Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nové odhalenia v Druckerovom škandále s pozemkami: Dôkazy z účtovníctva a spojenie s Rážom

Tomáš Drucker Zobraziť galériu (2)
Tomáš Drucker (Zdroj: Foto: TASR/Pavol zachar)

BRATISLAVA - Na ministra vnútra Tomáša Druckera sa to valí z každej strany. Líder OĽaNO Igor Matovič upozornil na podozrivo nízke ceny, za ktoré kúpila firma jeho manželky pozemky pri Trnave. Drucker tvrdí, že nevie, ako prebehli reštitúcie pozemkov, ktoré kúpila jeho žena. Na svetlo však vyšli nové informácie. Priateľom ľudí okolo pozemkov je Jozef Ráž a firma Druckerovej ženy nevlastnila žiadne pozemky.

Pred pár dňami líder OĽaNO Igor Matovič informoval o tom, že manželka Tomáša Druckera Lucia kúpila minulý rok polovicu ich vily na Floride za tretinu jej reálnej ceny. Časť vily jej lacno predal Jozef Mihálik, ktorého hotely dostali za vlády Smeru stovky tisíc eur. Reálna cena polovice vily je 180-tisíc, Lucia Druckerová ju kúpila za 60-tisíc. Drucker obhajoval nízku cenu tým, že vrazili 50-tisíc do rekonštrukcie. Teraz čelia Druckerovci škandálu s pozemkami pri Trnave.

Podozrivé účtovníctvo firmy Druckerovej manželky

Firma Lucie Druckerovej Logaro kúpila pozemky v Špačinciach a Trnave pozemky. Predtým, ako Druckerová tieto pozemky cez svoju firmu kúpila, štát ich za podozrivých okolností vydal cez reštitúcie podnikateľom, s ktorými má manželka ministra vnútra spoločné aktivity. Drucker podnikateľské aktivity svojej manželky bránil.

Účtovníctvo firmy Logaro však ponúka iný obraz obchodov s pozemkami v Trnave, než o akom hovoril Drucker. Informoval o tom portál etrend.sk. Na začiatku však do firmy niekto vložil 440-tisíc eur. Firma Logaro vznikla začiatkom roka 2016, krátko na to sa jedinou vlastníčkou a konateľkou stala Lucia Druckerová. Firma však podľa závierok na prvý pohľad žiadne pozemky v rokoch 2016 a 2017 nevlastnila.

Pozemky za nulu a pochybné účtovné postupy

Na podozrivo nízke ceny, za ktoré firma pred dvoma rokmi pozemky získala, upozornil Igor Matovič. Drucker naňho podal trestné oznámenie za ohováranie a krivé obvinenie aj v spojitosti s Matovičovými tvrdeniami ohľadom vily na Floride. Drucker tento týždeň v stredu oznámil, že jeho manželka sa vzdá všetkých podnikateľských aktivít.

Firma uvádza jediný dlhodobý hmotný majetok, samostatné hnuteľné veci, no pozemky medzi nimi nie sú. Ide o stroje, počítače, automobily či nábytok. V riadku pozemky má firma uvedenú nulu, uviedla pre portál etrend.sk daňová poradkyňa a odborníčka strany Spolu Jaroslava Lukačovičová, ktorá si závierku firmy prezrela. Presnejší obraz o pozemkoch uvádzajú až poznámky, v ktorých sa spresňujú všetky významné skutočnosti. Tie spresňujú, že sa k pozemku viaže položka označená v závierke ako tovar, respektíve zásoby.

"V poznámkach k účtovnej závierke za rok 2017 je možné sa dopátrať k informácii, že firma od roku 2016 a ďalej aj v roku 2017 vynaložila náklady na obstaranie nehnuteľnosti na predaj - konkrétne pozemku v celkovej hodnote 120-tisíc eur. Znamená to, že hodnota tovaru vykazovaná v závierke za predošlý rok 100-tisíc eur predstavuje vynaložené náklady na obstaranie pozemku, plus v roku 2017 firma vynaložila ďalších 20-tisíc eur," uvádza pre etrend.sk daňová odborníčka. Podľa Lukačovičovej sa takýto postup účtovania, keď je pozemok zaradený ako tovar, dá vysvetliť len dvomi spôsobmi. Buď firma nechcela, aby pozemky v jej účtovníctve boli viditeľné, alebo vedela, že pozemky veľmi rýchlo predá. Drucker však povedal, že pozemky kúpili s cieľom dlhodobej investície.

V spleti firiem figuruje aj Jozef Ráž

Novinkou tiež je, že v spleti firiem a obchodných vzťahov sa objavuje aj meno Jozefa Ráža, ktorý bol prvým kandidátom na post ministra vnútra po Robertovi Kaliňákovi. Informoval o tom Denník N. Predtým, ako Druckerová kúpila pozemky v Špačinciach a Trnave, štát ich za podozrivých okolností vydal cez reštitúcie podnikateľom, s ktorými má teraz ministrova žena spoločné aktivity. 

Ráž má totiž podľa Denníka blízke vzťahy s dvomi kľúčovými postavami Druckerovho škandálu s pozemkami, s Patrom Marhulom a Dušanom Dvoreckým, ktorého rodina zarábala na Slovenskej pošte v čase, keď ju viedli Drucker s Rážom. Ráž s manželkou pritom vlastnia firmu Nový Grob spolu s podnikateľom Petrom Marhulom ml., ktorý s otcom Petrom na Slovenskom pozemkovom fonde získava cez reštitúcie lukratívne pozemky. Dva z nich predal minulý rok v Trnave aj Druckerovej manželke Lucii. 

Viac o téme: PozemkyTrnavaTomáš DruckerŠpačinceLucia Druckerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu