Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nominantka v kategórii Charita - EVA DŽODLOVÁ

Eva Džodlová
Eva Džodlová

Riaditeľka detského domova Slon v Šarišských Michaľanoch, zasvätila život deťom bez rodiny. V Detskom domove Slon v Šarišských Michaľanoch pracuje štyridsať rokov, z toho dvadsaťtri rokov ako riaditeľka. Je vydatá, má tri dospelé deti a tri vnúčatá. Jej koníčky vždy súviseli s prácou s deťmi v detskom domove – tvorba piesní, nácviky rôznych programov, písanie scenárov, hra na hudobné nástroje (klavír, harmonika, klarinet, saxofón).

K jej obľúbeným patrí výrok, ktorý prevzala od českej herečky Heleny Růžičkovej, niekdajšej patrónky detského domova Slon: „Dobro je ako snehová guľa. Keď ju rozgúľaš, nabaľuje.“ EVA DŽODLOVÁ sa o tom presvedčila počas dlhých rokov, ktoré venovala práci s deťmi bez rodičov.

 

Aký je váš recept na úspech?

Život ma naučil, že povedať „chcela by som, ale...“ nič neznamená. Povedať si „chcem a dokážem!“ je polovica úspechu. Verím aj tomu, že všetko zlé je na niečo dobré a čo ma nezabije, to ma posilní. Samozrejme, pre dosiahnutie úspechu v práci je dôležité pevné rodinné zázemie, životný cieľ, húževnatosť, pracovitosť, obetavosť, byť v správnom čase na správnom mieste a za najdôležitejšie považujem – mať okolo seba správnych ľudí.

 

Ktorý zlomový moment v kariére považujete za najdôležitejší?

Keď som si uvedomila, že najdôležitejšia vo výchove detí je motivácia. Nájsť v človeku aj tú najmenšiu iskierkutoho, k čomu inklinuje, na čo má vlohy, nadanie. Venovať sa tomu, rozvíjať to a posilňovať jeho vieru v seba. Kľúčovým bolo pre mňa aj založenie Nadácie Slon a zoznámenie sa s pražskými hercami Helenou a Jiřím Růžičkovcami a ďalšími vzácnymi ľuďmi, ktorí nám pomáhali.

 

Čo ste sa naučili vďaka svojej profesii?

Chápať, rozumieť a načúvať hlasu detských duší, podať pomocnú ruku v pravý čas, byť všetkému dobrému otvorená. Poznaniu, že náruč mamy a otca je pre dieťa nenahraditeľná. Že výchova je dlhodobý proces, založený na trpezlivosti a láske. Najväčším vyznamenaním je pre mňa úspešnosť detí, ktoré sa po odchode z detského domova vedia zaradiť do života, založiť si rodinu a starať sa o ňu.

 

Ktorá žena by bola vašou osobnou ženou roka?

Keby žila moja mama, bola by to určite ona. Ale vedela by som si predstaviť nomináciu mnohých žien, ktoré pracujú v detských domovoch a s láskou sa venujú zvereným deťom.

 

Aký cieľ chcete ešte dosiahnuť?

Chcela by som stihnúť pomôcť v dôležitých životných situáciách ešte mnohým deťom. Ale je to asi nekonečný príbeh. No mám jeden nesplnený sľub, ktorý som dala bývalým deťom nášho domova, najmä tým, ktoré v ňom vyrastali v dávnejších rokoch: pri príležitosti osemdesiateho výročia založenia Detského domova Slon, ktoré oslávime v septembri tohto roku, napísať knihu spomienok, zážitkov a poučení zo života Sloníčat.

 

Hlasujte formou prázdnej SMS na číslo 9968 alebo na stránke www.slovenkaroka.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu