Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na dvojicu zadržanú počas akcie Judáš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v stredu na Špecializovaný trestný súd v Pezinku obžalobu na dvojicu zadržanú počas decembrovej akcie Judáš. Potvrdil hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan. Obžaloba bola podaná na bývalého šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra G. a bývalého bratislavského policajta Ladislava V.

"Prokurátor ÚŠP podal 19. mája ŠTS obžalobu na obvinených P. G. a L. V. za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku. Ide o jeden zo skutkov, ktoré boli pôvodne v trestnom konaní mediálne označované ako Judáš. Obaja obvinení sú naďalej stíhaní väzobne," dodal hovorca.  V prípade dokázania viny pred súdom im hrozí trest odňatia slobody v trvaní od desiatich do 15 rokov.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) na začiatku decembra 2020 obvinila osem osôb v rámci akcie Judáš. Trestná činnosť sa týka najmä korupcie.

Medzi obvinenými boli v tomto prípade bývalý prezident Policajného zboru (PZ) Milan Lučanský či námestník SIS Boris Beňa, ako aj ďalší bývalí predstavitelia SIS a bývalí vysokopostavení funkcionári PZ a finančnej správy.

Obvinení boli z korupcie a jedna osoba aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Lučanský sa vo väzbe v ústave v Prešove pokúsil o samovraždu a 30. decembra zomrel. Voči nemu stíhanie zastavili. 

Viac o téme: ProkurátorObžalobaJudáš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu