Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

ONLINE V Komárne nastali vážne problémy, v Bratislave skočil človek do Dunaja!

Záplavy v Komárne Zobraziť galériu (152)
Záplavy v Komárne (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - S rozvodneným Dunajom na Slovensku momentálne najviac bojuje Komárno, kde spevňujú poškodenú hrádzu. V Bratislave už prebiehajú upratovacie práce, hasiči stále ratujú loď herca Adyho Hajdu, do ktorej začala tiecť voda. V hlavnom meste ráno do Dunaja skočil mladý muž, ktorého zatiaľ záchranári nenašli. Horúce chvíle dnes zažije aj Maďarsko.

20:21 SR: Situácia v Komárne sa upokojila:

Povodňová situácia v Komárne sa pomaly upokojuje. Hladina Dunaja klesla na 869 centimetrov z maximálnej dosiahnutej výšky 888 centimetrov. Váh v Kolárove klesol z maximálnej výšky 739 centimetrov o desať centimetrov. Ako informoval nitriansky krajský hovorca hasičov Viliam Pánsky, pri Novej Osade na toku rieky Váh dnes sanovali hrádzu vrecami s pieskom policajti, hasiči aj dobrovoľníci, vznikali na nej priesaky. Práce už ukončili, hliadky však budú naďalej hrádzu monitorovať.

20:00 SR: Klienti DSS zostanú v provizórnych priestoroch, budovu zničila voda

Rieka Dunaj v Komárne klesla oproti včerajšiemu maximu o 18 centimetrov a v súčasnosti dosahuje hladina 870 centimetrov. Napriek poklesu je hladina vody stále vysoká, hrádze sú nasiaknuté vodou. „Ešte si síce nemôžeme definitívne vydýchnuť, veríme však, že to najhoršie už máme za sebou,“ skonštatoval Róbert Dobi z komárňanského mestského úradu. „Je tam podmočená hrádza, museli sme urobiť oporné múry z vriec. Len na tomto úseku dnes pracovalo zhruba 350 až 400 ľudí, ďalšia stovka plnila vrecia pieskom,“ konštatoval.  Situáciu na hrádzi bude podľa jeho slov potrebné celú noc monitorovať, v prípade potreby sú pripravené ďalšie vrecia s pieskom. 

19:28 ČR: Česi si ešte nevydýchli:

Západné a stredné Čechy zasiahla séria búrok a prietrží. Na niekoľkých miestach spôsobila lokálne povodne. S dažďom Česi rátajú až do utorka.

19:10 ČR: Český premiér Petr Nečas nezavedie povodňovú daň, ako v roku 2010

"Vláda vďaka dlhodobej hospodárskej politike má prostriedky, ktoré dá na podporu postihnutých území," vyhlásil Nečas. Dodal, že rozpočtový schodok nebude porušený. Vláda uvoľnila na likvidáciu následkov povodní viac ako päť miliárd korún.

18:50 EU: Zopár aktuálnych záberov z povodňovej situácie v Európe:

Prečerpávanie vody v maďarskom Nagymarosi.
Zobraziť galériu (152)
Prečerpávanie vody v maďarskom Nagymarosi.  (Zdroj: SITA)

Vojaci v Nagymarosi oddychujú.
Zobraziť galériu (152)
Vojaci v Nagymarosi oddychujú.  (Zdroj: SITA)

V nemeckom Magdeburgu vojaci stavajú hrádzu z pieskových vriec
Zobraziť galériu (152)
V nemeckom Magdeburgu vojaci stavajú hrádzu z pieskových vriec  (Zdroj: SITA)

Takto stavajú hrádzu v našom Komárne
Zobraziť galériu (152)
Takto stavajú hrádzu v našom Komárne  (Zdroj: SITA)

Ďalšia momentka z Komárna.
Zobraziť galériu (152)
Ďalšia momentka z Komárna.  (Zdroj: SITA)

Dunaj zaplavil nemecký Deggendorf.
Zobraziť galériu (152)
Dunaj zaplavil nemecký Deggendorf.  (Zdroj: SITA)

Opäť Deggendorf.
Zobraziť galériu (152)
Opäť Deggendorf.  (Zdroj: SITA)

17:20 HU: Hladina Dunaja v Budapešti dosiahla 890 cm a ďalej nestúpa

Podľa agentúry MTI primátor mesta István Tarlós na Margitinom ostrove, ktorý je najviac ohrozeným miestom metropoly, povedal, že nie je potrebné sa obávať väčších problémov. "Priesaky sú, ale to je prirodzené," zdôraznil.

16:30 HU: Budapešť môže odolať najväčšej povodňovej vlne Dunaja

Budapešť môže odolať prichádzajúcej historicky najväčšej povodňovej vlne, pri takejto mimoriadne mohutnej povodni sa však môže stať čokoľvek, vyhlásil dnes šéf budapeštianskeho krízového štábu Imre Pesti. Podľa maďarskej agentúry MTI Pesti povedal, že hladina Dunaja dosiahla 884 centimetrov a večer by mala kulminovať okolo 896 centimetrov.

16:20 HU: Parlament predĺži stav núdze kvôli záplavovej vlne na Dunaji

Parlament v pondelok rozhodne o predĺžení stavu núdze, ktorý vyhlásili pre ohrozené oblasti kvôli dunajským záplavám a vláda v utorok rozhodne o prípadnom vyhlásení stavu núdze pre podunajskú oblasť pod Budapešťou. Vyhlásil to dnes predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na tlačovej besede v Ostrihome. Premiér podľa agentúry MTI riadi dnes protipovodňové práce v Dunajskom oblúku a v Budapešti. Hladina Dunaja v Budapešti bude kulminovať podľa vodohospodárov už dnes večer, pričom dosiahne maximálne 895 centimetrov.
 

15:55 SR: Pri upratovaní po záplavách netreba zabúdať na rukavice a dezinfekciu

Pri upratovaní priestorov zasiahnutých povodňami netreba zabúdať na používanie rukavíc, ako aj dezinfikovanie zasiahnutých predmetov či oblečenia. Najprv treba podľa hlavného hygienika SR Ivana Rovného odstrániť všetko bahno a nečistoty z povrchov mechanickým očistením a dôkladným umytím vodou. Pred začiatkom dezinfekcie tiež treba odstrániť akýkoľvek zvlhnutý interiérový materiál. Dezinfikované predmety prichádzajúce do styku s potravinami treba opláchnuť pitnou vodou rovnako ako napríklad aj hračky.

15:50  SR: Lokalitu medzi VDG a starým korytom Dunaja zaliala spodná voda

 "Hladina rieky Dunaj klesá, ale podzemné vody stúpajú. Ohrozenie obyvateľstva a majetkov platí naďalej. Príkazy o zákaze vstupu do ohrozeného územia ďalej platia," uviedol prednosta Obvodného úradu Dunajská Streda Richard Kmeť s tým, že prechod cez Vodné dielo Gabčíkovo, ako aj na hrádzach Dunaja je umožnený len obyvateľom okresu Dunajská Streda bývajúcim v tomto priestore. Ako Kmeť povedal, cesta medzi obcami Sap a Medveďov, ako aj Gabčíkovo a Bodíky, je naďalej uzavretá.

15:20 SR: Protipovodňové bariéry treba aj na Hron či Ondavu, tvrdí Kaliňák

"Je evidentné, že majú úspech, je to dobrý projekt, aj keď bol často kritizovaný. Treba ho rozvinúť aj na ďalšie miesta. Čaká to určite Komárno, tam je už 50 rokov stará hrádza, musíme to preniesť aj na Hron, Váh, Poprad, Hornád, Ondavu, ktoré nám často robia problémy pri povodniach najmä tohto typu," uviedol Kaliňák v relácii RTVS O 5 minút 12. Vláda podľa Kaliňáka veľmi skoro vyhodnotí celý priebeh povodne a škody. "Vláda sa bude snažiť podieľať sa na odstraňovaní škôd, aj keď nie vždy je to v našej kompetencii," dodal.

15:15 GER: Magdeburg ohrozuje najvyššia voda za 1200 rokov

Nemecké mesto Magdeburg v štáte Sasko-Anhaltsko čelí najvyššej hladine rieky Labe za posledných 1200 rokov. Ako uviedla Deutche Welle, hladina sa v nedeľu okolo obeda vyšplhala na 7,50 metra, čo je o 80 centimetrov viac, než dosiahla v roku 2002. Normálna hladina je len dva metre. Niekoľko štvrtí mesta vrátane predmestia Rothensee je už pod vodou a keďže má pršať, zatiaľ nik presne nevie, v akej výške bude voda kulminovať. Úrady museli evakuovať asi 3000 ľudí vrátane nemocnice a domovu dôchodcov, mesto pripravuje ďalšie evakuačné centrá. Tisíce ľudí nepretržite pracuje na utesňovaní protipovodňových hrádzí. Ohrozená je najmä hrádza chrániaca elektráreň na predmestí Rothensee.

14:35 SR: Vláda chce čo najrýchlejšie riešiť problémy s komármi

"Komáre budú vecou, ktorá bude, dá sa povedať, takou epidémiou. Určite sa budeme snažiť reagovať čo najrýchlejšie. V stredu budeme prijímať rozhodnutia, ktoré budú rýchlou, jasnou a efektívnou reakciou," uviedol Kaliňák.

Podľa Józsefa Nagya (Most-Híd) o týždeň až dva tento problém pocíti približne pol milióna ľudí v povodí Dunaja a Moravy. Ako uviedol, na najbližšej schôdzi parlamentu chce navrhnúť zmenu zákona, aby sa aj náklady na prevenciu a ničenie komárov dali započítať do záchranných prác.

13:10 SR: Bratislava otvorila Fajnorovo nábrežie

12:48 SR: Časť Devínskej je bez pitnej vody

Voda tečúca v časti domácností v bratislavskej Devínskej Novej Vsi je až do odvolania vyhlásená za nepitnú. Týka sa to domácností pod ulicami Pod Lipovým, Na Grbe, Kosatcová a medzi ulicami Bystrická, Jána Jonáša a Kremencová. Obyvateľov budú zásobovať cisternami. Informoval o tom vedúci krízového štábu Bratislavy Ľubomír Andrassy.
Vodu tečúcu z kohútika v časti domácností v Devínskej Novej Vsi vyhlásili za nepitnú po tom, ako pre možnú kontamináciu museli zvýšiť jej chlórovanie. Vodu teda môžu obyvatelia využívať len ako úžitkovú, po prevarení ju podľa Andrassyho môžu aj piť.

12:45 SR: Takéto nánosy zanechal Dunaj v Bratislave:

Nánosy na Dunaji v
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

Nánosy na Dunaji v
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

Nánosy na Dunaji v
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

Nánosy na Dunaji v
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

Nánosy na Dunaji v
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

12:27 SR: Časozberné video - takto stúpal Dunaj v Komárne

 

12:11 SR: V Bratislave skočil z mosta do Dunaja muž!

Z bratislavského Starého mosta dnes dopoludnia skočil do Dunaja muž. Podľa doterajších informácií malo ísť o 24-ročného muža z Dunajskostredského okresu.
      "Policajti spolu so záchranármi začali po mladom mužovi ihneď pátrať," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Ako ďalej uviedla, na mieste stále zasahujú záchranné zložky a na člnoch prehľadávajú povodie Dunaja. "Bližšie okolnosti sú predmetom ďalšieho šetrenia," dodala hovorkyňa. Svedkovia údajne muža videli pri moste Apollo. Záchranári ho zatiaľ nenašli.

11:41 SR: Správa SHMÚ - Štúrovo kulminovalo o siedmej ráno

Podľa aktuálnych informácií SHMÚ zaznamenal Dunaj v Komárne kulmináciu na úrovni 812 cm. V Komárne rieka kulminovala v sobotu o 15:00, rieka začala klesať až pred polnocou.

10:37 SK: V Komárne nastali vážne problémy, potrebujú viac dobrovoľníkov

Napriek tomu, že hladina Dunaja v Komárne klesla oproti včerajšiemu maximu o sedem centimetrov na súčasných 881 centimetrov, voda naďalej robí vážne problémy. Vojaci, hasiči, policajti aj dobrovoľníci sa v týchto chvíľach sústreďujú na hrádzi medzi Komárnom a Kameničnou. „Na zemnej hrádzi zrejme niečo povolilo, sú tam vážne problémy. Prosíme dobrovoľníkov, aby sa hlásili v Komárne v budove policajnej stanice. Veľmi súrne ich potrebujeme na plnenie vriec pieskom aj na spevňovanie hrádze,“ informoval hovorca komárňanského mestského úradu Róbert Králik. Doteraz už bolo v Komárne naplnených vyše 40.000 vriec s pieskom, ktorými sa utesňujú priesaky a vývery. 

10:34 HU: Hrádze zatiaľ držia, no Maďarsko to najhoršie ešte len čaká

Protipovodňové opatrenia a hrádze v Maďarsku zatiaľ vydržali nápor rozvodneného Dunaja, ktorý sa valí smerom na Budapešť. Úrady zatiaľ nehlásia žiadne obete či zranených. Evakuovať museli doteraz asi 1000 ľudí z najviac ohrozených oblastí. Na spevnenie brehov použili po celom toku Dunaja asi šesť miliónov vriec s pieskom. Na upevňovaní hrádzí pracujú nepretržite tisíce hasičov, vojakov a dobrovoľníkov. Informácie o postupe povodní prináša špeciálne zriadená rozhlasová stanica Flood FM. Parlament plánuje v pondelok predĺžiť stav pohotovosti vyhlásený začiatkom týždňa.

V Budapešti hladina v nedeľu ráno dosiahla 8,83 metra. Historické maximum z roku 2006 predstavovalo 8,60 metra. Očakáva sa, že Dunaj sa v hlavnom meste do pondelka zdvihne na 8,95 metra, hrádze sú však schopné zvládnuť 9,30 metra. "Povodeň sa blíži k srdcu krajiny. Pred nami sú dôležité dni, keďže hlavné mesto je najhustejšie obývanou časťou krajiny," vyhlásil premiér Viktor Orbán, podľa ktorého bude Maďarsko čeliť najhoršej povodňovej vlne v histórii. Voda zaliala ulice pozdĺž nábrežia a uzavrieť museli jednu stanicu metra. Situáciu mierne skomplikoval sobotňajší lejak, po ktorom vyrazila voda z kanalizácie na niektorých uliciach. Najohrozenejšími časťami Budapešti je Margarétin ostrov a obytná štvrť Romai. 

Orbán navštívil v noci na nedeľu mesto Ostrihom, ktoré je už podľa neho v bezpečí, keďže hladina prestala stúpať. Dediny Pilismarót, Dömös a Kisoroszi odrezala voda od sveta a sú prístupné len člnmi. Maďarský letecký úrad informoval o uzavretí vzdušného priestoru v okolí mesta Ostrihom na hranici so Slovenskom v súvislosti s protipovodňovými opatreniami na Dunaji. Zákaz používania platí od piatku 18:00 do pondelka 21:00.

10:12 HU: Takto momentálne vyzerá Dunaj v Maďarsku

Záplavy v Maďarsku
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

Záplavy v Maďarsku
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

09:55 SK: Devínska cesta je stále prístupná len pre záchranné zložky

V súčasnosti už Devínska cesta nie je zaplavená vodou, z dôvodu likvidácie následkov povodní je však prejazd touto komunikáciou možný len pre záchranné zložky. O sprejazdnení pozemnej komunikácie medzi Karlovou Vsou a Devínom rozhodne Krízový štáb v pondelok na svojom zasadnutí o 09.00 hod. Naďalej je pre verejnosť až do odvolania uzatvorené parkovisko pod hradom Devín ako aj samotný hrad.

Cesta medzi Devínom a Devínskou Novou Vsou je od včerajšieho dňa prístupná pre obyvateľov Devína formou individuálnej dopravy ako aj autobusom Dopravného podniku Bratislava linky X29. Naďalej je prejazd touto komunikáciou kontrolovaný políciou. Povolený je len pre občanov s trvalým pobytom, podnikajúcich, pracujúcich alebo vlastniacich nehnuteľnosti v tejto lokalite, a zložky podieľajúce sa na záchranárskych prácach. Autobus Dopravného podniku premáva každú nepárnu hodinu z Riviéry, cez Karlovu Ves, Dúbravku, Devínsku Novú Ves až po Devín, kde má konečnú zastávku na Slovanskom nábreží. Každú párnu hodinu autobus začína svoju cestu na Slovanskom nábreží v Devína a pokračuje až po Riviéru. 

Aj v prípade osobných motorových vozidiel sú tieto pri vstupe do Devína podrobované kontrole políciou a ich prejazd je možný len po Slovanské nábrežie. Žiadame preto občanov o rešpektovanie obmedzení a opatrení prijímaných políciou a vyzývame ich k ústretovosti a disciplinovanosti. 

09:51 SK: Otvorili parkovisko pod Starým mostom, Tyršovo nábrežie stále uzavreté

Parkovisko pod Starým mostom v Bratislave, ktoré pred pár dňami zaliala voda z Dunaja, opäť otvorili. Informovala bratislavská policajná hovorkyňa Karina Považanová. Od soboty je opätovne prejazdná aj Viedenská cesta, naďalej však zostáva uzavreté Tyršovo nábrežie. O obmedzeniach v doprave a ďalších opatreniach bude polícia priebežne informovať.

09:41 GER: Labe pravdepodobne vystúpi až na 8,10 metra, voda z pretrhnutej hrádze zatopila okolité dediny

Povodňová situácia na rieke Labe v nemeckých spolkových krajinách Sasko-Anhaltsko a Brandebursko sa dnes naďalej zhoršila. V Magdeburgu ráno namerali 7,45 metra, informovala tlačová agentúra APA. V brandenburskom meste Wittenberge dosiahla hladina Labe v raňajších hodinách 7,67 metra. Predpokladá sa, že hladina rieky do utorka vystúpi na 8,10 metra. Obyvateľov južnej časti mesta v sobotu vyzvali, aby pre vlastnú bezpečnosť opustili svoje byty.

Počas dnešného dňa chce povodňami postihnuté územia v Sasku-Anhaltsku a Sasku navštíviť nemecký prezident Joachim Gauck. Má sa zúčastniť aj na bohoslužbe v meste Halle, venovanej obetiam povodní a záchranárom. Podľa internetového vydania nemeckého denníka Welt bojuje Magdeburg s väčšou povodňou, ako sa očakávalo. Hrádza na sútoku riek Sála a Labe sa dnes pretrhla. Ľudia, ktorí zostali v okolitých obciach, museli okamžite hľadať záchranu na vyššie položených miestach.

Záplavy v Nemecku vyhnali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

Takto vyzerá nemecký obchod
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

08:41 HU: V Budíne sa komplikuje doprava, uzavreli viacero ciest

Prichádzajúca záplavová vlna na Dunaji výrazne komplikuje budapeštiansku dopravu. Po sobotňajšej prietrži mračien boli námestia a ulice Budína zaplavené, kanalizácia totiž nedokázala odviesť vodu, valiacu sa z budínskych vrchov. Medzi Južným Budínom a Severným Budínom sa skomplikovala doprava, pretože okolie Nábrežia Bem je úplne uzavreté. V Budapešti sú obmedzené mnohé linky električiek, trolejbusov, ale aj metra. Na linke 2 spoje nezastavujú na stanici Batthyány, ktorá je budínskou stanicou bezprostredne na nábreží Dunaja, všetky tamojšie podchody sú uzatvorené.

Primátor mesta István Tarlós vyzval obyvateľov Budapešti, aby nejazdili autom a volili radšej spoje hromadnej dopravy. Dôležité spoje posilnili. Dolné nábrežia na budínskej aj peštianskej strane sú uzatvorené už od utorka.

Záplavy v Maďarsku
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

Záplavy v Maďarsku
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

Záplavy v Maďarsku
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

Záplavy v Maďarsku
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

Záplavy v Maďarsku
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

Záplavy v Maďarsku
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

08:19 SK: Dunaj v Komárne cez noc klesol o 6 centimetrov

Hladina Dunaja v Komárne klesla do rána o šesť centimetrov. Kým o 23:00 bola ešte na úrovni 888 centimetrov, o 7:30 tu namerali 882 centimetrov. Počas noci pokračovalo upchávanie priesakov a monitorovanie hrádzí. Doposiaľ v Komárne použili na boj s povodňou 40-tisíc vriec s pieskom. Klesať už začal aj Váh v Kolárove, ktorý momentálne dosahuje 736 centimetrov. V piatok o 18:00 sa ustálil na úrovni 739 centimetrov a odvtedy nestúpol. Od 4:00 začal postupne klesať.

Ako povedal riaditeľ Správy vnútorných vôd Komárno Slovenského vodohospodárskeho podniku Juraj Fekete, hladiny riek síce klesajú, no stále sa objavujú problémy s priesakmi, najnovšie na pravej stráne Váhu v časti Komárna Nová osada. „Dostali sme nové posily od policajtov, rebrovitým spôsobom zaťažujú hrádzu vrecami s pieskom,“ povedal. 

Dunaj v Štúrove dosahuje od 5:45 úroveň 812 centimetrov, čo znamená, že od večera stúpol o tri centimetre. „Zatiaľ ešte nekulminoval, no určite už výrazne stúpať nebude,“ povedal Fekete. S výškou vody si poradia mobilné hliníkové zábrany, ktoré sú nad protipovodňovým betónovým múrom. Most Márie Valérie medzi Štúrovom a Ostrihomom je aj naďalej pre dopravu uzavretý. Dôvodom sú problémy na maďarskej strane, kde voda z Dunaja zaplavila jedinú prístupovú cestu.

08:15 SK: Polícia uzavrela Fajnorovo nábrežie

Dnes od 08.15 hod je pre motorové vozidlá uzatvorené Fajnorovo nábrežie z dôvodu demontáže protipovodňových zábran pracovníkmi Slovenského vodohospodárskeho podniku. Obmedzenie potrvá len na čas nevyhnutne potrebný na ukončenie prác.

03:03 GER: V okolí Labe evakuovali 3-tisíc ľudí, premiér žiada o pomoc

Tisíce obyvateľov nemeckej spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko museli už opustiť svoje domovy v obave pred záplavami z rozvodnej rieky Labe. Informovala o tom stanica Deutsche Welle. Hladina Labe počas soboty naďalej stúpala, pričom povodňová vlna smeruje na sever krajiny. Situácia sa zhoršila na kritickú úroveň aj v meste Magdeburg, kde museli evakuovať domov dôchodcov a vypnúť elektrinu v niektorých častiach mesta. Najviac ohrozené sú lokality Magdeburgu ležiace pri sútoku riek Sála a Labe, z ktorých už evakuovali asi 3000 ľudí. Protipovodňová ochrana mesta by však mala vydržať aj pri očakávanej výške hladiny 7,40 metra. Bariéry z vriec naplnených pieskom postavili aj vo Wittenbergu a ďalších okolitých mestách. 

Premiér Saska-Anhaltska Reiner Haseloff vyzval na pomoc ostatné spolkové krajiny i federálnu vládu. Do oblasti ohrozenej povodňami dnes pricestuje nemecký prezident Joachim Gauck. Do boja z povodňami v Nemecku sa zapojilo asi 70.000 pracovníkov krízových tímov a 11.000 vojakov. Povodňové škody v Nemecku sa doteraz odhadujú na 11 miliárd eur. 

22:53 SR:

Končíme dnešný online prenos z povodňovej situácie. Podľa posledných správ sa Dunaj v Komárne i Štúrove ustálil a nepredstavuje vážnejšie hrozby. V Bratislave voda pomaly klesá a profesionáli spolu s dobrovoľníkmi odstraňujú nánosy bahna a naplavenín.

Loď herca Adyho Hajdu v Petržalke ešte stále nie je v bezpečí. Plavidlo naberá vodu, v trupe je údajne viacero dier. Meteorológovia pre zajtrajšok vydali výstrahu prvého stupňa pred búrkami, na celom území Slovenska.

Dunaj ešte môže narobiť problémy v Maďarsku, situáciu budeme sledovať.

V Nedeľu ráno sa prihlásime s novými informáciami.

20:07 SR: Dunaj v Komárne prekonal další rekord:

Dunaj v Komárne sa ustálil vo výške 888 centimetrov, čo je o 45 centimetrov viac ako bol rekord z roku 2002. Hladina rieky mierne kolíše a môže ešte vzrásť o jeden až dva centimetre, potom by už mala začať klesať. Váh v Kolárove sa ustálil o 18:00 na úrovni 739 centimetrov.

19:52 SR: Natália z Komárna nám poslala niekoľko svojich záberov. Ďakujeme.

Povodňová situácia v Komárne,
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: topky)

Povodňová situácia v Komárne,
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: topky)

Povodňová situácia v Komárne,
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: topky)

Povodňová situácia v Komárne,
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: topky)

Povodňová situácia v Komárne,
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: topky)

Povodňová situácia v Komárne,
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: topky)

19:00 SR: Viedenskú cestu sprejazdnia pre osobné autá.

"Naďalej však zostáva uzavreté parkovisko na Tyršovom nábreží, ako aj celé nábrežie," informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Karina Považanová. Viedenskú cestu a Tyršovo nábrežie uzatvorila polícia ešte v pondelok (3. 6.) pre zvyšujúcu sa hladinu Dunaja.

18:53 SR: Pripravte sa na búrky!

Na niektorých miestach Slovenska zahrmelo už dnes. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre nedeľu výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Tá počas nedele platí pre celé územie Slovenska.

 

18:49 SR: Adyho lodi už potopenie nehrozí, hasičom sa podarilo dieru v trupe upchať.

18:20 SR:

Loď herca Adyho Haydu podľa posledných informácií dostala dieru, pravdepodobne po zrážke s ťažkým predmetom, ktorý unášal rozvodnený Dunaj. Hasiči z podpalubia odčerpávajú vodu, aby sa plavidlo nepotopilo.

Loď herca Adyho Hajdu
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: TASR)

18:15 SR: Viedenská cesta v Bratislave bude od 19:00 prejazdná. Tyršovo nábrežie zostáva uzavreté.

17:26 HU: Dunaj prekročí historický rekord aj v Budapešti:

Hladina Dunaja v maďarskom hlavnom meste Budapešť prekročila v sobotu poobede historické maximum, rekordných 8,6 metra. Primátor Budapešti István Tarlós vyhlásil, že Dunaj by mal v hlavnom meste kulminovať v pondelok na úrovni 8, 95 metra. Mesto disponuje protipovodňovými zábranami, ktoré ho dokážu ochrániť pred hladinou Dunaja až 9, 30 metra. Hladina by podľa Tarlósa nemala prekročiť deväť metrov. Doteraz namerané historické maximum v Pešti predstavuje 8,6 metra. Úrady už zriadili na východe Budapešti evakuačné centrum s kapacitou 15 000 ľudí pre prípad, že by niektoré časti museli evakuovať.

17:17 SR: Zrejme počas búrky sa vo Vrábľoch objavila tromba - vzdušný vír, ktorý pripomína malé tornádo. Za postreh a fotografie ďakujeme Marekovi:

Tromba - vzdušný vír
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: topky)

Tromba - vzdušný vír
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: topky)

Tromba - vzdušný vír
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: topky)

17:00 SR: V Komárne nerobí problémy len Dunaj, ale aj Váh. Takto jeho stav zachytil náš čitateľ Norbert Blahovics:

Komárno, Váh pri železničnom
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Norbert Blahovics)

Komárno, Váh pri železničnom
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Norbert Blahovics)

Komárno, Váh pri železničnom
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Norbert Blahovics)

Komárno, Váh pri železničnom
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Norbert Blahovics)

Komárno, Váh pri železničnom
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Norbert Blahovics)

Vaše tipy

Nachádzate sa na mieste záplav? Máte zaujímavé informácie, alebo zábery? Pošlite nám ich na adresu tipy@topky.sk!

16:40 SR: Dunaj v Komárne prestal stúpať

Hladina Dunaja sa v Komárne medzi 14. a 15. hodinou ustálila na 887 centimetrov a nestúpa ďalej. Ak sa nič nepredvídané nestane, mesto by malo odolať náporu vody. „Predpokladáme, že ešte minimálne jeden deň zostane tá hladina takto vysoko, pretože to klesá veľmi pomaly. Takže ten tlak na hrádze zostáva, no je pozitívne, že sa voda cez betónovú hrádzu nepreliala. Problémy však sú, na niektorých miestach sú v múre drobné trhliny, cez ktoré presakuje voda,“ skonštatoval hovorca komárňanského mestského úradu Róbert Králik.

16:23 SR: Takto to v hlavnom meste vyzerá po kulminácií Dunaja. V centre už rozoberajú protipovodňové bariéry:

Bratislava po povodni.
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

Bratislava po povodni.
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

Bratislava po povodni.
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

16:02 SR: V Bratislave sa potápa loď herca Adyho Hajdu.

Loď Adyho Hajdu kotviaca na petržalskom brehu Dunaja v Bratislave sa nakláňa, do plavidla tečie voda.

14:57 HU: Situácia v Maďarsku stále kritická, hladina Dunaja stále stúpa

Na väčšine maďarského úseku Dunaja stále stúpa hladina. Doposiaľ kvôli hrozbe záplav vysťahovali 972 ľudí. Hrádze posilnili s 5,8 miliónmi vriec s pieskom, vyhlásil dnes pri evakuovanej obci Györujfalu maďarský premiér Viktor Orbán. Podľa jeho slov Komárom-ostrihomská župa je v poriadku, problém môže byť pri Pilismaróte, dodal Orbán, ktorý popoludní odcestuje z Rábsko-mošonsko-šopronskej župy do Pilismarótu. Popoludní sa ukončila evakuácia 38 ľudí z rekreačnej zóny Pilismarótu, v ktorej prerušili dodávku elektriny pri hladine rieky 670 centimetrov. Hladina Dunaja dosiahla popoludní 797 centimetrov. Kulmináciu Dunaja v Budapešti očakávajú v pondelok na 895 centimetroch.

Záplavy v Maďarsku
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

Záplavy v Maďarsku
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

14:39 SR: Pri povodniach pomáhalo 301 vojakov i armádne vrtuľníky

Na pomoc pri zvládaní povodňovej vlny na slovenskom úseku Dunaja nasadila armáda od pondelka 3. júna dodnes 301 vojakov. Vojaci plnili vrecia pieskom a pomáhali pri zabezpečovaní a spevňovaní hrádzí v Bratislave, Devíne a v Komárne. Prepravovali tiež obyvateľov, evakuovali materiál a dovážali stravu. Spolu vojenské autá prepravili takmer 1 300 ľudí a tiež veľké množstvo piesku. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková, na pomoc v ohrozených oblastiach nasadili šesť Tatier 815, trinásť Tatier 815VN a tri Tatry 815S3. Využívali sa aj dva stredné terénne automobily Aktis a jeden Land Rover. Pričom, spolu vojenské autá najazdili 4 371 km. Monitorovanie a pomoc poskytli aj tri armádne vrtuľníky Mi-17.

14:10 GER: Kritická situácia v Nemecku, na pomoc nasadili armádu

Kritická povodňová situácia v sobotu stále vládne v okolí toku Labe na severe Nemecka. Na povodňovú vlnu sa pripravuje mesto Magdeburg v štáte Sasko-Anhaltsko, kde Labe dosiahla rekordnú úroveň. Ako informuje Deutche Welle, hladina rieky stúpla z dvoch na 7,30 metra. Protipovodňové hrádze sú dimenzované na 7,40 metra. Najkritickejšia je situácia vo štvrti Werder, ktorej obyvateľov pripravili na evakuáciu. Problémy hlásia aj z brandenburského mesta Mühlberg, kde výška vody v Labe dosahuje 9,77 metra. V meste nasadili na pomoc armádu. Na juhu a východe Nemecka sa situácia upokojila a ľudia sa začali vracať do svojich domovov, ktoré pre záplavy museli opustiť.

Záplavy v Nemecku
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

14:09 SR: Hladina Dunaja sa v Komárne ustaľuje, problémy sú však na vážskej hrádzi

Dunaj v Komárne sa podľa informácií zo stránky Slovenského hydrometeorologického ústavu ustaľuje, nárast je už len veľmi malý a pomalý. Hladina dosiahla 887 centimetrov. Hovorca Komárna Róbert Králik verí, že už ďalej stúpať nebude a že mesto má to najhoršie za sebou. Problémy sú na vážskej hrádzi, kde sa objavujú priesaky, ktoré priebežne utesňujú vrecami s pieskom. Zemná hrádza na Váhu má podľa jeho slov ešte rezervu zhruba meter. Po opadnutí povodňovej vlny budú ešte hroziť problémy so spodnou vodou. „So spodnou vodou si už nejako poradíme, to už nebude nejaký veľký problém,“ myslí si Králik.

13:59 SR: V Dobrohošti nepomáha už ani odčerpávanie, pivnice sú pod vodou

Oblasť medzi starým korytom Dunaja a prívodným kanálom Vodného diela Gabčíkovo je naďalej uzavretá. V obci Dobrohošť v okrese Dunajská Streda klesla hladina rieky v starom koryte Dunaja už o 50 centimetrov. Podzemná voda však začala stúpať. "V súčasnosti je prečerpávanie vody úplne zbytočné - čo sa odčerpá, okamžite doplní," konštatoval starosta obce Jozef Boráros. Starosta tvrdí, že viaceré pivnice sú pod vodou. "Zaplavené sú záhrady, prakticky celé naše okolie. Predpokladáme, že spodná voda nám narobí starosti," zdôraznil s tým, že jej stúpanie môže trvať ešte niekoľko dní. Podľa jeho slov už niektorí ľudia v súčasnosti čerpajú vodu z chát, tí však nepoznajú tamojšie povodňové pravidlá. Ide o rekreantov. "S odčerpávaním vody treba počkať ešte minimálne dva dni. Voda vystrekuje aj cez kanalizačné poklopy," zdôraznil a pripomenul, že na odčerpanie vody je dostatok prostriedkov. "Situáciu určite zvládneme," podčiarkol Boráros.

13:58 GER: Záber z nemeckého Magdeburgu, kde si rozvodnená rieka Labe vynútila evakuáciu domova dôchodcov a vypnutie elektriny v niektorých oblastiach.

Magdeburg, Nemecko, Labe, Povodne.
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

13:40 SR: V Komárne zaplavilo areál s nezabezpečenou kanalizáciou.

V jednotlivých lokalitách popri Váhu v Komárne  vznikajú škody menšieho rozsahu, spôsobuje ich najmä spodná voda, informoval hovorca komárňanského mestského úradu Róbert Králik.  Vážnejší problém vznikol za Vážskym mostom, v areáli bývalého bitúnku. „Kanalizačná voda z bitúnku vytekala do Váhu. Majiteľ, ktorý to má v správe, neurobil opatrenia ktoré mal urobiť, neutesnil tie kanalizačné kanály. Cez ne natiekla do objektu a dvora voda a vytopila prevádzky, ktoré tam majú niektorí podnikatelia,“ povedal Králik. Mesto nasmerovalo do týchto priestorov väčší počet dobrovoľníkov, ktorí zabezpečujú improvizovanú hrádzu, ktorá má zabrániť vzniku väčších škôd v tejto lokalite.

13:38 SR: Bratislavská polícia sa pochválila, že popri odstraňovaní škôd v Devíne asistuje aj pri svadbe. Povodeň takmer zmarila plány mladého páru, ktorý sa mal dnes sobášiť. Sobáš na hrade Devín sa nakoniec konať bude, polícia svadobčanom umožní prejazd po Devínskej ceste.

13:05 SR: Náš čitateľ Erik Bartalský nám poslal obrázky z upratovania v Devíne:

Upratovanie po povodni v
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: topky)

Upratovanie po povodni v
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: topky)

Upratovanie po povodni v
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: topky)

Upratovanie po povodni v
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: topky)

Upratovanie po povodni v
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: topky)

Upratovanie po povodni v
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: topky)

Upratovanie po povodni v
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: topky)

Upratovanie po povodni v
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: topky)

 

12:52 SR: Bratislava stále potrebuje dobrovoľníkov na pomoc pri odstraňovaní škôd. Môžu sa prihlásiť na adrese povodne@region-bsk.sk

12:28 SR: Nechoďte na bratislavskú hrádzu!

Hoci Dunaj v Bratislave klesá a počasie je dobré, magistrát upozorňuje cyklistov, aby sa nesnažili dostať na petržalskú hrádzu. Hrádza je uzavretá, narušiteľom hrozia pokuty.

12:16 SR: V Medveďove Dunaj kulminoval na 986 cm.

Obec sa údajne obišla bez väčších problémov, obyvatelia sa však obávajú stúpania podzemných vôd. To závisí od počasia, ktoré je zatiaľ pokojné. Hraničný most do Maďarska je naďalej uzavretý.

12:00 HU: Maďari evakuujú, nasadili bezpilotné lietadlá:

V Maďarsku preventívne evakuovali obec Győrújbarát, kvôli poškodenej hrádzi. Časť obyvateľov odišla k príbuzným, ostatným poskytli núdzové ubytovanie v športovej hale. Vláda nasadila bezpilotné lietadlá na mapovanie zaplavených oblastí. Stroje majú na palube kameru, ktorá v reálnom čase prenáša videozáznam vo vysokom rozlíšení.

11:33 SR: V Komárne utesňujú priesaky

Na Alžbetinom ostrove v Komárne utesňujú priesaky vrecami s pieskom. Ako povedal riaditeľ Správy vnútorných vôd Komárno Slovenského vodohospodárskeho podniku Juraj Fekete, spôsobili ich menšie trhliny v betónovom múre. „Pri studniach sa objavujú malé vyvierania vody, ktoré budeme zachytávať. Pitná voda ale ohrozená nie je. V prípade potreby je na ostrove aj náhradný zdroj,“ informoval Fekete. Priesaky sa objavujú aj pri Váhu na niektorých miestach v úseku Kolárovo – Komoča.

Dunaj v Komárne by mal podľa posledných informácií kulminovať okolo 15:00 na úrovni zhruba 885 centimetrov. „Možno ešte centimeter sa zdvihne hladina a potom by už mal kulminovať,“ povedal Fekete. V súčasnosti dosahuje 884 centimetrov.

11:09 SR: Na petržalskom brehu Dunaja už začínajú rozoberať mobilné protipovodňové hradenie. Voda na pravom brehu Dunaja v Bratislave klesla tak, že sa vynorilo celé parkovisko pred Divadlom Aréna aj cesta smerujúca do zalesnenej časti petržalského brehu smerom k hrádzi. Okolo spomínaného parkoviska už mobilné hradenie nie je, pracovníci protipovodňovej ochrany ho postupne odvážajú. Na mieste zostalo blato a naplaveniny, ktoré čistia vodou. Tyršovo nábrežie je zatiaľ celé pod vodou, z klesajúcej hladiny sa vynorila len príjazdová cestička naň. Zatrávnená hrádza okolo Divadla Aréna, na ktorej je betónový múrik, je už tiež nad vodou.

11:08 SR: Hraničný priechod Moravský sv. Ján - Hohenau je dnes od 8. hodiny znovu otvorený pre premávku.

11:06 SR: Devín postupne ožíva, obnovili kyvadlovú dopravu:

Od 11-tej hodiny má medzi Devínom a Devínskou Novou Vsou premávať kyvadlový autobus x29. Cesta bude prístupná aj pre individuálnu dopravu, polícia však na ňu pustí iba ľudí, ktorí majú v Devíne trvalý pobyt, alebo prácu. "Autobus Dopravného podniku bude premávať každú nepárnu hodinu z Riviéry, cez Karlovu Ves, Dúbravku, Devínsku Novú Ves až po Devín , kde bude mať konečnú zastávku na Slovanskom nábreží. Každú párnu hodinu bude autobus začínať svoju cestu na Slovanskom nábreží v Devíne a pokračovať až po Riviéru," informuje bratislavská polícia.

V Petržalke je stále uzatvorená cesta medzi Inchebou a Starým mostom, pri Sade Janka Kráľa. Na Panónskej a Dolnozemskej ceste je obmedzená rýchlosť na 50 km/h, kvôli lesnej zveri, ktorú povodeň vyhnala do mesta. Starý most je opäť otvorený pre chodcov.

10:52 Na ochrane Budapešti pred záplavami pracuje vyše 8000 ľudí

V Budapešti stúpa hladina Dunaja, o 09.00 h tam namerali 850 centimetrov. Za posledných 12 hodín zaznamenali 25-centimetrový nárast. Na protipovodňovej ochrane pracuje vyše 8000 ľudí, z toho 1600 dobrovoľníkov, informovala agentúra MTI. Na území metropoly doposiaľ evakuovali celkom 188 ľudí. Na Rímskom nábreží posilnilo hlavnú ochrannú líniu 300 ľudí. Elektrárne prerušili dodávku elektriny do tamojšieho záplavového pásma.

10:25 Na petržalskom brehu rozoberajú mobilné hradenie

Na petržalskom brehu Dunaja už začínajú rozoberať mobilné protipovodňové hradenie. Voda na pravom brehu Dunaja v Bratislave klesla tak, že sa vynorilo celé parkovisko pred Divadlom Aréna aj cesta smerujúca do zalesnenej časti petržalského brehu smerom k hrádzi. Okolo spomínaného parkoviska už mobilné hradenie nie je, pracovníci protipovodňovej ochrany ho postupne odvážajú. Na mieste zostalo blato a naplaveniny, ktoré čistia vodou. Tyršovo nábrežie je zatiaľ celé pod vodou, z klesajúcej hladiny sa vynorila len príjazdová cestička naň. Zatrávnená hrádza okolo Divadla Aréna, na ktorej je betónový múrik, je už tiež nad vodou.

10:02 GER: V Magdeburgu hladina rieky Labe stále stúpa

Povodňová situácia na rieke Labe v meste Magdeburg v nemeckom Sasku-Anhaltsku sa dnes ďalej zhoršila. Podľa informácií mesta dosiahla hladina výšku 7,30 metra, uviedla tlačová agentúra DPA. Najhoršia situácia bola v mestskej časti Magdeburg-Werder, kde už museli evakuovať domov dôchodcov, pričom povodňová vlna ešte nedosiahla svoj vrchol. Hovorca mesta uviedol, že aj ďalší obyvatelia Magdeburgu sa budú musieť pripraviť na odchod zo svojich domovov, o čom ich včas informujú.

09:56 Most Márie Valérie v Štúrove je zavretý, maďarská strana má problémy

Relatívne pokojne sledujú Štúrovčania stúpajúcu hladinu Dunaja v meste. Protipovodňový múr by mal bez problémov ochrániť mesto pred záplavami, tvrdí primátor Ján Oravec. „Dunaj stúpa každú hodinu približne o dva centimetre, očakávame ešte nárast o zhruba 15 centimetrov.  Protipovodňový múr má v súčasnosti rezervu približne 65 centimetrov.“ V súčasnosti sa hladina rieky v Štúrove vyšplhala na 795 centimetrov. Kulminovať by mala dnes vo večerných hodinách. Problémy má maďarský Ostrihom na opačnej strane rieky, kde voda zaplavila jedinú prístupovú cestu k mostu Márie Valérie, ktorý spája Štúrovo s Ostrihomom. Most museli krátko po ôsmej hodine uzavrieť pre autá i pre peších. „S Ostrihomom máme dohodnutú spoluprácu. Ak budú potrebovať evakuovať obyvateľov, dokážeme poskytnúť útočisko pre stovku ľudí,“ informoval Oravec.

09:40 Prinášame niekoľko aktuálnych záberov z Komárna. Ďakujeme nášmu čitateľovi Martinovi Kučerovi.

Povodňová situácia v Komárne,
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: topky)

Povodňová situácia v Komárne,
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: topky)

Povodňová situácia v Komárne,
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: topky)

Povodňová situácia v Komárne,
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: topky)

Povodňová situácia v Komárne,
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: topky)

Povodňová situácia v Komárne,
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: topky)

Povodňová situácia v Komárne,
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: topky)

09:31 Uzavreli most medzi Štúrovom a Ostrihomom

Most Márie Valérie medzi Štúrovom a Ostrihomom dnes o 8:10 uzatvorili. Ako povedal primátor Štúrova Ján Oravec, dôvodom sú problémy na maďarskej strane, kde voda z Dunaja zaplavila jedinú prístupovú cestu. V Štúrove je situácia pokojná, protipovodňový múr má ešte rezervu zhruba 70 centimetrov. Kulmináciu tu očakávajú vo výške 800 až 810 centimetrov vo večerných hodinách. V súčasnosti dosahuje hladina rieky 793 centimetrov. „Mesto by to malo v pohode ustáť. Nový protipovodňový múr funguje veľmi dobre. Musím povedať, že už dávno sme nemali takú pokojnú povodeň ako teraz,“ skonštatoval Oravec.

09:12 HUN: Maďarov čakajú dva ťažké dni

Nadchádzajúce dva dni budú pre Maďarsko najťažšie, vyhlásil dnes v súvislosti s prichádzajúcou dunajskou záplavovou vlnou maďarský premiér Viktor Orbán v Györi po tom, čo nadránom rieka kulminovala pri Nagybajcsi s výškou hladiny 907 centimetrov. Podľa agentúry MTI predseda vlády povedal, že teraz prichádza najtvrdšia skúška záplavovej vlny. "Takúto vodu sme tu ešte nemali, musíme ísť na istotu. Najdôležitejší cieľ je zachovať ľudské životy. Preto v prípade najmenšej hrozby pretrhnutia hrádze evakuujeme obyvateľstvo," zdôraznil.

09:04 Dunaj by mal v Komárne kulminovať okolo obeda

Obyvatelia Komárna majú za sebou krušnú noc, počas ktorej  monitorovali stúpajúci Dunaj policajti, vojaci, hasiči i dobrovoľníci. Hrádza zatiaľ náporu vody odoláva, rezerva sa však zmenšuje. „Je už menšia ako pol metra, nie je rovnaká na celej dĺžke hrádze. Najnižšia je na sútokou Váhu a Dunaja,“ informoval hovorca mestského úradu v Komárne Róbert Králik. Hladina Dunaja dosahuje v týchto chvíľach 883 centimetrov a naďalej stúpa. Rieka by mala kulminovať o niekoľko hodín. „V Medveďove už Dunaj kulminoval, o také tri hodiny zhruba by to malo doraziť ku nám,“ uviedol Králik.

08:43 Z Devínskej cesty už opadla voda, pre Devínčanov ju otvorili

Z Devínskej cesty, ktorá bola niekoľko dní zaplavená pre rozbúrený Dunaj, už ustúpila voda. Odborníci preto začali kontrolovať jej technický stav a mesto ju tiež nechá vyčistiť. Do Devína sa však už obyvatelia dostanú aj vlastným autom. Platia ale obmedzenia. Polícia zatiaľ púšťa len tých, ktorí majú v mestskej časti trvalý pobyt, vlastnia nehnuteľnosť alebo podnikateľskú prevádzku. "Tento režimový stav bude platiť až do odvolania, a to preto, aby sme zabránili návalu povodňových turistov, ktorí by mohli komplikovať prácu ešte stále aktívnym integrovaným zložkám, ale aj obyvateľom, ktorí si budú odstraňovať dôsledky povodní na svojom majetku," uviedo vedúci bratislavského krízového štábu Ľubomír Andrassy. Mesto zároveň podľa jeho slov požiadalo energetikov, aby skontrolovali rozvody elektrickej energie. "Tam, kde to bude možné, budeme ľudí postupne k elektrickej energii pripájať."
 

08:45 V obvode Dunajská Streda trvá mimoriadna situácia

Mimoriadna situácia v obvode Dunajská Streda bude podľa predsedu krízového štábu Richarda Kmeťa trvať pravdepodobne celý víkend. Obciam popri toku Dunaja robia problémy priesaky a spodné vody. Hladina Dunaja v Medveďove dosiahla 980 centimetrov, ďalej už nestúpa. Naďalej platia aj všetky bezpečnostné opatrenia na Vodnom diele Gabčíkovo a uzatvorené sú aj viaceré cesty v okolí Dunaja.

07:59 Dunaj naďalej stúpa v Komárne a Štúrove

Hladina Dunaja v Bratislave naďalej klesá. O 7.45 h dosiahla úroveň 935 centimetrov. Výška hladiny naďalej zodpovedá úrovni tretieho stupňa povodňovej aktivity. Podľa údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Dunaj klesá aj v Devíne, kde hladina dosahuje výšku 868 centimetrov. Klesá aj rieka Morava po obci Vysoká pri Morave, kde je výška hladiny na úrovni 557 centimetrov. Naopak Dunaj naďalej stúpa pri Komárne, kde od polnoci stúpla hladina približne o 10 centimetrov na úroveň 882 centimetrov. Rieka stúpala počas noci aj v Štúrove. Aktuálne je jej výška na úrovni 792 centimetrov. Pri Medveďove sa hladina Dunaja ustálila okolo úrovne 981 centimetrov.

07:30 Dunaj v Komárne v noci problémy nespôsobil

Dunaj v Komárne je naďalej v koryte, cez noc žiadne väčšie problémy nespôsobil. Protipovodňový múr má ešte stále rezervu. Informoval o tom nitriansky krajský hovorca hasičov Viliam Pánsky. Večer o 21:30 dosiahla hladina rieky 869 centimetrov, dnes o 5:45 to bolo 880 centimetrov. Protipovodňové betónové múry sú stavané na výšku 940 centimetrov.

Piatok (7.6.)

21:56 V noci budú v Komárne pokračovať protipovodňové práce

Protipovodňové práce budú v Komárne pokračovať aj počas noci. Krízový štáb rozhodol o tom, že do 22:00 budú mať službu kadeti z policajnej akadémie v Pezinku, od 22:00 do 3:00 armáda a od 3:00 do rána hasiči. Monitorovať budú hrádze a podľa potreby ukladať vrecia s pieskom na miesta priesakov. Informoval o tom nitriansky krajský hovorca hasičov Viliam Pánsky. Kulmináciu očakávajú v sobotu okolo obeda. Dunaj v Komárne dosiahol o 21:30 výšku 869 centimetrov. Protipovodňový betónový múr v meste je vysoký 940 centimetrov, čiže má ešte rezervu. Ako informuje mesto Komárno na svojej internetovej stránke, stúpanie vody sa spomalilo na približne dva centimetre za hodinu. „Mestom sa šíri nová fáma o odstavení pitnej vody. Dodávateľ pitnej vody firma Komvak vykonala všetky potrebné opatrenia a žiadna odstávka z dôvodu veľkej vody nie je plánovaná,“ konštatuje mesto. Výsledky kontroly kvality pitnej vody ukázali, že je nezávadná.

20:45 Hladina Dunaja v Bratislave je 981 cm a klesá, v Komárne 868 cm a stúpa

Hladina rozvodneného Dunaja dnes krátko po 20.00 hodine dosiahla v Bratislave 981 cm a ďalej klesá. Oproti štvrtkovému (6.6.) maximu tak Dunaj klesol približne o pol metra. Stále je však na úrovni najvyššieho stupňa povodňovej aktivity. Na svojej stránke o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Podľa údajov SHMÚ naďalej klesá Dunaj aj v Devíne (909 cm) a vo Vysokej pri Morave (587 cm). Napriek tomu ostáva Devín odrezaný od mesta a kyvadlovú dopravu zabezpečujú vojaci. Veľtok podľa očakávaní stúpa na juhu Slovenska, v Komárne dosiahol 868 cm a v Štúrove 769 cm. V oboch lokalitách dosahuje tretí stupeň povodňovej aktivity.

20:38 HUN: Obec pri Győri ohrozenú Dunajom nariadili evakuovať

Z bezpečnostných dôvodov evakuovali podvečer obyvateľov Györujfalu, informoval agentúru MTI predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. "Hrádza je zatiaľ stabilná, ale tlak vody je veľký, preto sme sa z bezpečnostných dôvodov rozhodli evakuovať ľudí," povedal premiér, podľa ktorého problém môže nastať na spoji, kde museli obnoviť posunutú hrádzu.

20:31 Obec Košeca v Ilavskom okrese vytopil po búrke miestny potok

V obci Košeca v okrese Ilava sa v dôsledku búrky a intenzívneho dažďa vylial miestny potok. Prívalová vlna sa prehnala centrom obce, zaplavila športový areál i cestu prvej triedy I/61. Starosta obce Radomír Brtáň vyhlásil po 19. hodine v obci tretí stupeň povodňovej aktivity. Voda sa podľa jeho slov prehnala centrom obce, neobišla ani obecný úrad a motorest. Voda už opadá, stále však majú obavy z druhého – Podhradského potoka, ktorý rovnako preteká obcou. Ako informovali z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne, premávka po hlavnej ceste je zastavená, dopravu na mieste riadia policajti.

20:09 GER: Labská povodňová vlna sa valí severom krajiny

Labská povodňová vlna sa valí Nemeckom smerom na sever. Na juhu a východe krajiny sa povodňová situácia stabilizuje, napísala agentúra Associated Press. Úrady v Magdeburgu, hlavnom meste Saska-Anhaltska, oznámili, že Labe tam dosiahlo vyššiu úroveň ako počas rekordných záplav v oblasti v roku 2002. Odvtedy tam významne posilnili protipovodňovú ochranu. Aj tak si povodne v Magdeburgu vyžiadali tri ľudské životy, napísala agentúra DPA. Podľa nemeckej armády 11.300 vojakov pomáha stavať bariéry z vriec s pieskom a hliadkuje z vrtuľníkov nad zaplavenými oblasťami, či protipovodňové bariéry a priehrady odolávajú vode.

20:00 Dunaj v Komárne aj v Štúrove má ešte stále rezervu

Dunaj v Komárne aj v Štúrove má ešte stále rezervu okolo metra. V Komárne dosiahol o 19:15 výšku 866 centimetrov, v Štúrove 766 centimetrov. Kulmináciu očakávajú hydrológovia v sobotu okolo obeda v Komárne a večer v Štúrove. „Protipovodňový múr v Komárne je vysoký 940 centimetrov, čiže ešte stále budeme mať asi pol metra rezervu v prípade nejakej neočakávanej situácie,“ povedal minister životného prostredia Peter Žiga.

19:05 S kritickou situáciou stále bojuje aj severné Nemecko. Obyvatelia veľkej časti severného Nemecka v piatok pokračujú v zosilňovaní hrádzí na rozvodnených riekach, ktoré stále ohrozujú viaceré mestá. Kritická situácia je najmä na Labe, kde s rozmiestňovaním pieskových vriec pomáhajú dobrovoľníci, záchranári a vojaci. Očakávajú sa obrovské škody.

18: 45 Matejkova ulica v Bratislave, v smere na Dlhé diely, je opäť prejazdná

V Bratislavskom kraji však naďalej pretrvávajú viaceré dopravné obmedzenia a opatrenia pre vysokú hladinu Dunaja a Moravy.

18: 35 Rumunská uviaznutá loď na brehu rieky Dunaj v meste Komárno v oblasti hraničného prechodu s Maďarskom

Rumunská uviaznutá loď na
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

Rumunská uviaznutá loď na
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

Rumunská uviaznutá loď na
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

17:55 Zaplavené časti Komárna v oblasti hraničného prechodu s Maďarskom. Postihnutú oblasť navštívil aj minister vnútra Robert Kaliňák.

Zaplavené časti Komárna v
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

Zaplavené časti Komárna v
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

Zaplavené časti Komárna v
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

Zaplavené časti Komárna v
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

Zaplavené časti Komárna v
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

 

17:52 Cez víkend budú dobrovoľníci pomáhať pri odstraňovaní škôd

„Prihlásili sa nám desiatky ľudí, aj kolektívy z viacerých firiem. Dobrovoľnícke práce budeme robiť tento víkend, pričom dobrovoľníci majú zabezpečenú dopravu aj občerstvenie. Autobusy budú spod Mosta SNP odchádzať v sobotu aj v nedeľu o 11:30,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Pri odstraňovaní následkov povodní budú nápomocné aj školy. Spojená škola v Ivanke pri Dunaji, Stredná odborná škola záhradnícka G. Čejku v Malinove a Stredná odborná škola na Ivanskej ceste poskytnú pracovné náradie - lopaty, hrable, motyky, krompáče aj fúriky. Pre dobrovoľníkov bude pripravené aj občerstvenie, guláš a kapustnicu uvaria Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu Na pántoch či Stredná odborná škola Farského a Hotelová akadémia Mikovíniho.

Dobrovoľníci sa môžu stále hlásiť na e-mailovej adrese povodne@region-bsk.sk alebo na telefónnom čísle 0911/102 866, zapojiť sa možno aj na facebookovej stránke Bratislavského samosprávneho kraja

17:50 Po šiestich dňoch je časť obce Beluj opäť zaplavená

Ako uviedla starostka Slávka Cibulová, povodeň rovnako ako v sobotu zasiahla 19 domov a obecný úrad, ktoré stoja pozdĺž potoka. „Opäť sú zaplavené dvory, garáže, záhrady, pivnice a v prípade piatich domov aj obytné priestory. Zdá sa, že je to ešte horšie, ako v sobotu, voda je vyššie,“ povedala Cibulová.

17:45 S komplexným odčerpaním pivníc ešte počkajte, radí Bratislavčanom mesto

"Stále máme hladinu Dunaja nad 1000 centimetrov. Ak by došlo k rýchlemu odčerpaniu vody zo zatopených pivníc, mohla by sa narušiť statika domu a nastala by v tejto situácii ešte väčšia tragédia, ako sú zatopené pivnice," radí vedúci krízového štábu Ľubomír Andrassy. Odporúča preto Bratislavčanom, aby prostredníctvom odčerpávacích zariadení udržiavali hladinu na tej úrovni, na ktorej je. "Možno do soboty (8.6.) obeda či poobedia a až vtedy pristúpiť k väčšiemu odčerpávaniu," dodal.

17:30 Hladina rieky Dunaj v obci Bodíky začala klesať

 "Chatová oblasť v záplavovom území obce Bodíky je pod vodou, ale obyvatelia dediny nie sú ohrození. Tým, že hladina Dunaja začala klesať, podľa pravidiel stúpa spodná voda," ozrejmil starosta obce s tým, že z chatovej oblasti vysťahovali všetkých obyvateľov. Hladina rieky Dunaj klesla o pár centimetrov, v Gabčíkove voda zatiaľ stagnuje.

17:20 Každý, kto chce v Komárne pomôcť, sa môže obrátiť na tel. č. 0911 703 328 alebo 0911 300 470.

„Dobrovoľníci, hláste sa na vrátnici mestskej polície, kde vám povedia, kde treba čakať, resp. kde prebiehajú také práce, kde je potrebná vaša pomoc,“ informuje web ahojkomarno.sk.

Telefonický kontakt na koordinátora mesta (Útvar obrany a ochrany MsÚ): 0903 736 072

„Ak máte hocijaké otázky ohľadne pomoci, volajte vedúceho odboru civilnej ochrany p. Šiliga na telefónnych číslach: 035/7713117, mob. 0903/736072 alebo Mestskú políciu na č. 159.“

17:10 Komárno sa pripravuje aj na evakuáciu.

Mesto Komárno má k dispozícii priestory na prípadné umiestnenie evakuovaných, a to telocvične základných škôl, športovú a volejbalovú halu a hotel Panoráma. V prípade potreby sú k dispozícii aj telocvične niektorých stredných škôl.

16:50 V Komárne očakávajú večer prílivovú vlnu

„Čakáme prílivovú vlnu, ktorá má prísť dnes vo večerných alebo nočných hodinách, sme na to pripravení. Veľké starosti nám robí Váh, ktorý sa vlieva do Dunaja, ten nevie toľko vody absorbovať a tak je oveľa väčšia záťaž na tie ochranné hrádze,“ povedal primátor Anton Marek. Primátor verí, že k evakuácii obyvateľov nedôjde.

16:28 Zmena v kyvadlovej doprave na Devín

Vojenské nákladiaky budú do Devína prevážať už len ľudí, ktorí tam bývajú, podnikajú, alebo vlastnia majetok. Podľa starostky Ľubice Kolkovej dopravu vojenskými autami často využívali aj zvedavci, čo komplikovalo situáciu.

16:17 Takto obrovský žeriav loví naplavené stromy:

Výlov stromu v Gabčíkove

16:07 SR: "Hojnosť vody v Jarovskom ramene," napísal nám čitateľ Eduard.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

16:04 SR: Dunaj v Medveďove, Komárne aj v Štúrove stále stúpa a platí tam tretí stupeň povodňovej aktivity. Dunaj v Gabčíkove okolo 13:00 kulminoval, obce v jeho okolí však neohrozuje. Povodňová vlna Dunaja by mala kulminovať aj v Medveďove. Podľa hydrologického spravodajstva Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) bol vo vodomernej stanici v Medveďove Dunaj o 15:30 vysoký 983 centimetrov. V Komárne Dunaj o 15:30 dosahoval výšku 859 cm a v Štúrove 758 cm. Pritom v Medveďove o 9:00 namerali 972 cm, v Komárne v tom istom čase 845 cm a Štúrove 741 cm. Vodomerná stanica v Gabčíkove od 4:15 nehlási aktuálna údaje, v tom čase tu mal Dunaj úroveň 832 cm a stále stúpal, teraz však kulminuje. Stále stúpa aj hladina Váhu v Kolárove, o 15:30 tu namerali 706 cm, pre porovnanie o 9:00 to bolo 692 cm, a stále tu platí druhý stupeň povodňovej aktivity. Kolárovo totiž leží pri sútoku Váhu a Malého Dunaja.

Vaše tipy

Nachádzate sa aj vy na mieste postihnutom povodňami? Pošlite nám informácie k aktuálnej situácii, fotky a videá na tipy@topky.sk. Ďakujeme.

15:52 SR: V Komárne, ktoré očakáva kulmináciu Dunaja v sobotu okolo poludnia, je na plnenie vriec s pieskom a spevňovanie hrádze nasadených 42 vojakov z Nitry. "Spolu s hasičmi budú riešiť ďalšie úlohy podľa pokynov koordinátora krízového štábu ministerstva vnútra," uviedol minister obrany Martin Glváč. "Ráno sme zmenili štruktúru pohotovosti pre posádky, ktoré sú bližšie k južnému toku Dunaja, ale zatiaľ sme okrem Komárna neboli požiadaní o ďalšiu pomoc," dodal.

15:48 HUN: Budapeštiansky starosta Tarlós sa dnes pokúsil obyvateľov metropoly upokojiť. Oznámil, že protipovodňová ochrana mesta aj podľa nových kulminačných prepočtov má rezervu. Metropola už teraz uzavrela 40 protipovodňových brán vo štvrti Római na severe Budapešti a ďalšie tri ešte dnes uzavrie. V sobotu začnú v budapeštianskom metre platiť obmedzenia, súpravy budú vybranými stanicami len prechádzať. Úprava trasy čaká aj prímestskú železnicu.

15:46 SR: Košice odvolali treti povodňový stupeň

Na základe odporučenia povodňovej komisie primátor mesta Košice Richard Raši dnes odvolal III. stupeň povodňovej aktivity. Ako informovala Linda Šnajdárová z košického magistrátu, z dôvodu dokončenia záchranných prác, ako aj vykonania preventívnych technických opatrení zameraných na zlepšenie odtokových pomerov a odstránení nánosov, ponechal primátor mesta II. stupeň povodňovej aktivity, ktorý zároveň zabezpečuje neustály monitoring situácie.

15:40 SR: Navštívili sme uzavreté vodné dielo Gabčíkovo:

Policajti na vodné dielo nepúšťajú ani miestnych.
Zobraziť galériu (152)
Policajti na vodné dielo nepúšťajú ani miestnych.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Na priehrade sa nahromadili tony dreva.
Zobraziť galériu (152)
Na priehrade sa nahromadili tony dreva.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Povodňová situácia na vodnom
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Povodňová situácia na vodnom
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Povodňová situácia na vodnom
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Ministri Peter Žiga, Robert Kaliňák a Martin Glváč na gabčíkovskej priehrade.
Zobraziť galériu (152)
Ministri Peter Žiga, Robert Kaliňák a Martin Glváč na gabčíkovskej priehrade.  (Zdroj: Jan Zemiar)

15:36 SR: Žilinská polícia upozorňuje na obmedzenie dopravy počas víkendu. V nedeľu 9. júna 2013 v čase od 09.00 hod. do 10.00 hod. bude na ceste I/18 v úseku Dubná skala – premostenie, kataster  mesta Vrútky inštalovaná ochranná sieť pod premostením. Hliadky v uvedenom čase úplne obojsmerne uzatvoria cestu I/18. Umožnený bude iba mimoriadny prejazd záchranným zložkám.

Polícia žiada vodičov o zvýšenú pozornosť v tomto úseku, trpezlivosť, ohľaduplnosť  a dôsledné rešpektovanie pokynov policajtov.

15:35 SR: Minister Ján Richter vyzýva primátorov, starostov a občanov v oblastiach ohrozených a postihnutých povodňami, aby v otázkach humanitárnej, sociálnej, psychologickej pomoci alebo pomoci pri odstraňovaní následkov povodní kontaktovali príslušné úrady práce, sociálnych vecí a rodiny. Mestá a obce môžu pri odstraňovaní následkov povodní využiť približne 50 000 nezamestnaných zapojených do aktivačných prác na základe dohody s obcou.

15:34 SR: Starostka Devína Ľubica Kolková žiada verejnosť, aby nezneužívala krízovú kyvadlovú dopravu medzi Devínom a Karlovou Vsou. V mestskej časti naďalej trvá 3. stupeň povodňovej aktivity. "Kyvadlová doprava zabezpečuje iba dopravu pre ľudí s trvalým pobytom, ktorí vlastnia nehnuteľnosť, prípadne podnikajú v mestskej časti Bratislava – Devín," píše vo výzve Kolková. Dodala, že tieto skutočnosti budú musieť ľudia preukázať policajnej hliadke pri nástupe na dopravu na stanovišti Riviéra.

15:26 SR: Dunaj od obeda klesol o ďalších 10 cm. Momentálne siaha do výšky 993 cm.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SHMÚ)

15:23 ČR: Minister financií Miroslav Kalousek dnes oznámil, že odpustí daň z príjmu za tento rok podnikateľom aj firmám postihnutým povodňou. Daň ministerstvo odpustí do výšky škôd. Minister tiež odpustí osobám samostatne zárobkovo činným (SZČO), ktoré boli poškodené povodňami, preddavky na daň splatné už 15. júna, prípadné aj penále. V platnosti opatrenie nadobudne vyhlásením vo Finančnom spravodajcovi, ktorý ministerstvo vydá budúci týždeň.

15:19 Exkluzívne zábery z Bratislavy.

 

15:18 ČR: Povodne sa ešte do Česka môžu vrátiť, utopili sa ďalší dvaja ľudia

Dvaja muži sa dnes krátko po poludní utopili, keď sa s nimi na rozvodnenej Vltave, pod haťou pri malej českej dedine Herbertov, prevrátil raftový čln. V lodi bolo päť mladíkov, troch sa podarilo záchranárom vytiahnuť na breh. Pre český denník Právo to uviedol hovorca Hasičského záchranného zboru Juhočeského kraja. Pätica mladíkov, ktorá rozvodnenú Vltavu splavovala, bola pod vplyvom alkoholu.

"Pri zásahu sa jeden z posádky raftu záchranárom vyšmykol a tí za ním vyrazili s loďou, na zásah bol pripravený aj vrtuľník. Bohužiaľ, muža sa zachrániť nepodarilo a v rozvodnenej Vltave sa utopil," oznámil krajský policajný hovorca. Dodal, že u vodákov išlo o úplne nepochopiteľné riziko.

Ústredná povodňová komisia v ČR dnes nevylúčila, že by sa v nasledujúcich dňoch mohli vrátiť povodne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) očakáva na budúci týždeň výdatné zrážky, a to najmä v zasiahnutých oblastiach. Zrážky sa môžu vrátiť predovšetkým v nedeľu a pondelok. Komisia preto nariadila zachovať protipovodňové opatrenia.

15:16 SR: Hladina Dunaja v Komárne dosiahla 857 centimetrov a naďalej stúpa. Uzavretá je prístupová cesta na Alžbetin ostrov a Dunajské nábrežie, kde presakuje voda. Touto trasou nepremávajú ani autobusy mestskej hromadnej dopravy. Na hraničnom priechode do Maďarska je zhustená premávka. Dunajský i Vážsky most sú prejazdné bez obmedzení, mesto však vyzýva občanov, aby obmedzili dopravu autami len na nevyhnutné prípady. „Most využívajú všetky záchranné zložky, preto nám zvýšená premávka môže spôsobiť problémy,“ uviedol Róbert Dobi z komárňanského mestského úradu. „Ak už chcú ľudia vidieť na vlastné oči, čo sa deje na Dunaji, uľahčí nám situáciu, ak prejdú pešo.“

15:14 SR: Vodohospodári začali do starého koryta Dunaja púšťať v Čunove menej vody. "Na základe dnešného rannému rozhodnutia technického štábu Vodného diela Gabčíkovo sa postupne každú hodinu až každé dve hodiny bude znižovať vypúšťanie vody z Čunova do starého koryta Dunaja, a to z ranných 7 450 metrov kubických za sekundu na popoludňajších 6 500 metrov kubických za sekundu, aby bola čo najefektívnejšie využitá vodná elektráreň v Gabčíkove," uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľuboš Krno.

15:10 SR: Momentálne práce hasičov podľa okresov:

Okres Dunajská Streda:

Príslušníci OR HaZZ v Dunajskej Strede monitorujú po celom úseku od Šamorína až po Medveďov. V úseku medzi obcami Sap a Medveďov bolo zistené, že vodná hladina je na jednom mieste Kľúčovec cca 20-30 cm od vrchu hrádze. Výška hladiny na vodomernom objekte (pilier mosta Medveďov) je 970 cm. V obci Sap stúpa hladina rieky Dunaj rýchlosťou 1 cm za 10 minút. Na úseku Gabčíkovo – Bodíky sa hladina Dunaja nezvýšila. Doposiaľ neboli zaznamenané žiadne mimoriadne udalosti.

Medveďov
Zobraziť galériu (152)
Medveďov  (Zdroj: HaZZ)

Reštaurácia Hullam čárda v Gabčíkove.
Zobraziť galériu (152)
Reštaurácia Hullam čárda v Gabčíkove.  (Zdroj: HaZZ)

Okres Senica:

OR HaZZ Senica vykonáva  monitoring rieky Morava. Hladina rieky Morava v obci Moravský Svätý Ján je 455 cm a v obci Brodské 295 cm – neboli zistené žiadne mimoriadne udalosti.

Okres Skalica:

Príslušníci OR HaZZ v Skalici vykonávajú monitoring vodného toku Morava v lokalite Skalica - Brodské.  Momentálny stav vodnej hladiny na prečerpávacej stanici v Holíči - Kopčany je 275 cm. Stav vodnej hladiny postupne klesá. Nie je vyhlásený žiadny povodňový stupeň.

Okres Galanta:

Situácia na vodných tokoch v okrese Galanta je stúpajúca. V obci Kráľov Brod pracovníci SVP prečerpávajú spodnú vodu do vodného toku Čierna Voda. Vo vodnom toku Čierna Voda stúpa hladina 2 cm za 1 hodinu, nakoľko vo vodnom toku Malý Dunaj je zvýšená hladina a v sútoku dochádza k zdúvaniu vodného toku Čierna Voda. Priebežne sa vykonáva monitoring vodných tokov Váh, Čierna Voda a Malý Dunaj.

Čičov
Zobraziť galériu (152)
Čičov  (Zdroj: HaZZ)

Chata Bodíky
Zobraziť galériu (152)
Chata Bodíky  (Zdroj: HaZZ)

14:59 HUN: Maďarský prezident János Áder sleduje povodňovú situáciu v Győri.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

Rozvodnený Dunaj neďaleko maďarského parlamentu.
Zobraziť galériu (152)
Rozvodnený Dunaj neďaleko maďarského parlamentu.  (Zdroj: SITA)

14:49 SR: „Na všetkých tokoch v povodiach východného Slovenska je ustálenosť až mierny pokles vodných hladín. Dnes bude premenlivá, prevažne veľká oblačnosť, miestami prehánky s úhrnom zrážok do 5,0 mm, pri búrkach lokálne aj viac. Na základe predpokladaného vývoja poveternostnej situácie neočakávame žiadne povodne. Na miestach so spomínanou búrkovou činnosťou je možný prechodný lokálny vzostup vodných hladín, najmä na malých tokoch. Vzhľadom na predpokladaný vývoj počasia v najbližších dňoch neočakávame povodňovú situáciu,“ uviedla dnes Martina Psotová, hydrologička z SHMÚ v Košiciach

14:48 SR: Minister vnútra Robert Kaliňák o trojici "odvážlivcov", ktorí si šli zaplávať do rozvodneného Dunaja:

Plavci v Dunaji

14:44 GER: Tlakové níže, ktoré priniesli do strednej Európy intenzívne zrážky a následné povodne, dostali v Nemecku mená Bob a Frederik. Informoval o tom dnes server Novinky.cz. V Nemecku je možné dať si za finančnú úhradu pomenovať ľubovoľný meteorologický jav. Pre tento krok sa rozhodol aj šéf Jan-Henrik Schmelterm, riaditeľ súkromného rádia Bob z Hesenska. Prvá tlaková níž, ktorá uprostred minulého týždňa priniesla do strednej Európy výdatné zrážky, dal pomenovať podľa svojho rádia.

14:43 SR: Hladina rozvodneného Dunaja v Bratislave opäť klesla pod úroveň 10 metrov a stále padá dole. V hlavnom meste o 14:15 namerali na Dunaji vodný stav 999 centimetrov, uviedol Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej webstránke. Desaťmetrovú hranicu Dunaj pri tohoročných záplavách v hlavnom meste prekročil v stredu okolo 20:30 a udržal sa nad ňou takmer 42 hodín.

14:41 SR: "Dunaj prudko stúpa a zatopené sú už aj  budovy v okolí, voda neustále presakuje a dobrovoľníci majú čo robiť aby plnili vrecia pieskom," opísala situáciu v Komárne čitateľka Simona.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

14:37 SR: Po nočnej kulminácii vodných hladín Dunaja v Devíne a Bratislave začína hladina Dunaja pomaly klesať. Napríklad Dunaj v Devíne zo štvrtkového večerného maxima vo výške 971 centimetrov (cm) klesol za 16 hodín do dnešného poludnia o 40 cm a hladina v Bratislave z 1032 cm na 1004 cm, teda o 28 cm. V najbližších hodinách a dňoch sa teda najväčšia pozornosť bude upierať na Vodné dielo Gabčíkovo a úsek Dunaja pod týmto vodným dielom až po Štúrovo. Pre TASR to uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Ľuboš Krno.

14:34 SR: Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka bolo konanie troch mužov, ktorí chceli plávať v Dunaji, šokujúce. "Riskovali svoje životy, pretože tá voda je nepredvídateľná, plávajú v nej obrovské kusy dreva, kameňa, táto voda berie so sebou všetko. Prežiť v takejto vode je otázkou šťastia, v tomto prípade to, našťastie, dopadlo dobre,“ skonštatoval Kaliňák pri návšteve Gabčíkova. Aj ten najlepší plavec by mal podľa neho v rozbúrenom Dunaji problémy.

14:27 SR: Podľa Kaliňáka sú už v Komárne nasadení študenti policajnej školy z Pezinku. Stovka policajtov asistuje pri povodňových aktivitách. "Príslušníci Hasičského a záchranného zboru sú rovnako v plnom nasadení," zdôraznil. Dodal, že MV SR chce situáciu zvládnuť bez závažnejších strát a spodné vody a povodňové vlny hasiči a záchranári zvládnu až po Štúrovo.

14:24 SR: Rozliaty Váh v Komárne časť Nová Osada. Za fotografie ďakujeme čitateľke Simone.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

14:19 SR: Vysokoškolský internát Družba UK naďalej pokračuje v odčerpávaní priesakovej vody. V švédskych domkoch, ktoré museli študenti pre veľkú vodu opustiť, je odpojená elektrina. Do ubytovacích zariadení voda nepretiekla a študenti sa budú môcť nasťahovať pravdepodobne v priebehu budúceho týždňa. Voda okolo švédskych domkov viditeľne klesla. "Naďalej nepretržite odčerpávame vodu, v čom budeme pokračovať celý víkend. Stav je nutné stále sledovať, pretože sa dvíha spodná voda," informoval riaditeľ internátu Ivan Daňo.

V Lodenici UK, ktorej zalialo hangár a dielňu spodnou vodou, hladina klesla tak, že približne tri štvrtiny parkoviska sú už suché. Pokračuje odčerpávanie vody, elektrická energia bola vo štvrtok z bezpečnostných dôvodov odpojená, informoval správca Centra univerzitného športu UK Štefan Lukačovič. Lodenica a švédske domky budú bez elektriny celý víkend.

14:15 SR: Muži si chceli zaplávať v Dunaji, ďalší uviazol na streche auta

Hasiči a záchranári majú v týchto chvíľach plné ruky práce nielen s povodňovou situáciou, ale aj nezodpovednými Bratislavčanmi, ktorí bezhlavo riskujú svoje životy. Krátko pred 11:30 prijali hasiči oznam, že v Dunaji neďaleko jedného z botelov sú traja ľudia. Hasiči ich niekoľkokrát vyzvali, aby nastúpili do člna, no odmietli a preto boli do zásahu zapojení aj policajti a Letecký útvar MV. Traja nezodpovední obyvatelia nakoniec z rieky vyšli krátko pred 12:00 pri Micherovej zátoke.

Už o hodinu neskôr museli policajti opäť zasahovať. Tentoraz upozorňovali muža, ktorí sa napirek zákazu snažil dostať do Osobného prístavu. Nakoniec ho riešili dohovorom. Krátko po 13:00 policajti zachraňovali muža, ktorý uviazol na streche svojej Felície vo Vlčom Hrdle, keď sa snažil cez nahromadenú vodu prejsť.

"Polícia opäť vyzýva všetkých, aby sa nevystavovali riziku. Neuváženým konaním neohrozujete len vlastné životy, ale vystavujete nebezpečenstvu aj životy zasahujúcich príslušníkov ozbrojených a záchranných zložiek," uviedla bratislavská policajná hovorkyňa Petra Hrašková.         

13:59 SR: Rozvodnený tok Dunaja v meste Štúrovo.

 

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

 

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

13:59 SR: Po opadnutí vody hrozi kalamita z premnožených komárov

Zaplaveným územiam po opadnutí vody hrozí kalamita z premnožených komárov. Predpokladá to odborník na tropickú parazitológiu z Mikrobiologického ústavu Lekárskej fakulty UK Nasir. A. Jalili Postihne to podľa neho okolie Dunaja od Devína až po obec Chľaba v Novozámockom okrese. Týka sa to aj okolia Váhu od Kolárova po Komárno. "To je môj odhad a na toto musia byť kompetentné orgány pripravené," dodal Jalili.

Jalili pripomína, že vajíčka niektorých kalamitných druhov si zachovajú vitalitu aj desať a viac rokov. Takže vajíčka mohli prežiť aj v oblastiach, kde sa voda nedostala aj niekoľko rokov. V zaplavených územiach sa po opadnutí vody vytvárajú rôzne jamy, otepľuje sa, zvyšuje sa teplota vody a z týchto vajíčok sa začnú liahnuť larvy komárov. Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) zvýšený výskyt komárov býva zaznamenávaný obvykle dva až tri týždne po opadnutí vysokej hladiny vody.

13:57 HUN: Protipovodňové bariéry pred rozvodneným tokom Dunaja v meste Ostrihom (Esztergom).

Protipovodňové bariéry pred rozvodneným
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

Protipovodňové bariéry pred rozvodneným
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

Protipovodňové bariéry pred rozvodneným
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

13:54 SR: Na základe meraní z objektov podzemných vôd pri povodni z roku 2002 hydrológovia z SHMÚ predpokladajú, že stavy hladín podzemných vôd dosiahnu pri súčasnej povodni svoje maximá v oblasti Petržalky na úrovni okolo 134,20 – 134,30 m.n.m., v oblasti zdrže (Čunovo, Hamuliakovo) okolo 127,00 – 127,30 m.n.m, v oblasti Dobrohošti do 123,00 m.n.m, v oblasti Bodíkov 119,30 m.n.m., v oblasti Gabčíkova do 115,00 m.n.m. a pre lokalitu Sap predpokladajú výšku podzemnej vody okolo 114,30 m.n.m.

13:53 HUN: Kvôli povodni sa na niekoľkých miestach v okolí Baji obmedzí dodávka elektriny. Bude sa  to týkať predovšetkým  objektov v blízkosti dunajskej hrádze. O prípadných ďalších územiach, ktorých by sa obmedzenia týkali, budú odberatelia informovaní prostredníctvom plagátov a kancelárií starostov obcí.

13:52 SR: „Predpokladáme, že odozva povodne v oblasti podzemných vôd územia Žitného ostrova (v širšom okolí oblasti od Bratislavy – Gabčikovo) dosiahne najvyššie stavy hladín podzemných vôd s niekoľko hodinovým až 2 dňovým posunom v porovnaní s kulmináciou Dunaja a v závislosti od vzdialenosti lokality od rieky Dunaj. Zároveň očakávame, že podzemné vody budú o 15-40 cm vyššie, ako pri povodni v roku 2002,“ uviedol dnes Eugen Kullman, vedúci odboru podzemné vody na Slovenskom hydrometeorologickom ústave.

13:49 SR: Dunaj v Gabčíkove kulminuje, obce v jeho okolí však neohrozuje. Hrádze majú ešte stále rezervu niekoľko desiatok centimetrov, ľuďom asi v šiestich obciach v jeho blízkosti robia problém spodné vody. Podľa ministra životného prostredia Petra Žigu sú vodohospodári pripravení postupne znižovať prietok vody do starého koryta Dunaja, aby boli čo najviac chránené mestá Komárno a Štúrovo.

Polícia naďalej odkláňa dopravu z niektorých ciest pri toku Dunaja, uzatvorené je aj Vodné dielo Gabčíkovo. Zároveň sa policajti snažia zabrániť prípadným krádežiam v opustených chatových osadách. Podľa krajského policajného riaditeľa Štefana Čechoviča boli do okresu Dunajská Streda povolaní policajti aj z ďalších okresov Trnavského kraja.

13:45 ČR Ústredná povodňová komisia nariadila zachovať protipovodňové opatrenia v terajšom stave. Meteorológovia totiž v nedeľu a pondelok očakávajú intenzívne zrážky, a to najmä v Čechách. Vodohospodári majú tvoriť rezervy na priehradách.

13:38 Lokálne povodne z búrok, keď voda v priebehu niekoľkých minút vytopila časti dedín, boli v týchto dňoch v niektorých častiach okresu Krupina a Zvolen. V utorok popoludní a večer sa búrka s prívalom dažďa a následnými lokálnymi povodňami vyskytla v obciach Čabraďský Vrbovok, Bzovík, Dolný i Horný Badín. V Dolnom Badíne vyhlásili dokonca III. stupeň povodňovej aktivity. Voda, ktorá tiekla z okolitých kopcov a polí zobrala časti miestnych ciest, na niektorých miestach narušila aj asfalt. Podľa starostky Márie Jaďuďovej voda zaplavila stred obce až do výšky trištvrte metra. Zatopené boli pivnice, dvory a záhrady niekoľkých domov.
Vo štvrtok večer zatopilo po asi polhodinovej búrke domy na ulici Jána Poničana, Lesnej, Partizánskej v Očovej. Pod vodou zostal futbalový štadión aj tenisové kurty. Len popri hlavnej ceste bolo zatopených asi dvadsať rodinných domov, povedal starosta Očovej Jaroslav Dominik.

13:21 Na zastávke Vodárenského múzea v bratislavskej Karlovej Vsi vojaci a policajti každú hodinu pomocou tatroviek prevážajú ľudí na druhú stranu.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Tip čitateľ)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Tip čitateľ)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Tip čitateľ)

13:03 Bratislavská polícia, na rozdiel od polície v povodňami sužovaných niektorých mestách v Nemecku alebo Českej republike, nezaznamenala prípady krádeží, rabovania, poškodzovania majetku či inej trestnej činnosti v súvislosti s povodňovou situáciou.

13:00 Situácia v Komárne sa zhoršuje, uzavreli už Dunajské nábrežie od Domova mládeže Danubius po Dôstojnícky pavilón. Touto trasou nebudú premávať ani autobusy mestskej hromadnej dopravy. Na nábreží robia protipovodňové opatrenia vodohospodári, mesto, hasiči aj vojaci. Utesňujú priesaky v protipovodňovom betónovom múre. Ako informoval hovorca komárňanskej radnice Róbert Králik, plynári a energetici odpájajú budovy od plynu a elektriny. Uzávierky Dunajského ani Vážskeho mosta sa neplánujú, zdôraznil Králik.

12:55 Dunaj zaplavil prístav v Patinciach v okrese Komárno. "Celý prístav je kompletne zatopený, hliadkuje tam služba," uviedol jeden z pracovníkov prístavu. Trafostanica je odpojená už od včerajšieho večera. Cesta k prístavu je uzatvorená.  Záplavy by nemali zasiahnuť Wellness hotel, ktorý sa nachádza v blízkosti prístavu. "Pokiaľ sa nepretrhne hrádza, je hotel v bezpečí a normálne funguje," potvrdil zamestnanec hotela.

12:51 SR: Dobrovoľníci pomáhajú v Komárne plniť vrecia s pieskom.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: komarno.sk)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: komarno.sk)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: komarno.sk)

12:48 SR: Dunaj v Gabčíkove, Medveďove, Komárne aj v Štúrove stále stúpa a platí tam tretí stupeň povodňovej aktivity. Povodňová vlna Dunaja by mala svoje prvé maximum na slovenskom dolnom toku Dunaja dosiahnuť dnes popoludní v Medveďove. Vo vodomernej stanici v Medveďove bol podľa hydrologického spravodajstva Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Dunaj o 12:00 vysoký 976 centimetrov. V Komárne Dunaj na poludnie dosahoval výšku 852 cm a v Štúrove 750 cm. Pritom v Medveďove o 9:00 namerali 972 cm, v Komárne v tom istom čase 845 cm a Štúrove 741 cm. Vodomerná stanica v Gabčíkove od 4:15 nehlási aktuálna údaje, v tom čase tu mal Dunaj úroveň 832 cm a stále stúpal. Stúpa aj hladina Váhu v Kolárove, o 12:00 tu namerali 698 cm, teda o šesť cm viac ako o 9:00, a stále tu platil druhý stupeň povodňovej aktivity. Kolárovo totiž leží pri sútoku Váhu a Malého Dunaja.

12:44 SR: Na miestnom úrade v Devíne dnes zriadili aj dočasnú stanicu rýchlej zdravotníckej pomoci. V prípade, že bude mať niekto vážne zdravotné problémy, mal by telefonovať na číslo 155, informuje mestská časť. Hladina Dunaja v Devíne klesá, o 12.15 h dosahovala výšku 931 centimetrov.

12:43 SR: Neuveriteľné riskovanie: Z Gabčíkova vytiahli nezodpovedných potápačov

Do Gabčíkova pred niekoľkými minútami dorazil minister obrany Martin Glváč na obhliadku vodného diela, most je preto uzavretý pre verejnosť. Spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom vyzývajú ľudí, aby k vodnému dielu kvôli vlastnej bezpečnosti nechodili. Z diela dokonca museli vytiahnuť dvoch nezodpovedných potápačov, ktorí sa tam napriek nebezpečnej situácii potápali.

12:33 SR: Ak počas povodne dôjde k zaplaveniu plynového zariadenia, ktoré je vo vlastníctve odberateľa zemného plynu, mohlo by dôjsť k jeho poškodeniu. Prečítajte si preto tipy, ako postupovať.

12:25 HUN: Vzhľadom k stúpajúcej hladine vody Dunaja od piatkového dopoludnia premáva prímestská železnica od Szentendre len po Margitin ostrov. Teda na trati ktorá je nad zemou. Medzi stanicami Szentlélek tér a Batthyány tér nahradia podzemku autobusové spojenia.

12:16 SR: Medzi občanmi v okolí Komárna a Štúrova sa šíria informácie , že mosty ponad Dunaj budú v oboch mestách zatvorené. Polícia upozorňuje, že informácie nie sú nepravdivé.

Vzhľadom k tomu, že je uzatvorený hraničný priechod v Medveďove, sa premávka cez hraničný priechod v Komárne mierne zhusťuje. "Preto vyzývame vodičov, aby do Maďarska prechádzali len v najnutnejších prípadoch. Zároveň žiadame chodcov, ktorí sa snažia dostať na most,  len v záujme získania kurióznych fotografických záberov, aby nekomplikovali prácu záchranných zložiek," uviedla nitrianska policajná hovorkyňa Renáta Čuháková.

12:11 HUN: Jednému z obyvateľov Budapešti vo štvrtok, keď Dunaj čoraz viac naberal na sile, prišlo ako dobrý nápad poprechádzať sa v rozvodnenom Dunaji v smokingu a s dáždnikom v ruke. Policajti však boli iného názoru a blázna v čiernom z rieky vykázali. Prečo sa rozhodol tak hlúpo riskovať život, neprezradil.

12:06 SR: "V Komárne začína byť situácia kritická. Voda pomaly presakuje do ulíc mesta. Záchranárom pomaháju aj dobrovoľníci. Medzi dobrovoľníkmi je aj veľa študentov .Ďakujeme!" napísala nám Adriana a priložila aj tieto zábery.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Tip)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Tip)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Tip)

12:00 HUN: Momentálna situácia v Maďarsku. Modré stĺpce zobrazujú aktuálnu hladinu Dunaja v jednotlivých mestách a červené maximálnu, pri ktorej má rieka kulminovať.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: hirado.hu)

11:59 SR: Pobočka daňového úradu Nitra v Komárne je od dnes od 10:30 zatvorená až do odvolania. "K zatvoreniu sme museli pristúpiť vzhľadom na stúpajúcu hladinu Dunaja. Pobočka daňového úradu je priamo na nábreží," vysvetlila hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. Pracovníci daňového úradu odrána premiestňovali spisy a iné materiály z archívu v suteréne do zasadačky na poschodí. S pomocou policajtov obložili okná a dvere na prízemí vrecami s pieskom. "Po týchto úkonoch museli zamestnanci opustiť svoje pracoviská, nakoľko sa pripravuje aj uzavretie mosta cez Váh a zamestnanci by sa neskôr nemohli dostať do svojich domovov," dodala hovorkyňa. Ak by občania v súrnych prípadoch potrebovali podať na daňový úrad dokumenty, je možné využiť podateľňu na kontaktnom mieste nitrianskeho daňového úradu v Hurbanove.

11:58 SR: Povodňová situácia na rieke Morava na Záhorí sa postupne stabilizuje. V najviac ohrozenej obci vo Vysokej pri Morave klesla hladina zo včerajších 625 centimetrov na súčasných 609 cm. Stále tu však platí 3. najvyšší stupeň povodňovej aktivity.

11:56 SR: Podľa portálu noviny.sk pred malou chvíľou skočili do rozvodnenej rieky pri Starom moste v Bratislave nejakí ľudia. Na mieste by mali byť už aj záchranári.

11:55 SR: Komárno vyzýva dobrovoľníkov na pomoc pri protipovodňových opatreniach.

Dobrovoľníci, ktorí chcú mestu pomôcť v prácach na hrádzach a pri prípadných záchranárskych prácach sa môžu hlásiť na tel. číslach: 0911 703 328 alebo 0911 300 470. "Dobrovoľníci, hláste sa na vrátnici mestskej polície, kde Vám povedia, kde treba čakať, resp. kde prebiehajú také práce, kde je potrebná Vaša pomoc. Telefonický kontakt na koordinátora mesta (Útvar obrany a ochrany MsÚ): 0903 736 072. Ak máte hocijaké otázky ohľadne pomoci, volajte vedúceho odboru civilnej ochrany p. Šiliga na telefónnych číslach: 035/7713117, mob. 0903/736072 alebo Mestskú políciu na č. 159," píše sa na stránke ahojkomarno.sk.

11:51 HUN: Večerné zábery na Dunaj v Komárne.

11:50 SR: Hladina Dunaja v Komárne má rastúcu tendenciu.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SHMÚ)

11:47 SR: V Komárom-ostrihomskej župe pracovalo v noci nadnes na hrádzach 1500 ľudí. Na železničnej stanici v Komárome pokračujú v plnení vriec pieskom, ktorými upevňujú a navršujú hrádze, informovala agentúra MTI. Vládna splnomocnenkyňa župy Judit Czunyiová-Bertalanová oznámila, že do ochranných prác sú zapojení aj vojaci maďarskej armády. V uplynulých hodinách položili vyše 20.000 vriec. Pri Dunaalmási posilňujú existujúcu hrádzu a v Neszmélyi vyše 100 dobrovoľníkov a hasičov posilnilo oslabenú hrádzu. Prístup do Pilismarótu a Dömösu je od štátnej cesty č. 11 uzatvorený. V Táte budujú nový úsek hrádze. V Almásfüzitö kontrolujú každú hodinu stav odkaliska, na ktorom sa zatiaľ neobjavili žiadne stopy poškodenia. V Pilismaróte, Komárome, Ostrihome, Dunaalmási a Nyergesújfalu pracujú hasiči zo Sabolčsko-satmársko-berežskej, Čongrádskej, Hevešskej, Békešskej a Hajduckej župy.

11:34 SR: V bratislavských mestských častiach, ktoré sú v dotyku s rozvodneným Dunajom či Moravou, je situácia stabilizovaná. Okrem Devína, ktorý je stále odrezaný od zvyšku mesta pre neprejazdnú Devínsku cestu a ľudí vozí armáda, problémy z ostatných mestských častí nehlásia. Situáciu však monitorujú. V Petržalke sú v teréne okrem policajných hliadok aj inšpektori z miestneho úradu. "Kontrolujú situáciu najmä na Tyršovom nábreží a pri Einsteinovej ulici pre priesaky vody. Nemáme však hlásené žiadne výnimočné stavy," opísala situáciu v mestskej časti Michaela Platznerová z miestneho úradu.

11:28 SR: Nezamestnaní, ktorí pre Komárno vykonávajú verejnoprospešné práce boli tiež prevelení na plnenie vriec pieskom. Podľa vyjadrenia koordinátora mestského krízového štábu zatiaľ hrádze (vrátane zemnej hrádze pri Váhu) napriek mnohým menším priesakom odolávajú náporu vody. Dnes po ôsmej hodine hladina Dunaja prekročila rekordný stav 843 cm z roku 2002 a očakáva sa ďalšie pomalé zvyšovanie vodného stavu až po odborníkmi avizovanú kulmináciu zajtra večer.

11:26 SR: Hladina Dunaja v Komárne dosiahla krátko pred 11. hodinou 849 centimetrov a naďalej stúpa. Na viacerých miestach presakuje voda, vodohospodári spolu s dobrovoľníkmi plnia vrecia s pieskom na Dunajskom moste a pri univerzite. Od rána je neprejazdná cesta na Alžbetinom ostrove. „V týchto chvíľach je už uzatvorené aj Dunajské nábrežie, kde plynári a energetici odpájajú budovy od plynu a elektriny,“ potvrdil hovorca Mestského úradu v Komárne Róbert Králik. Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií by mal byť od poludňajších hodín uzatvorený aj cestný Vážsky most.

11:20 SR: Začiatok stavby mobilnej povodňovej hrádze v Štúrove očami čitateľa Mira.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Tip)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Tip)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Tip)

11:17 SR: Zopár včerajších záberov z Devínskej a Devínskej Novej Vsi nám poslal čitateľ Juraj.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

11:09 SR: Situácia na Váhu počas zdvihnutej hladiny Dunaja v katastri obce Kava pri Komárne.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: TASR)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: TASR)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: TASR)

11:07 HUN: Stredajšie zemetrasenie pri severomaďarskom Érsekvadkerte poškodilo takmer 100 budov, najviac v obciach Szátok a Tereske na západe Novohradskej župy, uviedla dnes agentúra MTI. V Szátoku poškodili otrasy zeme 22 obytných budov a päť budov samosprávy, na ktorých vznikli praskliny rôzneho rozsahu a na niektorých miestach popadala omietka zo stropu. V Tereske nahlásili 66 prípadov materiálnych škôd, poškodená bola aj budova školy. Zemetrasenie s magnitúdou 4,2, ktoré v stredu o 20.45 h zasiahlo Novohradskú župu neďaleko Dunajského oblúka, neohrozilo prebiehajúce protipovodňové práce v okolí Budapešti a nepoškodilo ani dunajské hrádze.

10:59 SR: Slovenskí hasiči vyrážajú pomáhať do záplavami postihnutých oblastí v Českej republike. Prvá skupina slovenských hasičov vyráža na sedem dní do Ústeckého kraja do oblasti Litoměřice a aj potom sú pripravení reagovať na aktuálnu situáciu, informoval Marián Dritomský z Hasičského a záchranného zboru. Okrem troch kusov ťažkej techniky odchádzajú aj s veľkokapacitným čerpadlom, ktoré dokáže odčerpať 15 tisíc litrov vody za minútu. Toto čerpadlo bolo pripravené aj v Devíne, no neboli podmienky na nasedenie tejto techniky, hasiči tu preto na odčerpávanie vody používali menšie čerpadlá.

10:54 HR: Zaplavené sú už aj prvé domy v Chorvátsku, Dunaj tu má kulminovať cez víkend. Ľudia si však z toho ťažkú hlavu nerobia, obzvlášť táto slečna.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: FB)

10:51 HUN: V Maďarsku sa pripravujú na najväčšiu vodu všetkých čias

V Ostrihome museli kvôli povodniam evakuovať asi 40 ľudí, predovšetkým z oblasti ostrova Primás. Útočisko našli aj na akademickej pôde neďalekej vysokej školy. Na prácach pri navýšení ochrannej hrádze momentálne pracuje viac než 900 ľudí, do týchto chvíľ bolo naplnených pieskom okolo 230 000 vriec. V Pilismaróte už vyprázdnil rekreačné stredisko, 70 ľudí sa presunulo na vyhradené miesto priamo v obci. Pre prípad rozsiahlejšej evakuácie je už pripravený autobus. Podľa maďarského premiéra Viktora Orbána čaká krajina najväčia záplavová vlna všetkých čias.

Esztergom
Zobraziť galériu (152)
Esztergom  (Zdroj: index.hu)

V Dunaalmási sa dva najkritickejšie body podarilo uzavrieť a odizolovať fóliami. Záchranná skupina Turul buduje na brehu 500 metrovú zábranu. V Neszmélyi je pri stavidlách nasypaný štrk. Na trati Komárom-Esztergom nepremáva železničná doprava, medzi Komáromom a obcou Szőny dobrovoľníci spoločne s vojakmi posilňujú železničný násyp. MÁV na ohrozenej trati už odstavil nákladné vozne naplnené štrkom, aby sa násyp zaťažil  a voda nedokázala vymyť kamene z koľajníc. V kraji Komárom-Esztergom je už uzavretých niekoľko ciest, vrátane hlavného ťahu medzi Almásfüzitő a Dunaalmás, ako aj medzi Esztergom a okrajovými časťami mesta.

Győr
Zobraziť galériu (152)
Győr  (Zdroj: index.hu)

V okolí Esztergomu s pitnou vodou problém nie je. Zatiaľ ani s kanalizáciou, okrem ostrova Prímás. Napriek rekordnému stavu Dunaja sú zásobárne na ostrove Prímás v bezpečí a dostatočne dokážu pitnú vodu filtrovať. Iné obce majú hlbinné vrty, ktoré stav Dunaja nemôže ohroziť. V prípade, že hladina Dunaja dosiahne úroveň 800 centimetrov, môže nastať prerušenie dodávky elektrickej energie, čo odstaví aj zásobovanie vodou. Vodárne však sú na tento prípad pripravené a všetky svoje zásobovacie nádrže majú naplnené.

Dunabogdány
Zobraziť galériu (152)
Dunabogdány  (Zdroj: index.hu)

Kismaros
Zobraziť galériu (152)
Kismaros  (Zdroj: index.hu)

10:50 SR: V Štúrove dnes začali zvyšovať protipovodňový betónový múr mobilnými hliníkovými hradeniami. Ide o preventívne opatrenie, pretože Dunaj má ešte rezervu vyše metra. V Štúrove sú v nasadení šiesti hasiči, ostatní sú v pohotovosti na telefóne a po dvoch prišli na výpomoc z hasičských staníc v Leviciach a v Trenčíne. Trenčianski hasiči s terénnym vozidlom a štvorkolkou monitorujú situáciu na hrádzi od Štúrova v smere na Komárno. Voda zaplavila cestu pri Zariadení sociálnych služieb Kováčov. „Samotný domov však ohrozený nie je, ten sa nachádza na vyvýšenom mieste. Obyvateľov nebolo potrebné evakuovať,“ povedal nitriansky krajský hovorca hasičov Viliam Pánsky.

10:44 SR: Na Facebooku sa objavila takáto výzva. Komárno potrebuje pomoc!

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: FB)

10:43 SR: Odhad kulminácie pre stanice na slovenskom úseku Dunaja
Podľa poslednej aktuálnej situácie na hornom úseku Dunaja hydrológovia zo SHMÚ predpokladajú kulminácie na jeho dolnom úseku:

Medveďov, stav kulminácie v cm 980 cm, odhadovaný čas: piatok popoludnie
Komárno, stav kulminácie v cm 870-890, odhadovaný čas: sobota obed
Štúrovo, stav kulminácie v cm 790-820, odhadovaný čas: sobota/nedeľa noc

„Pokles hladiny Váhu v Kolárove očakávame po kulminácii vodnej hladiny Dunaja v Komárne po cca 4 až 5 hodinách na úrovni vodného stavu cca 720 až 735 cm,“ uviedla dnes Michaela Mikuličková, hydrologička SHMÚ.

10:36 SR: Na základe zmien v povodňovej situácii a postupu prívalovej vlny po rieke Dunaj na juh Slovenska sa presúva aj pomoc Ozbrojených síl SR na záplavami najviac ohrozené miesta v okolí Komárna a Štúrova. Na plnenie vriec pieskom a spevňovanie hrádze v Komárne bolo vyslaných 42 vojakov z protilietadlovej raketovej brigády Nitra a dva automobily Tatra 815. "Na základe požiadavky krízového štábu sme vojakov poslali do Komárna, ostatných 600 vojakov zostáva v pohotovosti a môžeme ich kedykoľvek použiť," uviedol minister obrany Martin Glváč.

Alžbetin ostrov v Komárne.
Zobraziť galériu (152)
Alžbetin ostrov v Komárne.  (Zdroj: TASR)

10:34 SR: Autobusová linka č. 901 od dnešného rána už premáva po svojej pôvodnej trase. Pri ostatných spojoch naďalej platia obmedzenia v súvislosti s aktuálnou hladinou Dunaja. Linky č. 28 a 128 premávajú po odklonených a skrátených trasách a linka č. 29 bola zrušená. Linka č. 128, ktorá z dôvodu vysokej hladiny Dunaja premávala po odklonenej trase, nemohla mať nástupište pre presakujúcu vodu na zastávke Na hriadkach, ale priamo na výstupišti.

10:33 SR: Najkritickejšia situácia s priesakmi je podľa Ľubomíra Andrassyho na Slovanskom nábreží, pri Botanickej záhrade a v Karloveskej zátoke. Tam na ne doplatila lodenica. "Monitorujeme tiež priesaky na Pečnianskej hrádzi v dotyku s Einsteinovou ulicou kvôli tomu, aby sa voda na Einsteinovu nedostala. Tým by bola ohrozená tranzitná aj mestská doprava," upozornil Andrassy. Rovnako stále krízový štáb podľa jeho slov sleduje presakovanie vody do kanála Malého Dunaja pri Slovnafte.

10:28 SR: Hygienici varujú, aby ľudia nejedli potraviny zaplavené povodňovou vodou, bahnom a kalom, s výnimkou potravín hermeticky balených v skle, kovových obaloch, či tuhých plastových obaloch, ktoré nie sú poškodené. Za zdraviu škodlivé treba považovať aj všetky poľnohospodárske plodiny, ktoré zaplavila povodňová voda, bahno a kal. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva SR.

10:23 SR: Aktuálne dopravné obmedzenia v Bratislavskom kraji

V Bratislave je naďalej uzatvorená a neprejazdná Viedenská cesta od vjazdu na parkovisko Incheba po Starý most a rovnako aj Tyršovo nábrežie. Uzatvorené je aj Fajnorovo nábrežie od Starého mostu po Most SNP ako aj Starý most, kde nie je možný vstup ani z mestskej časti Bratislava Staré mesto, ani z mestskej časti Petržalka. Dopravné obmedzenia naďalej platia na celej Panónskej a Dolnozemskej ceste, kde z dôvodu pohybu lesnej zvery je najvyššia dovolená rýchlosť obmedzená na 50 km/h. V Devíne je naďalej uzatvorené Slovanské nábrežie. Dopravné obmedzenia v súčasnosti pretrvávajú aj na Devínskej ceste a účelovej komunikácii medzi Devínskym jazerom a Vysokou pri Morave, ktoré sú neprejazdné. Naďalej je neprejazdná aj Matejkova ulica v smere na Dlhé diely, ako i v smere z Dlhých dielov. Uzatvorená je od včera aj účelová komunikácia od Čunova po Gabčíkovo. Informovala bratislavská policajná hovorkyňa Katarína Považanová.

10:20 SR: Hladina rozvodneného Dunaja v Bratislave už klesá a mesto v noci na dnes nemuselo prijímať žiadne mimoriadne opatrenia. Napriek tomu je mimoriadna situácia v meste vyhlásená aj naďalej, lebo hladina toku je stále vysoká. Uviedol to vedúci krízového štábu Ľubomír Andrassy.

Podľa meraní SHMÚ dosahovala o 9.30 h výška hladiny Dunaja v Bratislave úroveň 1010 centimetrov. "Stále sme teda nad úrovňou desiatich metrov, teda na vyššej vode, aká bola v roku 2002," dodal Andrassy.

10:17 SR: Hladina Dunaja v Komárne a Štúrove stále stúpa. Podľa SHMÚ o 10.00 h dosiahla takéto hodnoty.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SHMÚ)

10:14 SR: Situácia na rieke Dunaj po kulminácii v Bratislave.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: TASR)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: TASR)

10:03 GER: Povodňová vlna, ktorá sa z východu Nemecka valí na sever, za sebou zanecháva rozsiahle škody, zo záplav sa spamätáva aj nemecký juh. Najnovšie predpovede vodohospodárov naznačujú, že Labe by na severe mohla kulminovať na nižších hodnotách, než sa doteraz predpokladalo. V spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko v súvislosti s povodňou zomrel senior, ktorého vo štvrtok večer zachytilo auto prevážajúce vrecia s pieskom, napísala dnes agentúra DPA.

10:00 SR: Situácia v Štúrove je zatiaľ relatívne pokojná, Dunaj neohrozuje obyvateľov mesta. Hladina rieky dosiahla krátko pred deviatou hodinou 741 centimetrov a naďalej stúpa. „Po vrch hrádze máme rezervu vyše metra,“ informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Viliam Pánsky. Vodohospodári spolu s hasičmi od rána navyšujú betónovú hrádzu mobilnými kovovými nadstavcami.

09:57 HUN: Maďarsko čelí na Dunaji najväčšej záplavovej vlne všetkých čias a treba sa pripraviť aj na najhoršie. Vyhlásil to dnes v Györi predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý v sídle Rábsko-mošonsko-šopronskej župy osobne riadi protipovodňové opatrenia. Najviac práce je podľa premiéra v oblasti obce Györujfalu, kde vo štvrtok došlo k poškodeniu hrádze, ktorú už ale opravili. V župe pracujú na hrádzach ôsmich obcí a miest, doposiaľ evakuovali 25 ľudí, uviedla agentúra MTI.

09:56 SR: Stúpajúci Dunaj za Bratislavou neohrozuje obyvateľov obcí v obvode Dunajská Streda. Hrádze majú podľa predsedu krízového štábu Richarda Kmeťa dostatočnú kapacitu na zvládnutie povodňovej vlny. Rezerva je po celej dĺžke toku v obvode najmenej jeden meter. Väčšie starosti robia obyvateľom regiónu priesaky a spodné vody.

09:54 HUN: V Maďarsku vládne protipovodňová pohotovosť na 750 km toku.

09:53 HUN: Hladina Dunaja pri severomaďarskom Nagybajcsi v Rábsko-mošonsko-šopronskej župe dnes o 03.00 h prekročila rekordne nameranú hodnotu o štyri centimetre a stúpla na 879 centimetrov. Agentúru MTI o tom informovali maďarskí vodohospodári. Kulminácia sa očakáva v sobotu ráno na výške 900 centimetrov. Pri Komárome namerali 785 centimetrov, kulmináciu tam očakávajú v nedeľu nadránom na 830 centimetroch. Pri Budapešti stúpla hladina Dunaja na 773 centimetrov, kulminovať bude podľa vodohospodárov v pondelok.

09:48 SR: Po tom, ako vo štvrtok večer začal Dunaj v Bratislave kulminovať, dnes o 9:00 jeho hladina v Devíne klesla z 973 na 943 cm, v centre mesta z 1032 cm na 1010 cm. Pokles Dunaja je citeľný aj na rieke Morava. V Moravskom Sv. Jáne o 9:00 zaznamenali 454 cm a vo Vysokej pri Morave namerali o tom istom čase 610 cm. V Moravskom Sv. Jáne platí prvý stupeň, vo Vysokej pri Morave je stále tretí povodňový stupeň.

9:46 SR: Fotografie zverejnené na webe mesta komarno.sk zachytávajú štvrtkovú situáciu na Váhu pri čárde Soós.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: komarno.sk)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: komarno.sk)

09:44 SR: Dunaj síce v hlavnom meste klesá, no jeho hladina stúpa v Gabčíkove, Medveďove, Komárne a Štúrove, kde je tretí stupeň povodňovej aktivity. Podľa merania Slovenského hydrometeorologického ústavu z 4:15 dosahuje Dunaj v Gabčíkove 832 cm. V Medveďove o 9:00 namerali 972 cm, v Komárne v tom istom čase 845 cm a Štúrove 741 cm. Stúpa aj hladina Váhu v Kolárove, kde o 9:00 bolo 692 cm a platil druhý stupeň povodňovej aktivity. Kolárovo totiž leží pri sútoku Váhu a Malého Dunaja.

9:41 SR: Na juhu boli zatiaľ evakuovaní iba obyvatelia domova sociálnych služieb v Novej stráži. Ak by však bola potrebná evakuácia aj obyvateľov Komárna, či maďarského Komáromu, je pripravený horel Panoráma, volejbalová hala aj školské telocvične, informuje portál ahojkomarno.sk. Vyliaty Váh zalial Elektrárenskú cestu, Dunaj zas úsek II. triedy medzi Kravanmi nad Dunajom a obcou Moča.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: ahojkomarno.sk)

Obmedzená je aj doprava cez Alžebtin most, ktorý spája Slovensko s Maďarskom. “Na ceste cez Alžbetin ostrov rátajte s uzáverami kvôli občasným prácam na ceste s odčerpávaním spodnej vody,” píše web mesta. Školy zatiaľ vyučovanie nerušia, spravia tak až v prípade vyhlásení krízovej situácie.

09:37 SR: Bratislavský Devín je stále odrezaný od zvyšku mesta, prístupové cesty sú uzatvorené a ľudí vozí do centra armáda. Evakuovaní z domu kultúry sa už rozišli k svojim známym, sú však podľa starostky Ľubice Kolkovej nahnevaní, že ich z domovov sťahovať nemuseli. Mestskú časť tiež začínajú trápiť komáre.

09:35 SR: Prednosta obvodného úradu Nitra vyhlásil mimoriadnu situáciu v územnom obvode Nitrianskeho kraja. Dôvodom je ohrozenie obyvateľov povodňou. Mimoriadna situácia je vyhlásená od 8,30 hodiny a trvá až do odvolania, informoval Petar Lazarov z Komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra.

09:29 SR: Situácia v Komárne začína byť kritická, hladina Dunaja v týchto chvíľach dosahuje úroveň 844 centimetrov a naďalej stúpa. Počas posledných veľkých záplav v roku 2002 Dunaj kulminoval na úrovni 843 centimetrov. Do Komárna smerujú posily z celého kraja.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: TASR)

9:20 SR: Vlna sa presúva na juh

Povodňová vlna sa valí na juh Slovenska, obyvatelia sa obávajú najhoršieho. Dunaj by mal v Komárna kulminovať v sobotu večer, v Štúrove v nedeľu ráno. Z obce Chľaby už v stredu odišiel posledný autobus, za ktorým zatvorili cestu a obec sa pripravuje na veľkú vodu. V Štúrove vládne relatívny pokoj, mesto by mala pred veľkou vodou ochrániť protipovodňová stena. V Komárne tiež ešte vo štvrtok uzavreli jednu cestu, vylieva sa totiž aj Váh, píše portál tvnoviny.sk

09:20 SR: V Komárne sa hladina rieky ráno priblížila k 8,5 metra, teda k trojnásobku normálu. Hydrológovia neočakávajú, že Dunaj na juhu krajiny vystúpi na vyššiu úroveň než v Bratislave.

09:17 SR: S klesajúcou hladinou Dunaja v Bratislave zjavne klesol aj záujem zvedavcov, ktorí si na nábreží hlavného mesta chcú na vlastné oči skontrolovať aktuálny stav rieky. V uplynulých dňoch, kým voda stúpala, už od skorých ranných hodín množstvo ľudí s fotoaparátmi a kamerami v rukách zaznamenávalo situáciu. Dnes ich je na nábreží v rovnakom čase podstatne menej.

09:15 SR: Aktuálne zábery z Bratislavy nám poslala čitateľka Lívia.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Tip)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: Tip)

08:50 SR: Pohľad na situáciu v Komárne.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: TASR)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: TASR)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: TASR)

08:32 SR: Aktuálne fotografie zo zaplavenej Bratislavy pri Eurovei a na Fajnorovom nábreží.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

08:24 ČR: Hladiny juhočeských tokov stále klesajú. Tretí povodňový stupeň zostáva na piatich vodomerných miestach, keď v pondelok ich bolo viac ako 20. Najviac vody v porovnaní s normálom zostáva v koryte Lužnice a jej prítoku Nežárce alebo vo Vltave, vyplýva z informácií českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

8:08 SR: Informácie o pretrvávajúcich dopravných obmedzeniach zo stránky ministerstva vnútra:

V Bratislave sú až do odvolania uzavreté cesty v MČ Staré Mesto Fajnorovo nábrežie, Dvořákovo nábrežie (od mosta Lafranconi po PKO), v MČ Petržalka Tyršovo nábrežie a Viedenská cesta v úseku Einsteinova - Starý most, v MČ Karlova Ves úsek od križovatky Molecová na Dlhé diely po Devín, v MČ Devín cesta medzi Matejkovou ulicou a Dlhými Dielmi obojsmerne,    Kremeľská cesta z Devína smerom do Devínskej Novej Vsi a Slovanské nábrežie, v MČ Čunovo cesta smer Gabčíkovo je sprístupnená len pre občanov obcí Dobrohošť, Vojka a Bodíky. Vo Vysokej pri Morave  je uzavretá Poľná ulica  a uzavretá je tiež cesta k Devínskemu jazeru.  Hraničný priechod Petržalka/Berg je prejazdný v oboch smeroch. Do Hainburgu je povolený vjazd len linkovým autobusom, ostatná doprava je presmerovaná smerom na Prellenkirchen. Odporúča sa použiť diaľnicu D4-A6 a A4 (Jarovce/Kittse) prejazdnú po Schwechat, ďalej do Viedne po obchádzkach.

V Trnavskom kraji je uzatvorený Hraničný most Vámosszabadi - Medveďov (cesta I/13) pre všetku dopravu, Obchádzka pre automobily do 20 ton cez Komárno, inak cez Bratislavu. Uzatvorená je tiež cesta medzi Gabčíkovom a obcou Bodíky a medzi Medveďovom a Sapom.

V Nitrianskom kraji je uzatvorená cesta medzi obcami Moča a Kravany nad Dunajom, Elektrárenská cesta v Komárne a prístupové cesty do obce Chľaba, kde je zabezpečená železničná doprava.

07:51 SR: Takto v noci na dnes prebiehala kulminácia Dunaja v Bratislave:

Stavy Dunaja podľa SHMÚ.7.6,
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SHMÚ)

07:48 SR: Hladina Dunaja sa bude znižovať pozvoľna, podľa vedúceho krízového štábu Ľubomíra Andrassyho to ukázali posledné hodiny. Ako informoval Andrassy, situácia v Bratislave i Devíne je pokojná, v pohotovosti sú však stále všetky bezpečnostné zložky. V súčasnosti pokračujú v odčerpávaní presakujúcej vody na Slovanskom nábreží v Devíne, v Karloveskej zátoke i pri Botanickej záhrade. Monitorujú tiež diaľnicu pri Einsteinovej ulici v Petržalke, kde sa vo štvrtok tiež objavila presakujúca voda.

07:34 HUN: Rozvodnený tok Dunaja v maďarskom meste Ostrihom si vyžiadal protipovodňové opatrenia.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SITA)

07:22 SR: Hladina Dunaja na južnom Slovensku stále stúpa.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SHMÚ)

07:15 SR: Aktuálny stav riek pri Bratislave.

ONLINE V Komárne nastali
Zobraziť galériu (152)
 (Zdroj: SHMÚ)

06:45 SR Hladina rozvodneného Dunaja dosahovala v Bratislave o 6.30 hod. 1016 centimetrov a ďalej klesá. Od polnoci sa znížila o zhruba desať centimetrov. Hladina je však stále na úrovni najvyššieho stupňa povodňovej aktivity. Podľa údajov SHMÚ klesá Dunaj aj v Devíne (949 cm) a vo Vysokej pri Morave (614 cm). Naopak, veľtok stúpa v Gabčíkove (832 cm), v Medveďove (969 cm), Komárne (839 cm) a v Štúrove (733 cm). Vo všetkých týchto lokalitách dosahuje tretí stupeň povodňovej aktivity. Stále tak platí hydrologická výstraha tretieho stupňa pred povodňami v okresoch Malacky, Bratislava, Senec, Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky - juh.

06:36 GER: So zničujúcou silou ohrozujú povodne severnú časť Nemecka, napísala dnes agentúra DPA. Spolkové krajiny ako Dolné Sasko a Brandenbursko sa pripravujú na povodňovú vlnu, ktorá už spôsobila veľké škody na východe Nemecka. V Sasku-Anhaltsku prišiel o život muž, ktorý neprežil zrážku s vozidlom prevážajúcim vrecia s pieskom. "Bude to veľmi tesné," povedal v noci nadnes hovorca ministerstva vnútra spolkovej krajiny Brandenbursko. V meste Mühlberg dnes očakávajú kulmináciu povodňovej vlny na rieke Labe. V skorých ranných hodinách dosahovala výška hladiny vody 9,86 metra. Pri storočnej vode z roku 2002 stúpla Labe na 9,98 metra.

05:50 SR: Hladina Dunaja v Bratislave počas noci začala klesať. Jej výška sa pohybuje pod 10,2 metra, pričom hladina rieky občas mierne vystúpi a potom zase klesne. Podľa údajov zverejnených na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Dunaj v centre mesta o 05:30 klesol na 1 016 centimetrov. Podobná situácia je aj v najviac postihnutom Devíne, o 05:30 hlásila vodomerná stanica 954 centimetrov. Od polnoci tak hladina v Devíne klesla o 11 centimetrov. Pomaly klesá i hladina Moravy, vo Vysokej pri Morave vodomerná stanica už tri hodiny hlási výšku 616 centimetrov.

05:01 ČR: Obyvatelia časti mesta Mělník v Stredočeskom kraji ignorovali nariadenia miestnych úradov na evakuáciu v dôsledku povodní pre obavy z rabovania. Uviedol to v noci nadnes český server Novinky.cz. V zakázaných zónach, kde by na základe nariadení úradov mala byť kvôli záplavám nulová prítomnosť obyvateľstva, sa naopak zvyšovalo napätie. Pribúdali totiž pokusy o rabovanie a obyvatelia strachujúci sa o svoj majetok chceli za každú cenu prejsť cez policajné zátarasy a vrátiť sa domov, píše server.

02:00 SR Viaceré mestá na Dunaji, vrátane slovenskej metropoly, tak v najbližších dňoch čaká odstraňovanie a počítanie škôd. Experti už v priebehu včerajška predpovedali, že v Devíne a Devínskej Novej Vsi sa čoskoro vyroja tisíce kalamitných komárov. Podľa čitateľov Topiek bola ich prítomnosť citeľná už vo štvrtok podvečer.

Hoci Dunaj dosiahol rekordnú úroveň, počas noci nenastali žiadne mimoriadne situácie. Vojaci, ktorí zabezpečovali Devín, odtiaľ odišli už večer, na mieste zostali len vozidlá, ktoré poskytujú kyvadlovú dopravu cez zaplavenú Devínsku cestu.

00:01 SR: Viac o predchádzajúcej povodňovej situácii sa dočítate v našom včerajšom článku.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu