Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nominantka v kategórii Veda a vzdelávanie - VANDA REPISKÁ

Vanda Repiská
Vanda Repiská

Doc. RNDr. Vanda Repiská, PhD. - molekulárna biologička, vyvíjajúca prevratné postupy na diagnostiku rakoviny. Je zástupkyňou prednostu Ústavu lekárskej biológie, genetiky a klinickej genetiky Lekárskej fakulty UK a FNsP v Bratislave. Je najmladšou docentkou na Slovensku, o jej kvalitách a popularite medzi študentmi svedčí aj fakt, že je viacnásobnou víťazkou súťaže o najobľúbenejšieho pedagóga na fakulte.

Prednáša a vedie praktické cvičenia v slovenčine i angličtine a zároveň vyvíja nové postupy na diagnostiku rakoviny a mikrometastáz na úrovni DNA, ktoré sa následne využívajú v genetických laboratóriách pri výskume tejto strašnej choroby. Je vydatá, má jedno dieťa, žije v Bratislave.

„Práve pracujem na projekte, ktorý by mal pomôcť pacientom, ktorí sa rozhodli podstúpiť jednu z najzložitejších operácií, transplantáciu srdca,“ hovorí zanietene o svoje práci známa lekárka a vedkyňa Vanda Repiská.

 

Boli ste najmladšou docentkou na Slovensku, aj dnes patríte k mimoriadne obľúbeným pedagogičkám, aký je recept na úspech učiteľa?

Študentov zaujímajú témy mojich prednášok, pretože žijeme v období revolúcie v biológii. Ani nedýchajú, keď sa oboznamujú s metódou určovania otcovstva alebo s možnosťou identifikácie vraha na úrovni DNA. Mládež fascinuje ľudský genóm a všetko, čo v sebe ukrývajú gény. Určitým receptom na úspech je aj vzájomná úcta a tolerancia, snažím sa každého pochopiť, veď aj mladí majú svoje starosti.

 

Ako významná vedkyňa vyvíjate nové postupy na diagnostiku rakoviny, ktoré sa následne využívajú pri jej liečbe. Aký najväčší úspech na tomto poli ste doposiaľ dosiahli?

Úspechom je každý pacient, ktorému sme pomohli. Zavádzame techniky, ktorými dokážeme vopred upozorniť na predispozíciu k chorobe alebo na pacienta, u ktorého sa vyvinú metastázy. V našom ústave zisťujeme napríklad príčiny samovoľných potratov, víťazstvom je každé zdravé dieťa, ktoré nám prídu ukázať šťastné mamičky.

 

Aj napriek tomu, že ste sa v rámci svojej práce určite stretli aj s ľudmi, ktorí veľmi trpia, nesiete si v sebe veľa optimizmu, pozitívneho nazerania na svet, vtipu a kladného postoja k životu, kde v sebe beriete túto nevšednú silu?

Som veľmi aktívny človek, neviem nečinne oddychovať. Energiu čerpám predovšetkým v športe. Pri lyžovaní, bicyklovaní a tenise viem zabudnúť na všetky starosti a prevetrám si myseľ. Hrávala som aktívne volejbal, ktorý ma naučil sebadisciplíne, kolektívnemu duchu, a najmä nevzdávať sa pri prvej prekážke.

Hlasujte formou prázdnej SMS na číslo 9957 alebo na stránke www.slovenkaroka.sk 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu