Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

MIMORIADNE Kočnerovi znalci zmenky neskúmali: Originály odovzdali súdu, nemusia byť pravé

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Kontroverzný podnikateľ Marian Kočner odovzdal zmenky Okresnému súdu v Bratislave. Podľa jeho právnych zástupcov by znaleckým skúmaním došlo k ich fyzickému poškodeniu. Kočner ich predtým odmietol odovzdať, chcel ich dať preskúmať znalcovi do zahraničia.

Informáciu priniesol spravodajský portál TV Joj. Marian Kočner odovzdal tri kusy originálov zmeniek, ktoré od neho požadoval bratislavský okresný súd. Odovzdal ich do trezoru Okresného súdu. Kočner ich predtým odmietol odovzdať, kým ich nepreskúma zahraničný znalec.

Originály zmeniek sú v trezore 

„Keďže znaleckým skúmaním by došlo k fyzickému zásahu do týchto cenín a prokuratúra nám skúmanie nepovolila, náš klient zmenky odovzdal do trezoru okresného súdu,“ povedal pre televíziu Joj Kočnerov advokár Michal Madzák. Odvolával sa pri tom na skutočnosť, že skúmanie zahraničnými znalcami Kočnerovi zakázal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. 

Orgány činné v trestnom konaní od Marian Kočnera neúspešne požadovali odovzdať originálny zmeniek, ktoré si nárokuje podnikateľ v kauze Markíza a vo výške niekoľkých miliónov eur. Chceli ich podrobiť znaleckému skúmaniu. Marian Kočner ich nevydal, pretože ich chcel dať skúmať do USA po vlastnej línii. Invazívnu metódu skúmania mu ale Úrad špeciálnej prokuratúry nedovolil. Preto ich v pondelok odovzdal do trezoru súdu. Neumožnenie skúmania zmeniek advokáti Mariana K. považujú za zásah do práv na obhajobu.

Americkí znalci

Noviny.sk ďalej uvádzajú, že jednostranné znalecké dokazovanie, ktoré Kočnerovi advokáti už majú vypracované v Spojených štátoch amerických, má podľa nich potvrdzovať, že zmenky Kočnera sú pravé. Nebolo vyhotovené znalecké skúmanie zmeniek, ale "pravosť dohody o vyplňovacom práve k bianco zmenke"

Špecialista na forenznú chemickú a dokumentačnú činnosť v poradenských laboratóriách spoločnosti Riley Welch LaPorte & Associates skúmal, kedy táto dohoda bola spísaná analýzou papiera, atramentu a ďalších znakov tohto dokumentu. Ten podľa právnika Mariana K. bol vyhotovený v tom istom okamihu, ako vznikli spochybňované zmenky. Americký znalec LaPorte v závere znaleckého posudku konštatuje, že "tento vyhotovený dokument nebol vytvorený k inému dátumu, ako 11.6.2000."

Pochybnosti o pravosti

Ak nejaké zmenky Kočner skutočne na súd teraz vrátil, je otázne, či vôbec ide o tie isté zmenky, ktoré v máji zo súdu vybral. Uvádza sa to v stanovisku mediálneho zástupca TV Markíza Petra Papanka k informáciám o vrátení zmeniek na okresný súd. „Veríme, že tentoraz bude umožnené Markíze a orgánom činným v trestnom konaní ich aj náležite preskúmať. Opakovane však zotrvávame na našom stanovisku, že zmenky neboli podpísané v roku 2000, ako tvrdia Pavol R. a Marian K.,“ dodáva v stanovisku Papánek.

Podnikateľ Marian Kočner je väzobne stíhaný v kauze zmeniek a nárokuje si preplatenie miliónových zmeniek od televízie Markíza. Originály zmeniek od neho požadovali orgány činné v trestnom konaní po tom, ako sa stal v tejto kauze obvinený spolu s Pavlom Ruskom. Kočner tvrdí, že zmenky z roku 2000 sú pravé. Problém nastal v momente, keď mu takéto skúmanie zakázal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Prípad sa týka podozrenia z falšovania zmeniek v hodnote približne 69 miliónov eur. Kočner je v súčasnosti väzobne stíhaný. Do väzby ho vzali koncom júna. 

Viac o téme: ZmenkyPosudokSúd Kauza zmeniek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu