je aj porovnanie trendov v počte nedostatkov. Takmer všetky obchodné reťazce si za máj vo svojich výsledkoch pohoršili. Iba dve výnimky, konkrétne CBA a  Carrefour zaznamenali za máj pokles nedostatkov.

Kontrolóri rozhodli o dočasnom zatvorení troch predajní, v dvoch prípadoch šlo o Tesco, v jednom o Lidl. Tam čiastočne obmedzili prevádzku po tom, ako sa v predajni našli mravce. Lidl sa bráni, že v čase návštevy kontrolórov už o mravcoch vedeli a zabezpečovali ich odstránenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu