Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kauza odmeny pre advokáta: Polícia zaistila 17 miliónov na Bžánovom účte

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Spoločnosť MH Manažment vo štvrtok (9.11.) požiadala súd o vydanie tzv. predbežného opatrenia, ktorým by sa mali zaistiť peniaze na účte advokáta Radomíra Bžána, vyplatené mu za vyhratý spor vo veci Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG), a to až do ukončenia sporu so štátom. Uviedol to na piatkovom brífingu šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD) v reakcii na kroky oznámené Prezídiom Policajného zboru v tejto veci.

Gašpar k Bžánovi

Kauzou odmeny pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána za vyhratú medzinárodnú arbitráž o Vodnú elektráreň Gabčíkovo sa už intenzívne zaoberajú policajti. Ako informoval na piatkovej tlačovej besede prezident Policajného zboru Tibor Gašpar, policajný vyšetrovateľ na základe podozrenia vo štvrtok začal trestné stíhanie vo veci trestného činu porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku.

„Tento trestný čin spočíva v tom, že sa zodpovedné osoby nenáležitou odbornou starostlivosťou starajú o zverený majetok a v tomto kontexte sa bude vyšetrovať, či pri uzatváraní zmlúv nedošlo k spáchaniu trestného činu,“ povedal Gašpar s tým, že v súčasnosti zatiaľ nikto nie je obvinený.

Policajný prezident už potvrdil, že Ministerstvo hospodárstva SR vyplatilo spomínanej advokátskej kancelárií celú odmenu vo výške 17,7 milióna eur. Prokurátor na základe žiadosti policajného vyšetrovateľa však tieto prostriedky na účte advokátskej kancelárii zaistil. Rezort hospodárstva sa chce totiž o vrátenie istej čiastky zo zaplatenej odmeny ešte súdiť.

„Bolo zrealizované zaistenie takej časti finančných prostriedkov, ktorá bola vyplatená z účtu štátnej pokladnice na účet advokátskej kancelárie,“ podotkol Gašpar. Keďže advokátska kancelária Radomíra Bžána už za medzinárodnú arbitráž o Vodnú elektráreň Gabčíkovo zinkasovala necelých päť miliónov eur, ministerstvo by malo na účet kancelárie vo štvrtok poslať približne ďalších 12 miliónov eur.

Polícia podľa svojho prezidenta skúma aj ďalšie zmluvy, ktoré uzatvoril štátny podnik MH Manažment, a ktorý je aj za zmluvou s advokátskou kanceláriou Radomíra Bžána. „Nevylučujem, že môže dôjsť obdobne k ďalším začatiam trestných stíhaní. Tentokrát samozrejme v súvislosti s ďalšími konkrétnymi zmluvami, ktoré uzatvorili štatutári MH Manažmentu,” povedal Gašpar.

Štátna spoločnosť MH Manažment, ovládaná ministerstvom hospodárstva, sa rozhodla vyplatiť odmenu za súdny spor o Vodnú elektráreň Gabčíkovo a následne sa o vrátenie časti odmeny súdiť po porade s ministerstvom spravodlivosti a právnickými kanceláriami. „Naším cieľom je, aby štát zaplatil čo najmenšiu sumu. Súčasne však musíme na minimum znížiť aj riziko pre štát. Právnická kancelária Taylor Wessing nám poradila, že MH Manažment s výhradou uhradí faktúru vo výške 17,7 milióna, ale keďže stále nesúhlasíme s výškou odmeny, rozhodli sme sa, že ihneď po zaplatení faktúry sa štát obráti na súd a od právnickej kancelárie pána Bžána sa bude domáhať vrátenia rozdielu medzi primeranou odmenou a vyplatenou sumou,“ povedal na utorňajšej tlačovej besede minister hospodárstva Peter Žiga.

„Za súčasnej právnej situácie je istejšie tú sumu vyplatiť. Znižuje to riziko, že štát by musel raz zaplatiť až pôvodných 77 miliónov eur,“ dodal vtedy Andrej Leontiev z advokátskej kancelárie Taylor Wessing. Ani právnik Leontiev, ani minister Žiga nevedeli vyčísliť, akú odmenu by si advokátska kancelária Radomíra Bžána mala za Gabčíkovo zaslúžiť, teda koľko prostriedkov by štát mohol v prípade úspechu na súde získať naspäť.

Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar na piatkovej tlačovej konferencii oznámil, že peniaze vyplatené štátom advokátovi Radomírovi Bžánovi polícia zaistila. Vyšetrovateľ po dohode s prokurátorom začal 9. novembra trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

"Chcem oznámiť, že po koordinácii s ministerstvom hospodárstva spoločnosť MH Manažment včera (9.11.) podala návrh na predbežné opatrenie na súd, aby s vyplatenou sumou advokátska kancelária pána doktora Bžána nemohla nakladať," oznámil Žiga.  Návrh na predbežné opatrenie podľa Žigu predstavuje paralelný postup MH SR v civilno-právnej a obchodno-právnej rovine s postupom trestno-právnym, ktorý vykonávajú "niekoľko týždňov" v spoločnosti MH Manažment orgány činné v trestnom konaní. 

Žiga 7. novembra informoval, že MH Manažment zaplatí faktúru advokátovi Radomírovi Bžánovi za víťazstvo v arbitráži ohľadom VEG, ale s výhradou, bude ho žalovať. "MH Manažment s výhradou uhradí faktúru 17,5 milióna eur. Opakovane som jasne povedal, že s dohodnutou podielovou odmenou vo výške 2,5 % (z hodnoty sporu) nie som spokojný. Na základe právnej analýzy sme sa rozhodli, že sa štát ihneď po zaplatení faktúry obráti na súd a od advokátskej kancelárie pána Bžána sa bude domáhať vrátenia rozdielu medzi primeranou odmenou a vyplatenou sumou," priblížil 7. novembra Žiga. Tento postup podľa neho predstavuje pre štát najmenšie finančné a právne riziko, pretože štát sa takýmto postupom dostáva do výhodnejšej pozície.

Vyplatením faktúry od advokáta Bžána na sumu 12,6 milióna eur sa podľa Žigu štát zbavuje rizika, že by štát niekedy v budúcnosti musel zaplatiť amorálnu odmenu vo výške 77 miliónov eur. "Na súde sa budeme snažiť, aby sa odmena dostala na primeranú úroveň a aby štát dostal tieto peniaze naspäť," oznámil. Žiga v stredu (11. 10.) po rokovaní vládneho kabinetu v reakcii na v utorok (10. 10.) oznámené zníženie odmeny pre advokáta Radomíra Bžána uviedol, že nie je "úplne spokojný".

Scarlett Filipovičová z MH Manažment 10. októbra informovala, že predseda predstavenstva MH Manažment Branislav Bačík sa dohodol s advokátskou kanceláriou JUDr. Radomír Bžán, s.r.o., na znížení odmeny za víťazstvo v arbitráži ohľadom VEG na maximálnu výšku 2,5 % z pôvodných 11 %.

Vyjadrenie advokátskej kancelárie JUDr. Radomíra Bžána

"Polícia SR si pri vyšetrovaní trestného oznámenia v súvislosti s MH Manažment riadne plní svoje úlohy a naša advokátska kancelária to rešpektuje. Pokiaľ je súčasťou vyšetrovania aj blokácia odmeny, ktorú naša kancelária dostala za výhru v 700 miliónovej arbitráži o Vodnú elektráreň Gabčíkovom, nemáme dôvod tento postup polície akýmkoľvek spôsobom spochybňovať, alebo inak komentovať.

Opakovane však zdôrazňujeme, že viac ako 700 miliónovú arbitráž sme pre Slovenskú republiku v zastúpení MH Manažment vyhrali a odvrátili tak hrozbu, kedy by Slovensko túto sumu muselo Slovenským elektrárňam zaplatiť.

Rovnako opakovane zdôrazňujeme, že sme postupovali plne v súlade s platnými zákonmi a predpismi. V roku 2015 sme ako jedna z troch advokátskych kancelárií vyhrali riadnu verejnú súťaž. Nie sme si vedomí žiadneho nezákonného postupu z našej strany, rovnako tak ako zo strany FNM, respektíve MH Manažment.

Naša zmluva, vrátane cenovej časti bola riadne a v súlade so zákonmi zverejnená na internete. Na stránke ÚVO je napríklad zverejnená v plnom znení vrátane cenovej časti už od roku 2015 a je tam dodnes. Je absurdné, že dodnes nikto na tento zjavný a overiteľný fakt nepoukázal.

Považujeme za absurdné, že celá kampaň proti našej kancelárii sa spustila až potom, ako sme vyhrali najväčšiu obchodnú arbitráž v dejinách Slovenska a ochránili tak klienta pred hrozbou zaplatenia 706,2 miliónov eur.

Sme presvedčení, že prvým hmatateľným dôsledkom tejto štvavej kampane je rozhodnutie rozhodcovského súdu, ktorý klientovi ako víťazovi sporu nepriznal žiadne súdne trovy. Uplatnili sme ich v maximálnej možnej výške, ktorá presahuje 12 miliónov eur, pretože tieto peniaze prináležia klientovi, teda MH Manažment. Je zrejmé, že rozhodcovský súd bol pod vplyvom dôsledkov štvavej kampane, pretože jeho verdikt o nulových priznaných súdnych trovách je ojedinelý. Na toto riziko sme bez úspechu upozorňovali počas celej kauzy."

Viac o téme: PeniazeRadomír Bžán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu