Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Detská komisárka Tomanová dostala predčasný vianočný darček: Stotisíc pre Vierku za Čistý deň?

Viera Tomanová
Viera Tomanová

BRATISLAVA - Viaceré oblasti sa stretávajú s nedostatkom peňazí v konkrétnych rezortoch. Kým na Slovensku máme nedostavané diaľnice, v školách chýbajú učebnice, vyzerá to tak, že úrad Viery Tomanovej si poriadne prilepší. Komisárke pre deti kritizovanej za postup v kauze Čistý deň, pridajú v rozpočte o viac než 100-tisíc eur

Viera Tomanová bola pre Čistý deň kritizovaná za to, ako v tejto kauze postupovala. Viacerí politici poukázali na to, že miesto práv detí chráni inštitúcie. V správe, ktorú Tomanová k Čistému dňu zverejnila chýbali pochopiteľné závery, reakcia komisárky na dianie v resocializačnom centre, ako aj reakcia na porušenia v sociálnoprávnej ochrane detí. Podľa poslankyne SaS Natálie Blahovej existuje viacero prípadov, v ktorých Tomanová nestála na strane dieťaťa. Napriek tomu dostane Úrad komisára pre deti (ÚKD) takmer o polovicu viac peňazí. 

Tomanovej úrad dostane pridané

Podľa návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2018 až 2020 dostane ÚKD, ktorému šéfuje exministerka Viera Tomanová, výrazne pridané. V porovnaní s minulým rokom je na činnosť komisára pre deti schválený rozpočet vo výške 388-tisíc eur, čo je o 115-tisíc viac. V porovnaní s rokom 2017, kedy dostali z rozpočtu 273-tisíc, sa rozpočet navýši o 42,1%. Medziročnú zmenu ovplyvnila valorizácia platov z roku 2017 v sume 9,42 tis. eur, zvýšenie osobných výdavkov v sume 60,0 tis. eur a výdavkov na činnosť úradu v sume 45,4 tis. eur.

Blahová na zvyšovanie rozpočtu reagovala rázne. Podľa nej Tomanová by nemala byť komisárkou. "Podľa tvrdenia OSN sa Viera Tomanová nikdy nemala stať komisárkou pre deti, nakoľko jej nezávisle pôsobenie v rámci ochrany detí nie je možné. Jednak pre jej stranícku príslušnosť a jednak pre to, že bola ministerkou práce," napísala Blahová pre Topky s tým, že z toho vyplýva aj jej  pôsobenie, keď nekompetentne nekompetentne zasahuje v citlivých prípadoch s cieľom chrániť inštitúcie a nie deti.

Mal by existovať nezávislý kontrolný orgán

"OSN naopak trvalo na tom, aby bol stanovený nezávislý kontrolný orgán, ktorý by na prácu komisárky dozeral. Toto odporúčanie vláda ignorovala. Som presvedčená, že práve zriadenie takejto inštitúcie by bola vhodná investícia," dodala s tým, že výročná správa o činnosti úradu komisára je o neodbornosti, lajdáckej práci a nečinnosti komisárky. "Pod jej vedením nemá úrad žiaden zmysel, lebo nespĺňa svoju najdôležitejšiu úlohu - ochranu práv detí."

Ministerstvo financií odôvodnilo zvýšenie rozpočtu zohľadnením ďalších výdavkov. "Úradu komisára pre deti bola riešená požiadavka na zvýšenie osobných výdavkov a valorizácia platov z roku 2017. V rámci tovarov a služieb boli zohľadnené výdavky, ktoré sú určené najmä na nájom priestorov, výdavky na zahraničné a tuzemské pracovné cesty, na všeobecné služby (BOZP, ochrana osobných údajov, účtovnícke služby) a ostatné služby (poštové a telekomunikačné služby)."

Viac o téme: Viera TomanováČistý deňÚrad komisára pre deti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu