Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Po škandalóznom odhalení odhlasovali ozdravenie: VIDEO o temnom pozadí Váhostavu!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Kľúčový deň v kauze Váhostav. V Bratislave sa začala schôdza veriteľov, na ktorej majú odhlasovať reštrukturalizačný plán. Podľa neho by mali byť odpísané dve tretiny dlhu. Zatiaľ však vyplávali na povrch škandalózne odhalenia, že veľké množstvo peňazí by z reštrukturalizácie malo odtiecť do schránkovej firmy, za ktorou je šéf Váhostavu. Opozícia volá na poplach a vyzýva políciu, aby ho zatkla, pretože sa dopustil podľa medializovaných informácii dvoch trestných činov. Zaujímavé je aj odhalenie, že sudkyňa, ktorá rozhoduje o reštrukturalizácii je aj zhodou okolností matkou dvoch detí šéfa Slovenskej informačnej služby Jána Valka. SIS však tvrdí, že bola vyberaná náhodne.

Drobní veritelia, ktorých je väčšina, majú dostať počas päťročného obdobia iba 15 percent pohľadávok. Ak to však odmietnu, môže sa stať, že bude Váhostav nútený vyhlásiť bankrot. To by mohlo znamenať aj výrazné skomplikovanie výstavby diaľnic na Slovensku. Ministerstvo dopravy má ale podľa našich informácii pripravené analýzy, ako sa s touto situáciou vyrovnať. Vraj by mohli osloviť ďalšie spoločnosti, ktoré by figurovali ako záloha v konkrétnych projektoch a tak by sa mohol obísť zdĺhavý výber dodávateľa cez obstarávanie.  

Drobní nezabezpečení veritelia firmy sú skeptickí. Váhostav-SK im v rámci reštrukturalizačného plánu sľubuje splatiť len 15 % z dlhovaných peňazí. Po rýchlej zmene zákonov a dohode veriteľov s vládou by to nakoniec mohlo byť viac. V prospech malých veriteľov by sa totiž mali banky vzdať časti svojich pohľadávok.

aktualizované 13:30

Schôdza sa skončila s tým, že veritelia ozdravný plán schválili. Výsledkom je, že drobní veritelia dostanú naspäť 18 percent z vojich pohladávok.

VIDEO, ktoré hovorí za všetko

Portál tyzdenníka Týždeň tyzden.sk zverejnil dnes rozhovor s riaditeľkou Aliancie Fair-play, ktorý ukazuje temné pozadie spoločnosti Váhostav.

 

 

Veritelia sú skeptickí, naše návrhy neboli vypočuté

(aktualizované 11:15)

      Zástupca malých veriteľov Milan Blaho by však dnes najradšej privítal scenár, podľa ktorého by celá vec dostala viac času. A teda, že by sudkyňa nariadila výmenu reštrukturalizačnej správkyne pre jej zaujatosť. "Pokiaľ by správkyňa bola vylúčená z dôvodu zaujatosti, je potrebné správcu nahradiť druhým, a tým pádom by daná vec dostala čas," opísal Blaho ešte pred schôdzou veriteľov.

      Na začiatku schôdze chce adresovať niekoľko otázok sudkyni aj samotnej reštrukturalizačnej správkyni. "Politici by tak mali na to viac času, pretože aj variant, s ktorým prišla vláda, bol z ich dielne. Vôbec neboli vzaté do úvahy naše návrhy, neboli ani vypočuté," kritizoval Blaho. Vláda sa okrem iného dohodla aj na tom, že sa stavebná firma Váhostav-SK vzdá 49 % svojich akcií a tak uspokojí dlhy malých veriteľov. Zároveň štát avizoval, že bude následne odkupovať pohľadávky drobných veriteľov vo výške 50 % ich hodnoty.

      Veriteľ z firmy Raster zo Žiliny je opatrný. Vláda síce podľa neho niečo sľúbila, ale kým to nie je na papieri a nie je to potvrdené, nie je to ani isté. Váhostav-SK mu dlhuje vyše 15.000 eur. Či na schôdzi podporí reštrukturalizačný plán firmy, vopred povedať nevedel. "Vypočujem si a uvidím," avizoval.

 

Zástupca veriteľov Milan Blaho odpovedá na otázky novinárov počas stretnutia veriteľov Váhostavu-SK
Zobraziť galériu (4)
Zástupca veriteľov Milan Blaho odpovedá na otázky novinárov počas stretnutia veriteľov Váhostavu-SK  (Zdroj: TASR)

Ešte pred začatím schôdze sa konala tlačová konferencia opozície, na ktorej odzneli zásadné obvinenia voči manažérom Váhostavu.

Manažéri Váhostavu obchádzajú zákon, mali by sedieť v base

(aktualizované 11:59)

Zistenia Aliancie Fair-play, že generálny riaditeľ spoločnosti Váhostav - SK, a. s.Marián Moravčík pracoval pre schránkové firmy so vzťahom k tejto firme, podľa opozície potvrdzujú, že reštrukturalizácia Váhostavu je podvod. "Zdá sa, že spriaznené firmy okolo Juraja Širokého majú väčšinu v skupine nezabezpečených veriteľov. Aj dlžník aj väčšina fiktívnych veriteľov spadajú do jednej skupiny. Je to proste jedna veselá mafiánska skupina, ktorá ovláda súčasnú reštrukturalizáciu Váhostavu," povedal vo štvrtok na tlačovej besede časti opozície predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic.

Opozičný poslanec tvrdí, že nie je problém v zákone, ale v tom, že predstavitelia Váhostavu obchádzajú a sústavne porušujú platný zákon o konkurze a reštrukturalizácii. "Informácie, ktoré zverejnila Aliancia Fair-play, znamenajú, že schránkové firmy, ktoré si uplatňujú vo Váhostave pomerne vysoké pohľadávky, sú spriaznené osoby," uviedol Lipšic. Preto by podľa neho mali byť v podriadenom postavení, čiže na štvrtkovej schôdzi veriteľov by nemali mať vplyv na hlasovanie a ich pohľadávky by nemali byť uspokojené v rovnakej výške ako malí nezabezpečení veritelia.

Šéf Váhostavu sa podľa Lipšica za to, že klamal verejnosť a uviedol nepravdivé údaje v zozname aktív a pasív, mohol dopustiť minimálne dvoch trestných činov, a to poškodzovania veriteľa a marenia konkurzného a vyrovnávacieho konania. Lipšic si myslí, že Moravčík je len biely kôň a vykonáva pokyny niekoho iného. Reštrukturalizácia Váhostavu má podľa Lipšica znaky páchania vážnych zločinov a osoby, ktoré sú v nej zapojené, vykazujú znaky "zločineckej mafiánskej skupiny". Lipšic tvrdí, že ak polícia v tejto situácii nebude konať, tak je podľa neho zrejmé, že "tandem Fico - Široký kryje vážne zločiny".

Matovič: Za schrankovými firmami sú ľudia zo Smeru

Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič je presvedčený, že polícia, prokuratúra aj Slovenská informačná služba, ako aj premiér Robert Fico disponovali informáciami o väzbách šéfa Váhostavu a schránkových firiem skôr ako Aliancia Fair-play. Zároveň vyslovil počudovanie, prečo premiér nepodal trestné oznámenie v tejto veci a nevykonal kroky, ktoré by zamedzili podvodu s názvom Váhostav. "Buď kryje svojich vlastných sponzorov, ktorí sa skrývajú za schránkovými firmami, alebo majiteľmi týchto schránkových firiem sú priamo ľudia z vedenia Smeru," dodal Matovič.

Figeľ: Fico chráni Širokého

Predseda KDH Ján Figeľ označil v súvislosti s Váhostavom posledné tri roky za sériu podvodných, ilegálnych a podobných pochybných krokov v réžii tandemu Široký - Fico. "To, ako sa tri roky správali kompetentné rezorty, alebo orgány štátnej moci, keď Váhostav neplatil, čo mal platiť (dodávateľom) a pritom štát mu plne hradil výkony na stavbách, potvrdzuje, že nebol záujem chrániť slabých, malých, ale veľkých a Širokého," povedal Figeľ. Najvyšší kontrolný úrad podľa neho nezistil, že odtekajú štátne peniaze do cudziny a nedostávali ich dodávatelia Váhostavu. Reštrukturalizácia Váhostavu je podľa neho od začiatku nezákonná, čo vyvoláva otázku, či Slovensko je právny štát. Premiér Fico má podľa lídra KDH plnú zodpovednosť za podvod okolo Váhostavu a generálna prokuratúra by už mala začať konečne účinne konať.

Po škandalóznom odhalení odhlasovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

    

Sudkyňa, ktorá rozhoduje o Váhostave, je družka šéfa SIS

Katarína Bartalská, ktorá na Okresnom súde Bratislava I rozhoduje o reštrukturalizácii Váhostavu, má vzťah s riaditeľom Slovenskej informačnej služby Jánom Valkom. Informáciu priniesol dennikn.sk. Bartalská spolu s riaditeľom SIS vychovávajú dve deti.

Ján Valko
Zobraziť galériu (4)
Ján Valko  (Zdroj: SITA)

Stanovisko SIS k vzťahu šéfa tajnej služby a sudkyňou, ktorá o kauze rozhoduje

Napriek tomu, že riaditeľ spravodajskej služby Ján Valko dnes poskytol redaktorke Denníka - N p. M. Tódovej  jednoznačné stanovisko k jeho vzťahu k JUDr. Kataríne Bartalskej, že je otcom ich dvoch maloletých detí, ale nežijú v spoločnej domácnosti, a teda netvoria partnerský pár, Denník - N aj denník SME konali v rozpore s pravidlami novinárskej etiky a zverejnili nepravdivé informácie.

Zarážajúce je, že rovnakú informáciu poskytla redaktorke Denníka - N aj samotná Katarína Bartalská, napriek tomu sa redaktorka rozhodla zverejniť nepravdivú informáciu a z nej vyplývajúce zavádzajúce konštrukcie o možnom ovplyvňovaní priebehu reštrukturalizácie spoločnosti Váhostav, kde p. Bartalská bola náhodným elektronickým výberom ustanovená za zákonného sudcu.

Práve konanie redaktorky, kedy napriek hore uvedeným stanoviskám zverejňuje nepravdivé informácie vyvoláva podozrenia o možnom ovplyvňovaní priebehu reštrukturalizácie spoločnosti Váhostav.

Kaliňák obvinil opozíciu

(aktualizované 11:55)

Minister vnútra Robert Kaliňák nazval vystúpenia opozičných poslancov na výbore politickou tlačovou konferenciou. "Úlohou polície je prinášať dôkazy na základe zákona také, aby uspeli pred súdom," povedal. Politizácia a medializácia vyšetrovania môže podľa Kaliňáka uškodiť vyšetrovaniu. "Vyšetrovatelia pracujú samostatne, nebudem do toho zasahovať," povedal. Podľa policajného prezidenta Gašpara polícia informácie zverejnené tretím sektorom má, pre prebiehajúce vyšetrovanie ich však nezverejnila. Vyšetrovatelia podľa neho postupujú tak, ako uznajú za vhodné. "Vieme, kto za Váhostav konal, vyšetrovanie ukáže, či to naplní skutkové podstaty trestných činov," povedal Gašpar. "Práca polície by nemala byť predmetom politiky," dodal.

 

Zo Slovenska malo uniknúť do schránkových firiem 20 miliónov eur

(aktualizované 11:29)

Ako informoval poslanec, minulý týždeň sa obrátil so žiadosťou na generálneho prokurátora, aby využil všetky zákonné možnosti, prostriedky a svoje postavenie v rámci reštrukturalizačného procesu spoločnosti Váhostav. Prokurátor mal zabrániť, aby schránkové firmy nemali možnosť vytiahnuť peniaze z Váhostavu. "Ide o sumu asi 20 miliónov eur, ktoré by takýmto spôsobom navždy zmizli zo Slovenska a nikdy v živote by sa s tým už nič nedalo robiť. Aj keď by sa zistilo, že to bolo protizákonné," povedal Kaník.

Po štvrtkovom stretnutí, nie s generálnym prokurátorom, ale s jeho dvomi námestníkmi, však Kaník konštatoval, že Slovensko nie je právnym štátom. "Generálna prokuratúra, ako najvyšší orgán ochrany zákonnosti, nemá žiadnu možnosť podľa slov, ktoré som počul, aby z úradnej moci zasiahla do procesu a aby zabránila schváleniu reštrukturalizačného plánu," uviedol Kaník.

Ako priblížil poslanec, dostal však ubezpečenie od jedného z námestníkov, že čo sa týka trestného úseku, vykonávajú všetky kroky k tomu, aby peniaze neodišli zo Slovenska. "Nedá mi ale vysloviť pochybnosť, či na to bude dostatok nástrojov, keď prokuratúra hovorí, že nemôže nič robiť, len sa prizerať," uzavrel Kaník.

Predseda výboru z KDH: Fico a SIS o tom vedeli!

Predseda parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS Pavol Abrhan (KDH) je presvedčený, že o prepojení schránkovej firmy a riaditeľa Váhostavu musela vedieť aj SIS a od nej premiér Robert Fico. „Ak Aliancia Fair-play získala podklady o prepojení schránkovej firmy a riaditeľa Váhostavu Mariána Moravčíka, som presvedčený, že o tom vedel aj predseda vlády od SIS,“ povedal dnes Abrhan . Podľa neho Fico aj konal podľa týchto informácií od SIS, ale jeho konanie nebolo v prospech verejného záujmu. „Dôležité teraz bude, ako rozhodne príslušná sudkyňa, či schváli pripravenú reštrukturalizáciu, keďže časom prenikajú informácie, že je to od počiatku podvodná reštrukturalizácia. Premiér musel o tom vedieť,“ vyhlásil Abrhan.

 

Žiťňanská z Mostu-Híd: Fico dlhodobo ignoruje problémy

Ak súd neschváli reštrukturalizačný plán Váhostavu pre pochybnosti a firma sa ocitne v konkurze, bude to podľa podpredsedníčky Mosta-Híd Lucie Žitňanskej len výsledok dlhodobého ignorovania problému zo strany vlády a premiéra Roberta Fica. Ako povedala informácie o prepojeniach a konflikte záujmov generálneho riaditeľa Váhostavu Mariána Moravčíka, ktorý zároveň zastupuje resp. v minulosti zastupoval schránkové firmy figurujúce vo veriteľskom výbore, spochybňujú celý proces reštrukturalizácie. "Strana Most-Híd dlhodobo upozorňovala kompetentné orgány na viaceré pochybnosti týkajúce sa nielen reštrukturalizačnej správkyne, ale aj ďalších okolností celého procesu. Ministerstvo spravodlivosti však nekonalo a doteraz nepreverilo zaujatosť správkyne a zákonnosť reštrukturalizácie," vyhlásila Žitňanská.

 

Podľa Žitňanskej nie je možné, aby predstavitelia Váhostavu o týchto skutočnostiach nevedeli. „Premiér pritom rokoval so zástupcami firmy viackrát, pričom držal parlament v pohotovosti, aby schválil zmeny v reštrukturalizačnom procese. Dnes sa ukazuje, že schránky napojené na Juraja Širokého a reprezentované generálnym riaditeľom Moravčíkom vyjdú z celého procesu ako víťazi,“ zdôraznila.

 

Šéf Váhostavu je podozrivý z prepojenia na veriteľa

 

Generálny riaditeľ stavebnej spoločnosti Váhostav Marián Moravčík podľa Aliancie Fair-play v minulosti zastupoval záujmy schránkových firiem so vzťahom k Váhostavu. Ako napísal na blogu Peter Kunder z mimovládnej organizácie, Moravčík zastupoval napríklad firmu Lomark, s. r. o. Bratislava, ktorá je vo veriteľskom výbore pre reštrukturalizáciu Váhostavu na základe generálneho splnomocnenia z konca roku 2010.

Ďalší z nezabezpečených veriteľov stavebnej firmy - Regio Enterprise Ltd. uvádza Moravčíka ako registrátora svojej webovej domény. Firma Tortuga, s. r. o. Bratislava zas podľa Aliancie Fair-play splnomocnila Moravčíka zastupovaním vo všetkých právnych a iných úkonoch v roku 2007. Lomark a Tortuga majú rovnaké sídlo na Radlinského ulici v Bratislave a ich majiteľom je britská firma Oldsbury Consultants Limited so sídlom v Londýne. Moravčík vtedy pracoval pre advokátsku kanceláriu Futej & Partners, s. r. o. ktorá sídli na tej istej adrese ako Lomark a Tortuga. Moravčík je generálnym riaditeľom Váhostavu od októbra 2014 a dva mesiace do decembra bol aj predsedom predstavenstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu