Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kauza Čistý deň pokračuje: Generálna prokuratúra vykonáva právomoc v tomto zariadení

Na snímke resocializačné zariadenie Čistý deň v Galante.
Na snímke resocializačné zariadenie Čistý deň v Galante. (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

BRATISLAVA - V trestnej veci resocializačného zariadenia Čistý deň bolo uznesením vyšetrovateľky Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave 3. októbra vydané uznesenie o vznesení obvinenia osobe Jakuba F. za zločin sexuálneho zneužívania. Dnes o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

"K vydaniu tohto uznesenia došlo na základe pokynu dozorujúcej prokurátorky Krajskej prokuratúry v Trnave ešte zo dňa 21. 8. 2017. Vydaniu pokynu predchádzalo preskúmanie vyšetrovacieho spisu v rámci dozorových oprávnení prokurátorky Krajskej prokuratúry v Trnave. Aktívnu dohľadovú právomoc v uvedenej trestnej veci vykonáva aj prokurátorka trestného odboru Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky," objasnila na záver Predajňová.

O druhom obvinení v kauze resocializačného zariadenia Čistý deň ako prvá informovala televízia Markíza v pondelok 9. októbra vo večernej spravodajskej relácii. Podľa jej informácií polícia pre zločin sexuálneho zneužívania stíha 25-ročného Jakuba z Bratislavy, ktorý mal mať sexuálny styk s vtedy iba 14-ročnou Natáliou. Ako uviedla Markíza, práve tento prípad celú kauzu pred vyše rokom otvoril. Jakub mal byť podľa svedkov ergoterapeut, neskôr polícia potvrdila, že bol v centre zamestnaný ako kuchár.

Polícia sa podozreniami už raz zaoberala. Pred medializovaním kauzy prípad zastavila, pretože Jakub o veku Natálie vraj nevedel. Po opätovnom otvorení prípadu Jakuba obvinili. “Vyšetrovateľ obvinil zo zločinu sexuálneho zneužívania 25-ročného muža z Bratislavy,” uviedla pre televíziu hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Mária Linkešová. Ďalšie podrobnosti polícia pre prebiehajúce vyšetrovanie nezverejňuje a obvinený prípad komentovať nechce.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny odobralo Čistému dňu akreditáciu po odporúčaní Akreditačnej komisie v auguste tohto roku. Pri prvom podobnom odporúčaní to minister práce Ján Richter neurobil. Podľa neho vtedy neexistovali žiadne zákonné dôvody na jej odobratie.

Viac o téme: Čistý deňAndrea Predajňová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu