Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V Bratislave vyhlásil primátor mimoriadnu situáciu

Tyršovo nábrežie zaplavuje stúpajúca hladina Dunaja
Tyršovo nábrežie zaplavuje stúpajúca hladina Dunaja (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik dnes o 12.30 h pre rozvodnený Dunaj vyhlásil mimoriadnu situáciu na celom území Bratislavy. Magistrát k tomuto kroku pristúpil po tom, čo mimoriadnu situáciu vyhlásili v Devíne a v Karlovej Vsi. Od 14.00 h platí už aj v Devínskej Novej Vsi. Mimoriadna situácia má v meste trvať do konca týždňa.

"Všetky zložky bratislavského Krízového štábu sú tak až do odvolania v nepretržitej pohotovosti a mesto koordinuje činnosť štábov jednotlivých zasiahnutých mestských častí, a taktiež je súčinné s inštitúciami štátnej správy, bezpečnostnými zložkami štátu," informoval vedúci Krízového štábu Ľubomír Andrassy.

Podľa primátora však zatiaľ situácia v meste nie je kritická z hľadiska ohrozenia života, bezpečnosti alebo majetku. "Zatiaľ nám priame ohrozenia nehrozia, ale môžu prísť, musíme byť na to pripravení," uviedol primátor.

Už v tejto chvíli je podľa jeho slov je zaplavená prístupová cesta z Devínskej Novej Vsi do Devína. V mestskej časti bola tiež dopoludnia zrušená prevádzka materskej i základnej školy. V centre mesta zatvorili záchytné parkoviská nachádzajúce sa v dotyku s riekou.

Ftáčnik vysvetľuje, že mimoriadna situácia znamená aj fungovanie mestského krízového štábu, na ktorý sa môžu ľudia obrátiť. "Zverejníme kontakt, aby bolo možné dať informáciu o situácii, do ktorej sa ľudia dostali. My totiž nemôžeme byť všade," podotkol Ftáčnik.

Situáciu monitoruje aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK). Starosta Vysokej pri Morave Dušan Dvoran vraví, že spodok medzi Devínskou Novou Vsou a Vysokou pri Morave je jedno veľké jazero. Podľa neho sú v očakávaní, koľko vody ešte príde. Podľa informácií od starostov pezinského okresu, problémy zatiaľ nemajú, ale sú pripravení, informovala hovorkyňa BSK Iveta Tyšlerová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu