Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Nominantka v kategórii Charita - EVA SIRACKÁ

Eva Siracká
Eva Siracká

Lekárka, prezidentka neziskovej organizácie Liga proti rakovine, neúnavná v získavaní prostriedkov pre výskum a liečenie rakoviny. Ako prvá žena na Slovensku venovala rádioterapii, klinicky orientovanému výskumu v Ústave experimentálnej onkológie SAV, v roku 1983 získala Národnú cenu za účasť na výskume heterogenity nádorových buniek.

Založila Československú spoločnosť pre rádioterapiu, rádiológiu a fyziku, bola členkou viacerých odborných spoločností. V roku 1990 založila Ligu proti rakovine. Má jedného syna, jej manžel je lekár a celoživotný blízky spolupracovník.

Udivuje múdrosťou, odbornou fundovanosťou a neutíchajúcou energiou, ale i jemným zmyslom pre humor, ktorý jej pomáha aj v neľahkých situáciách. EVA SIRACKÁ, zakladateľka a prezidentka Ligy proti rakovine.

 

Aký je váš recept na úspech?

Ak máte cieľ, treba za ním ísť a nedať sa odradiť prekážkami rôzneho druhu ani neúspechmi, s ktorými ste nepočítali. Spomínam si na pamätný slogan v našom výskumnom laboratóriu: Usilujeme sa dosiahnuť nemožné, ale na zázraky si treba chvíľu počkať. A tak sa usilujete, aby sa ten zázrak skoro stal.

 

Ktorý zlomový moment vo vašej kariére považujete za najdôležitejší?

Po dlhých rokoch v klinickej práci na radu nášho riaditeľa profesora Thurzu som sa rozhodla pre klinický výskum v oblasti rádiobiológie. Umožnilo mi to opakované pobyty na významnom zahraničnom pracovisku Karolinska Institutet v Štokholme, kde som sa venovala výskumu účinku kyslíka na nádorové bunky a ich citlivosti na žiarenie. Bol to vtedy nový vedecký prínos do objasňovania rôznych biologických javov podmienených krvným zásobením nádoru, ktoré sa stalo neskôr predmetom ďalšieho výskumu.

 

Čo ste sa naučili vďaka svojej profesii?

Vďaka mojej profesii som mala možnosť zoznámiť sa na rôznych medzinárodných kongresoch s prácou Líg proti rakovine, ktoré boli už dávno uznávanými, solventnými partnermi štátov západnej Európy i sveta. Pre nás bola vtedy ich práca neznámym pojmom. Založením Ligy proti rakovine v Československu pred dvadsiatimi rokmi sme sa usilovali vyplniť medzery. Naša práca už veľa zmenila a mnohé naše projekty sú dnes medzinárodnými organizáciami vysoko cenené.

 

Chceli by ste byť niekedy v koži muža?

Ako žena netrpím pocitom menejcennosti, ale boli situácie, keď som si veľmi priala, aby som mohla byť mužom a dať niekomu riadnou mužskou päsťou po hube.

 

Aký cieľ chcete ešte dosiahnuť?

V oblasti boja proti rakovine, ktorý má široký záber a obrovskú štruktúru, sa vynárajú stále problémy, ktorým treba venovať zvýšenú pozornosť. To vás núti premýšľať o zmene stratégie, ktorá však nemôže byť účinná, ak niet aktérov, ktorí by to uskutočnili. A tak je mojou snahou, aby som tieto nové a účinné hybné sily čo najskôr našla.

 

Hlasujte formou prázdnej SMS na číslo 9969 alebo na stránke www.slovenkaroka.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu