Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nominantka v kategórii Veda a vzdelávanie - ZUZANA STERNOVÁ

Zuzana Sternová
Zuzana Sternová

Prof. Ing. ZUZANA STERNOVÁ, PhD. - riaditeľka a vedeckovýskumná pracovníčka, jedna z najvýraznejších osobností slovenského stavebníctva. Po skončení štúdia na Stavebnej fakulte SVŠT v Bratislave začala pracovať vo výskume. Najprv ako výskumno-vývojový pracovník a neskôr ako vedúci oddelenia stavebnej fyziky vo Výskumno-vývojovom ústave pozemného staviteľstva v Bratislave.

Ako vysokoškolská pedagogička pôsobila externe na Stavebnej fakulte STU v Bratislave a Stavebnej fakulte TU v Košiciach. Na obidvoch univerzitách bola tiež školiteľkou doktorandov. Je profesorkou v odbore teórie a konštrukcií pozemných stavieb a jednou z najvýraznejších osobností slovenského stavebníctva. Je autorkou mnohých odborných článkov doma i v zahraničí. V roku 2007 bola vyhlásená za Ženu roka v kategórii Veda a výskum. V súčasnosti je riaditeľkou Technického a skúšobného ústavu stavebného. Je vydatá, má dve deti, žije v Bratislave.

ZUZANA STERNOVÁ tvrdí, že k svojmu povolaniu sa dostala vďaka otcovi, ktorý bol pre ňu vzorom, tým, na koho rady sa mohla vždy spoľahnúť.

 

Ste jednou z najznámejších osobností slovenského stavebníctva, profesorkou v odbore teórie a konštrukcie pozemných stavieb, čím vás zlákalo práve toto povolanie?

Príkladom mi bol môj otecko. Keďže pracoval v stavebníctve, ovplyvnilo to moje rozhodovanie. Navyše, narodila som sa starším rodičom, a tí chceli, aby som mala „chlieb v rukách“. Preto som po skončení základnej školy išla najskôr na stavebnú priemyslovku. Od čias štúdia na vysokej škole som bola presvedčená o potrebe rozvíjania problematiky stavebnej fyziky ako teoretického základu stavebných konštrukcií.

 

Čo vás najviac baví, priťahuje a inšpiruje na povolaní vysokoškolskej pedagogičky? Vyrastajú u nás svetoví stavbári?

Vždy som chcela aj učiť. Pokladám za fantastické, keď sa na prednášajúceho upiera zrak počúvajúcich a z očí viete prečítať, že to, čo hovoríte, ich zaujíma. Mám rada, keď sú reakcie poslucháčov vecné, keď vyžadujú ďalšie informácie. Treba na sebe pracovať. Na to „byť svetový“ treba mať aj podmienky. Možno konštatovať, že sa vyrovnáme výstavbou zahraničiu. Ako príklad uvediem Euroveu, ktorá sa nelíši od progresívnych technológií uplatňovaných vo vyspelom zahraničí.

 

Darí sa vám ako matke a manželke skĺbiť pracovné povinnosti s rodinným životom?

Asi najzložitejšie je zorganizovať si čas tak, aby celé okolie nebolo nepriaznivo ovplyvňované. Istou výhodou dnes je, že mám už dospelé deti a manžel je tiež pracovne vyťažený. Vyplýva z toho, že vždy sa vopred dohovárame o spoločnom programe. Horšie je to so starostlivosťou o vnučku a spoločnými programami s priateľmi. Akosi platí, že súťažím s časom a čas stále víťazí.

Hlasujte formou prázdnej SMS na číslo 9949 alebo na stránke www.slovenkaroka.sk

(Uzávierka hlasovacích lístkov je 28.5. 2010. Cena prázdnej sms je 0,475 EUR s DPH. Hlasovnie zabezpečuje MegaVox., s.r.o. Výhry nad 166 EUR podliehajú zdaneniu.)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu