Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Filmový festival inakosti na Art Film Feste

Filmový festival inakosti na Art Film Feste
Filmový festival inakosti na Art Film Feste

Filmový festival inakosti je prehliadkou filmov s gejskou a lesbickou tematikou. Deviaty ročník festivalu bude od 29. 9. do 3. 10. v Bratislave. Premietať sa bude v dvoch kinosálach na pôde VŠMU.

Prvou tohtoročnou aktivitou festivalu bol Zahrievací podvečer FFi, ktorým sa rozhodli organizátori podporiť Dúhový PRIDE Bratislava 2010. V Štúdiu 12 v Bratislave si mohli diváci pozrieť film Stonewall režiséra Nigela Fincha, ktorý mapuje právne vznik homosexuálnych pochodov hrdosti. Po premietaní bola diskusia na tému Homosexualita a umenie.

 

 

 

Naše ciele

Filmový festival inakosti je zameraný na prezentáciu európskej a svetovej kinematografie s tematikou sexuálnych menšín. Filmy uvedené na FFi zachytávajú život gejov, lesbických žien, bisexuálov a transsexuálov. Ukazujú postavenie homosexuálnej menšiny v minulosti, ale ponúkajú aj pohľad do súčasnosti a otvárajú aktuálne témy.

FFi chce umožniť divákom vidieť filmy, ktoré sa nedostanú do programov slovenských kín. Väčšinou ide o pozoruhodné diela, ktoré majú veľmi silný odkaz a sú kvalitne spracované, v konkurencii komerčných kinohitov však nedostanú šancu.

Festival organizuje skupina dobrovoľníkov, ktorí považujú práve filmové médium a filmový festival za vhodný nástroj šírenia myšlienky otvorenej občianskej spoločnosti. Cieľom festivalu je predovšetkým podporiť komunitu gejov a lesieb na Slovensku a možno i takýmto spôsobom pomôcť niektorým pri hľadaní svojej identity a akceptovaní samého seba. FFi chce pomôcť pri odbúravaní vnútorných bariér a taktiež pri narúšaní stereotypov vo vnímaní väčšinovou spoločnosťou. Je to výzva do publika na prehodnotenie zaužívaných formuliek o tom, čo sa má, môže a musí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu