Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poškodení klienti poisťovne Rapid life žiadajú Lučanského o zriadenie vyšetrovacieho tímu

(Zdroj: TASR – František Iván)

PREŠOV - Poškodení klienti životnej poisťovne Rapid life vyzvali policajného prezidenta Milana Lučanského, aby zriadil vyšetrovací tím a zabezpečil tak hladký priebeh vyšetrovania kauzy s 15-tisícmi bývalých klientov poisťovne, ktorá ich mala poškodiť o vyše 25 miliónov eur a skončila v konkurze.

Ľudia nie sú spokojní s rýchlosťou vyšetrovania, keďže ho má údajne na starosti jediná vyšetrovateľka. Tá dnes na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) v Prešove vypočula bývalú nútenú správkyňu poisťovne Irenu Sopkovú.

Sopková už v období, keď ju Národná banka Slovenska ustanovila za nútenú správkyňu, vyslovila podozrenie, že v životnej poisťovni Rapid life so sídlom v Košiciach boli porušované zákony. Následne podala na bývalých štatutárnych zástupcov spoločnosti v auguste minulého roka aj trestné oznámenie. „Počas výkonu svojej činnosti som zistila závažné pochybenia v činnosti Rapid life. Zistila som, že spoločnosť je v úpadku, že nevytvárala technické rezervy a ďalším spôsobom poškodila klientov,“ povedala po niekoľkohodinovom vypočúvaní Sopková.

Dodala, že celkovo ide o takmer 15-tisíc poškodených klientov, ktorí si roky platili poistky, no poisťovňa im peniaze napokon nevyplatila. Podľa Sopkovej neobstojí ani následná žaloba poisťovne na národnú banku pre nesprávny výpočet vzorca. „Pravda je taká a predložila som k tomu niekoľko rozsudkov, že vzťah medzi poistníkom a poisťovateľom je súkromnoprávny a poisťovňa ich mala vyplatiť a nie vyhovárať sa na národnú banku,“ dodala Sopková.

Na NAKA dnes boli predvolaní aj obvinení bývalí štatutárni zástupcovia. Po vypočúvaní sa ale pre médiá k obvineniam vyjadriť odmietli. Nereagovali ani na otázky prítomných poškodených klientov. „S manželkou sme prišli o 2000 eur a syn 2700 eur. Z poisťovne nám napísali, že zmluva od začiatku bola neplatná. Dal som podnet na prokuratúru, potom na obchodnú inšpekciu. Národná banka Slovenska mi odpovedala, že Rapid life s nami nekomunikuje, aby som sa obrátil na súd. Vyhral som okresný súd, krajský súd, Rapid life medzitým skončila a peniaze nemám,“ posťažoval sa jeden z bývalých poškodených klientov Miroslav Hraško, podľa ktorého by mal byť okrem pobytu za mrežami zodpovedným zhabaný aj celý majetok. „Okradli neskutočné množstvo ľudí, ale podľa mňa sa nič nestane,“ dodal.

Ide najmenej o 25 miliónov eur

Ako uviedol riaditeľ Spotrebiteľského centra, ktoré zastupuje približne 4 500 klientov v konkurznom konaní životnej poisťovne, Miroslav Antoňak, v trestnom konaní si uplatňujú náhradu škody v plnej výške. „Iba voči poistencom ide o viac ako 25 miliónov eur,“ uviedol Antoňak s tým, že v prípade je obvinených osem osôb z bývalého vedenia spoločnosti. Ako informoval, momentálne prebieha vyšetrovanie bývalého vedenia životnej poisťovne Rapid life pre závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a tiež pre poškodzovanie veriteľa.

„Za celé dva roky, odkedy bolo podané trestné oznámenie, nebolo voči nikomu vznesené reálne obvinenie, ktoré by smerovalo k tomu, aby bol niekto stíhaný alebo odsúdený. Problém je v tom, že celú kauzu, ktorá obsahuje niekoľko desiatok tisíc listinných dôkazov a listín, vyšetruje jedna jediná vyšetrovateľka v rámci celej republiky. Jeden človek takúto kauzu nemá šancu a možnosť vyšetrovať,“ upozornil Antoňak. Dodal, že po podaní trestných oznámení generálny prokurátor prisľúbil zriadenie špeciálneho vyšetrovacieho tímu. Doteraz sa tak ale podľa neho nestalo.

Agentúra SITA zaslala na Prezídium Policajného zboru SR v súvislosti s týmto prípadom štyri otázky týkajúce sa doterajšej činnosti polície pri vyšetrovaní, ako aj možnosti prípadného vytvorenia vyšetrovacieho tímu. „Na vyšetrovanie tejto veci bola riaditeľom Národnej kriminálnej agentúry zriadená pracovná skupina,“ znela reakcia hovorcu Michala Slivku bez konkrétnych odpovedí.

Národná banka Slovenska zaviedla nad poisťovňou Rapid life nútenú správu 15. júna 2017. Dôvodom bolo podľa vyjadrení banky to, že spoločnosť ohrozovala práva klientov na výplatu poistných plnení. Súčasne, ako oznámilo aj samotné bývalé vedenie, spoločnosť sa dostala do akútneho problému s likviditou. Bývalý manažment prestal od začiatku roka 2017 vyplácať akékoľvek nároky klientov. Okresný súd Košice I zverejnili 29. januára 2018 v Obchodnom vestníku uznesenie o vyhlásení konkurzu na majetok košickej životnej poisťovne pre dlhy voči poistencom vo výške viac ako 27 miliónov eur.

Viac o téme: KlientiRapid LifeMilan Lučanský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu