Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tománkovci prišli vďaka Čistému dňu k peknej sumičke: Za 15 rokov dom s pozemkom

Manželia Tománkovci uzavreli výhodnú zmluvu o budúcej kúpnej zmluve. Zobraziť galériu (7)
Manželia Tománkovci uzavreli výhodnú zmluvu o budúcej kúpnej zmluve. (Zdroj: SITA/Michal Havran)

GALANTA - Ostro sledovaná kauza okolo resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante rozvírila vášne na celom Slovensku. Najnovšie vyplávali na povrch nové šokujúce skutočnosti zo života manželov Tománkových. Budovu, ktorú získali pre klientov, si môžu od trnavskej župy odkúpiť za neuveriteľnú sumu.

V prepočte len tri centy (v starej mene jedna koruna slovenská, pozn. red.) zaplatí Čistý deň za odkúpenie rodinného domu s pozemkom s výmerou 1613 metrov štvorcových v Galante v časti Hody. Cena vyplýva zo zmluvy o budúcej kúpnej zmluve. Za neziskovú organizáciu ju uzavrela Zuzana Tománková Miková s Trnavským samosprávnym krajom pred vyše dvanástimi rokmi.

V súčastnosti sa ceny nehnuteľností v galantskej časti Hody s malým pozemkom pohybujú na sume približne 192-tisíc eur. Ceny luxusných domov sa šplhajú aj na viac ako 300-tisíc eur.

Tománkovci prišli vďaka Čistému
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: TASR/Michal Svítok)

Aj bez akreditácie 

Tománková Miková s manželom si dom môžu odkúpiť, keď uplynie zmluva, na základe ktorej si dom vypožičiavali. Je dôležité podoknúť, že za vypožičiavanie manželia neplatili ani cent. 

Zmluva o výpožičke aj budúca kúpna zmluva vznikali pred udelením akreditácie Čistému dňu, preto nezanikne ani po jej odobratí. Podmienkou bolo, aby sa nehnuteľnosť využívala za účelom zabezpečenia komplexnej starostlivosti o osoby závislé od psychoaktívnych látok v oblasti resocializácie a integrácie do spoločnosti. Onedlho však nebude potrebné spĺňať túto podmienku, pretože podľa zmlúv tak musia robiť najdlhšie 15 rokov. Termín uplynie v máji 2020.

Tománkovci prišli vďaka Čistému
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Zmluva o budúcej kúpnej zmluve striktne hovorí, že budúci predávajúci (trnavská župa. pozn.red.) sa zaväzuje uzavrieť s budúcim kupujúcim (Tománková Miková, pozn.red.) kúpnu zmluvu. Župa by mohla od zmluvy odstúpiť iba, ak by manželia Tománkovci využívali budovu na iný účel. Čo bude s domom a s pozemkom po predaji, v zmluve nestojí. 

Tománkovci prišli vďaka Čistému
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Michal Havran)

Tománkovci prišli vďaka Čistému
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Michal Havran)

Za tri body tri centy

Na sumu tri centy prišla župa v troch zdôvodneniach. 15 rokov sa bude budova využívať na resocializáciu drogovo závislých. Budova bola v schátranom stave a bolo potrebné do nej investovať. Župa získala peniaze na kúpu domu od Protidrogového fondu, pričom uvoľnenie peňazí a vypracovanie projektu zabezlečil budúci kupujúci. O prípade informoval portál etrend.sk.

Peniaze na rekonštrukciu neboli z vrecka manželov

Je dôležité spomenúť, že peniaze na rekonštrukciu  dostali Tománkovci od štátu. Od Úradu vlády získali 131-tisíc eur. Peniaze išli pre novozaložené občianske združenie DT Inštitút, nie pre Čistý deň. Tománková Miková v tom čase pôsobila na Úrade vlády, poukázal na to denník SME.  

Tománkovci prišli vďaka Čistému
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Michal Havran)

Tománkovci prišli vďaka Čistému
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Michal Havran)

Tománek sa vyjadril

Tománek odmietol odpovedať Trendu na otázku, ako presne využívajú nehnuteľnosť dnes. Neodpovedal ani na to, či v dome s manželkou býva, alebo ho obývajú klienti. "V súlade s pravidlami slušného správania a etického novinárskeho postupu by som očakával, že pred tým, ako začnete vstupovať do súkromia ľudí, tak ich aspoň rámcovo oboznámite so svojim zámerom.Čo sa týka vašich otázok, oznamujem vám, že s manželkou nie sme na tom tak zle (ani sme nikdy neboli), aby sme boli odkázaní na "obývanie priestorov" v resocializačnom zariadení. Zaujímalo by ma, v ktorej hlave sa zrodil takýto tvorivý nápad. Čo sa týka budúcich plánov, pýtate sa na skutočnosti, ktoré k dnešnému dňu nie sú dané. Odpovede na ostatné otázky si môžete zistiť z verejne dostupných zdrojov.Zároveň vás upozorňujem, že v prípade zverejnenia obsahu článku, ktorý by zasahoval do osobnostných práv fyzických osôb alebo do dobrého mena právnickej osoby, budeme sa domáhať nápravy a prípadnej satisfakcie aprobovanou právnou cestou," napísal Tománek.  
 

 

Viac o téme: GalantaČistý deňTománek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu