Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Art Film Fest uvedie premiéru nového slovenského filmu Vojnové hry a muž, ktorý ich zastavil

Kukliński vo Vietname
Kukliński vo Vietname

Piatkový večer bude na festivale patriť premiére nového slovenského koprodukčného filmu Vojnové hry a muž, ktorý ich zastavil, ktorý príde do Festivalového kina ODA v Trenčíne o 19,00 hod osobne uviesť režisér Dariusz Jabloński.

Dokumentárny film zachytáva príbeh muža, ktorý je podľa historikov najdôležitejším špiónom éry známej ako studená vojna. Ide o Ryszarda Kuklińskeho, plukovníka generálneho štábu poľskej ľudovej armády, ktorý v rokoch 1972 až 1981 preniesol na Západ vyše štyridsať tisíc strán najtajnejších dokumentov Varšavskej zmluvy.

Pracoval pod menom Jack Strong a podľa niektorých domnienok sa vďaka jeho práci podarilo zabrániť vyvolaniu otvoreného atómového konfliktu. Film vznikol v koprodukcii Poľska, Slovenska, ktoré zastupovala spoločnosť Trigon Produktion, ďalej Francúzska a Nemecka. Nakrúcalo sa v USA, Rusku, Poľsku, Českej republike i na Slovensku a štáb mal na konci vyše 18 tisíc metrov filmového materiálu. K téme sa vyjadrujú mnohí prezidenti a hlavní predstavitelia súdobej svetovej politiky. Vo filme uvidíme aj dokumenty z tajných archívov o plukovníkovom prípade a vtedajšej politickej situácii.

Režisér filmu Dariusz Jabloński nie je pre slovenských divákov neznámy. Je prezidentom produkčnej spoločnosti Apple Film Production, ktorá po piatich rokoch dokončila koprodukčný projekt Jánošík – Pravdivá história (2009). Pred troma rokmi odpremiéroval svoj poľsko – slovenský film Jahodové víno s Jiřím Macháčkom v hlavnej úlohe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu