Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Najväčší proces od Piťa, súd rozhodol: TOTO je trest pre známeho šéfa podsvetia 90. rokov

Róbert Lališ prezývaný Kábel Zobraziť galériu (4)
Róbert Lališ prezývaný Kábel (Zdroj: Foto: boris)

BANSKÁ BYSTRICA – Boss gangu sýkorovcov Róbert Lališ, prezývaný Kýbel, ide do väzenia na doživotie. Taký trest mu dnes opäť vymeral Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Rozsudok si neprišiel vypočuť. Rovnako ani takisto na doživotie odsúdený Ivan Cupper, zvaný Vinco-Vincko, a Jozef Roháč, ktorý je vo väzbe v Maďarsku.

Ďalší vysokopostavený člen zločineckej skupiny Martin Bihári, známy ako Rus, si má odsedieť 23 rokov, keďže svoju vinu priznal. Alojza Kromka, prezývaného Lojzo Čistič, súd síce uznal vinným, ale upustil od uloženia trestu, lebo už je za mrežami na doživotie.

Výška trestov, ktoré dnes ŠTS uložil, je zhodná s tými, ktoré sýkorovci dostali už vlani. Vtedy sa však niektorí odvolali na Najvyšší súd (NS) SR a ten vec vrátil späť prvostupňovému súdu. V trestnej veci obžalovaného Róberta Lališa a spol. rozhodoval senát v rovnakom zložení ako pred rokom.

Martin Bihári
Zobraziť galériu (4)
Martin Bihári  (Zdroj: Foto: TASR)

Obžalovaní z vrážd

Sýkorovci čelili obžalobe, ktorá ich vinila zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 - Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Alojz Kromka
Zobraziť galériu (4)
Alojz Kromka  (Zdroj: Foto: TASR)

Rozsudok nie je právoplatný, obhajoba niektorých odsúdených priamo v súdnej sieni zahlásila odvolanie. Rozhodovať tak bude znova NS SR. V tejto súvislosti prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vzniesol námietku zaujatosti voči senátu NS SR pod vedením Štefana Harabina.

Ivan Cupper
Zobraziť galériu (4)
Ivan Cupper  (Zdroj: Foto: TASR)

Rovnako postupoval aj právny zástupca poškodených rodičov Romana Deáka Daniel Lipšic, ten ju vzniesol voči predsedovi senátu Harabinovi. Obhajca Alojza Kromku Namir Alyasry zasa vzniesol námietku zaujatosti voči senátu NS SR pod vedením Juraja Klimenta. Pojednávanie sa konalo za múrmi banskobystrického Ústavu na výkon väzby.

Viac o téme: SýkorovciRóbert LališKýbel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu