Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nominantka v kategórii Charita - GABRIELA ŠKURÁKOVÁ

Gabriela Škuráková
Gabriela Škuráková

Zakladateľka a riaditeľka neziskovej organizácie Nový domov, svoje odborné skúsenosti i srdce venuje deťom. Pracovala ako vychovávateľka, učiteľka v materskej škole a neskôr ako učiteľka v špeciálnej materskej škole v Prievidzi.

Od roku 1988 pôsobí v sociálnej oblasti, je zakladateľkou a štatutárnou zástupkyňou neziskovej organizácie Nový domov v Prievidzi, ktorá prevádzkuje domov sociálnych služieb. Jej záľubou je príroda, najmä záhradka, hudba, literatúra, maľovanie a kreatívna tvorba, venuje sa vnúčaťu a deťom.

Zvolila si cestu, ktorá nebýva ovenčená slávou, lebo sa rozhodla venovať deťom, u ktorých je aj najmenší pokrok veľkým úspechom. GABRIELA ŠKURÁKOVÁ vedie od roku 1995 zariadenie pre imobilné deti, mládež a dospelých s mentálnym postihnutím.

 

Čomu ste sa v detstve túžili venovať?

Chcela som byť detskou lekárkou. Vždy som túžila pracovať s deťmi, čo sa mi aj podarilo, aj keď trochu v inom odbore. Vyštudovala som špeciálnu pedagogiku a začala sa venovať deťom so špeciálnymi potrebami.

 

Ktorý zlomový moment v kariére považujete za najdôležitejší?

Bolo to pred dvadsiatimi piatimi rokmi, v období, keď som pracovala v materskej škole a stretávala som sa i s deťmi, ktoré boli trošku ,,iné“ ako ostatné. Videla som, že práve ony potrebujú moju lásku a podporu, preto som sa rozhodla, že sa im budem venovať naplno.

 

Čo ste sa naučili vďaka svojej profesii?

Že človek si musí vážiť to, čo má. A to najdôležitejšie je zdravie a rodina. V mojej profesii je dôležité prijímať ľudí takých, akí sú, aj s ich odlišnosťami, a vedieť rešpektovať ich potreby. Naučila som sa tešiť sa z drobných úspechov a nevzdávať sa.

 

Ktorá žena by bola vašou osobnou Slovenka roka?

Každá matka chorého dieťaťa alebo dieťaťa s hendikepom. Denne stretávam takéto ženy a veľmi ich obdivujem. Obetujú svoj život, kariéru, záľuby a súkromie, aby sa mohli naplno venovať svojmu dieťaťu.

 

Chceli by ste byť niekedy v koži muža?

Milujem rolu matky a dnes už aj babky. Boli však chvíle, keď som si musela obliecť nohavice a správať sa ako muž, riešiť otázky existencie, financií a organizácie, a preto som musela byť razantnejšia a veci riešiť nielen srdcom, ale najmä rozumom.

 

Aký cieľ chcete ešte dosiahnuť?

Pomôcť viacerým deťom so špeciálnymi potrebami rozšírením kapacity nášho zariadenia. Zároveň zrealizovať projekt nadstavby a prístavby objektu Nového domova s možnosťou riešiť náhradný domov a celoživotné bývanie.

 

Hlasujte formou prázdnej SMS na číslo 9967 alebo na stránke www.slovenkaroka.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu