Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nominantka v kategórii Šport - ANASTASIA KUZMINOVÁ

Anastasia Kuzminová
Anastasia Kuzminová

Biatlonistka, prvá olympijská víťazka v dejinách Slovenska. Narodila sa v ruskom Ťumene, kde začala so športom a vyštudovala právnický inštitút. V decembri 2008 jej udelili slovenské občianstvo a odvtedy úspešne reprezentuje našu krajinu. Na zimných olympijských hrách vo Vancouveri sa stala olympijskou víťazkou v biatlone a vybojovala aj striebornú medailu, na majstrovstvách sveta v biatlone v kórejskom Pjongčangu v roku 2009 získala striebornú medailu. Má trojročného syna, jej manžel Daniel je aj jej trénerom, žijú v Banskej Bystrici.

To, čo sa mnohým športovcom nepodarí za celú kariéru, biatlonistka ANASTASIA KUZMINOVÁ stihla za pár dní. Táto usmievavá, skromná športovkyňa pre Slovensko získala prvú zlatú medailu na zimnej olympiáde a pridala k nej aj striebro.

 

Krátko pred olympiádou ste si liečili zlomenú ruku, a predsa sa vám podaril fantastický výsledok. Vďaka čomu?

Šla som k nemu postupne, základom bolo trénovanie v Rusku a nasledovali dobré podmienky na Slovensku. S trénerom Jurajom Sanitrom sme vynikajúco natrénovali streľbu a trať som vďaka manželovi vedela prejsť so zavretými očami. Dobrá streľba, rýchly beh a perfektne pripravené lyže, skvelý realizačný tím – to všetko prispelo k víťazstvu. Samozrejme, na olympiáde boli vrcholné preteky môjho života, som hrdá na výsledky, ktoré som dosiahla pre Slovensko, no táto sezóna sa skončila a ja musím ísť ďalej.

 

Niektorí športovci považujú šport za dobre platenú prácu. Vy ste povedali, že svoj šport milujete. Mohlo aj to prispieť k víťazstvu?

Pre mňa je to takisto práca, profesionálny šport často už aj veľký biznis, ale dôležité je robiť ho s chuťou a radosťou. A mňa veľmi teší. Môj šport ma naučil aj výdrži, trpezlivosti, zabojovať, zatnúť zuby. Vďaka nemu dokážem aj to, čo by som v obyčajnom živote nezvládla.

 

Hovorí sa, že športovkyne po materstve dosahujú lepšie výsledky. Môžete to potvrdiť aj na sebe?

Je to tak, po narodení synčeka cítim prílev novej energie, a nie je to len fyziologický hormonálny výbuch organizmu, ale aj psychologická podpora. Keď má žena rodinu, šport vníma inak, vie si rozdeliť čas, aby sa mohla venovať aj svojmu dieťatku.

 

Čo okrem biatlonu vás teší?

Som predovšetkým mama a žena, mám rodinu, a preto sa snažím každú voľnú chvíľu venovať synčekovi. Rada varím, skúšam nové recepty. Snívala som o tom, že raz budem mať malý obchodík s kvetmi, vytvárať ikebany.

 

Rozhodli ste sa žiť v inom štáte, než ste sa narodili. Čím si vás naša krajina získala?

Predovšetkým dobrými ľuďmi, ktorí mňa aj moju rodinu prijali s otvorenou náručou, podporovali ma. Slovensko je krásna krajina, som tu šťastná.

 

Hlasujte formou prázdnej SMS na číslo 9964 alebo na stránke www.slovenkaroka.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu