Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kauza odvolaného arcibiskupa ukončená: Bezák prehovoril, ako teraz vyzerá jeho život

Róbert Bezák
Róbert Bezák (Zdroj: SITA/Barracuda Movie/Tibor Somogyi )

BRATISLAVA - Emeritný arcibiskup Róbert Bezák je momentálne na Slovensku. Pri tejto príležitosti porozprával, ako vyzerá jeho bežný život po ukončení jeho kauzy.

"Som so svojimi ľuďmi, ktorých mám rád, ktorí majú radi mňa a to mi tak stačí v tejto chvíli," uviedol pre médiá s tým, že o dianie v krajine sa zaujíma. "Všetko to, čo tu spolu žijeme, nás tvorí, všetky kauzy a udalosti," doplnil a podobne ako jeho priateľ v knihe vyhlásil, že je dôležité nerezignovať: "Nezostať ľahostajný k životu a k ľuďom okolo seba."

Bezáka spája s Bérešom, ktorému krtsil knihu viac ako len fakt, že sa stal krstným otcom jeho knihy. Zoznámili sa pred niekoľkými rokmi. "Ešte skôr, ako som sa dostal do situácie, v ktorej sa teraz nachádzam. Bolo to normálne, priateľské stretnutie, keďže sme blízko aj myšlienkovo," prezradil arcibiskup, ktorému bankár veľmi pomohol v čase jeho životného zlomu.

"Zachoval sa džentlmensky, neprišiel som práve pre tú jeho džentlmenskosť. Ľudí, ktorí nám pomohli, tých si vážime a ja si ho vážim," podčiarkol krstný otec knihy, v ktorej sa nachádza aj kapitola s názvom Môj priateľ Róbert Bezák. Autor v nej opisuje hystériu okolo odvolávania trnavského arcibiskupa, svoj pohľad na jeho osobnosť a uvádza aj dôvody, prečo a akým spôsobom ho podporil a stále podporuje.

Ako trávi čas

Róbert Bezák sa na verejnosti objavil po dlhšom čase. V súčasnosti žije podľa vlastných slov "tak jednoducho, ako príde" a "drobnými chvíľami", ako bolo napríklad otvorenie cesty do života knihy Imricha Béreša. "Sú to cenné chvíle v mojom živote, nežijem už nejakými veľkými víziami," priznal bývalý trnavský arcibiskup, ktorý ďalej rád číta a nevzdal sa ani obľúbeného športu, stále chodieva cvičiť. Šport sleduje aj v médiách.

"Ako beží cyklistika. Chvalabohu, že máme vynikajúcich bežcov, lyžiarov, lyžiarky, to je tiež moja národná hrdosť," poznamenal a opäť musel reagovať na otázku zvedavcov, ako sa má. "Keby som mal známkovať ako v škole, poviem, že dobre, lebo lepšie je chválitebne a horšie dostatočne. Ja to cítim, že som v strede."

Na otázku, či môžu čitatelia na Slovensku očakávať novú knihu Róberta Bezáka, odpovedal: "Nechcel by som predbiehať, niečo sa možno chystá, ale to nemôžem povedať nahlas, lebo teraz som prišiel uviesť knihu môjho kamaráta." Pri otázke, ako a kde prežije blížiace sa veľkonočné sviatky, sa vrátil aj k svojej kauze.

"Kauza Róberta Bezáka je ukončená a reálny Róbert Bezák musí žiť svoj život, ktorý prichádza," vyhlásil s tým, že ho čakajú sviatky jari na spôsob bežného Slováka. "Doma sa stretneme, budú možno nejaké klobásky, možno nejaké zajačiky, zelená trávička. Možno polejem sestru a mamu," uzavrel s úsmevom.

Arcibiskup Róbert Bezák bol uvedený do funkcie 6. júna 2009. Z postu ho odvolal pápež Benedikt XVI. k 2. júlu 2012 na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila na prelome januára a februára 2012. Od decembra 2013 pôsobil rok v kláštore redemptoristov v talianskom Bussolengu, potom sa vrátil na Slovensko. V júni 2014 sa po generálnej audiencii krátko stretol s pápežom Františkom, ktorému odovzdal list, reakcia ale neprišla. Stretnutie sprostredkoval až emeritný pražský arcibiskup, kardinál Miloslav Vlk na 10. apríla 2015. Ani toto na situácii Bezáka doteraz nič nezmenilo.

Krstil Bérešovu knihu

Obaja sú Račania, poznajú sa z Bratislavy-Rače, ale teraz ich spojila kniha. Pokrstili ju v stredu 15. marca suchým ľadom na dôraz prchavých okamihov, ktoré žijeme. Životopisný titul Keď život skúša (Ikar) napísal bankár Imrich Béreš spolu s novinárkou Táňou Veselou. "Spolupráca má hlbšie a vážnejšie korene. Keď zomrel Imo, myslela som si, že veľmi dobre rozumiem pocitom pána Béreša, pretože aj moja dcéra študovala v zahraničí, mala veľmi vážny úraz a ležala v kóme," objasňuje počiatky autorského spojenia Táňa Veselá s tým, že jej dcéra mala viac šťastia než syn Imricha Béreša, ktorý v zahraničí zomrel.

  Bérešova kniha, ktorú uviedol do života bankárov priateľ, emeritný arcibiskup Róbert Bezák, pôvodne nemala byť knihou v pravom zmysle slova. Pred pár rokmi chcel Imrich Béreš napísať svoj životopis, ktorý by bol akýmsi odkazom pre jeho synov. "Chcel som písomnou formou zachytiť, kde som žil, čo som prežil a ako som sa díval na veci v čase, keď som ich prežíval," píše v úvode knižnej novinky bilancujúcej jeho život s príznačným názvom. V autobiografickom portréte je zachytený nielen radostný a úspešný život bankára, ale tiež krutý a bolestný príbeh otca, ktorý stratil syna. Autor rovnako opisuje absurditu smrti jeho manželky Evy. Smrť účinkovala v jeho okolí akosi viac, ako je bežné, no nezlomila ho.

 "Pán Béreš sa so životom nepretláča, on sa nechá skúšať a z každej tej skúšky vychádza víťazne. Práve preto by mohli ľudia po tej knihe siahnuť, aby videli, zažili, aké to je, keď život skúša a ako sa dá vždy znova postaviť na nohy a zvíťaziť," povedala Veselá ku knihe, ktorá môže byť zaujímavá pre 20-ročného čitateľa, ale aj pre dôchodcu. "Slovensko sa zaoberá Mečiarovými amnestiami a celá jedna veľká kapitola je o tom, ako pán Béreš stál dva roky po boku Michala Kováča," podčiarkla fakt, že knižka je dnes nechcene veľmi aktuálna.

 "S prezidentom Kováčom som strávil dva roky počas hlbokého mečiarizmu, nebolo to jednoduché obdobie, užili sme si svoje a som rád, že téma amnestií sa opäť otvorila. Je to síce veľmi citlivá téma, hlavne pre právnikov, ale aj pre širokú verejnosť, a bolo by vhodné už konečne v tejto veci urobiť definitívne poriadok," povedal pre TASR Béreš, ktorý v knihe ukazuje, že sa dá život prežiť s komplikáciami, nie bez kotrmelcov, ale dôležité je sa z nich poučiť.
      Pre čitateľov má jednoduchý odkaz - nie je hanbou padnúť, ale hanbou je nepokúsiť sa vstať. A prečo si vybral za krstného otca svojej knižky práve Róberta Bezáka? "Je pre mňa symbolom skutočného slovenského cirkevného predstaviteľa 21. storočia. Mám ho neskutočne rád, je to morálna autorita, a táto morálna autorita nedostala na Slovensku taký priestor, aký si zaslúžila."
 

Viac o téme: ArcibiskupTrnavaRóbert Bezák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu