Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Známy kardiochirurg Fischer uzavrel dohodu: Tento mesiac ju bude schvaľovať súd

Viliam Fischer
Viliam Fischer

BRATISLAVA – Dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel známy slovenský kardiochirurg Viliama Fischer, obvinený z prijímania úplatku, s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), bude Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku schvaľovať 21. apríla.

Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Dohodu uzatvoril Fischer s prokurátorom v stredu 1. apríla. K podrobnostiam dohody, výške trestu a súvisiacim výrokom, sa ani ÚŠP a ani obhajcovia Viliama Fischera zatiaľ nevyjadrujú. Ak dohodu ŠTS schváli, bude právoplatná a nebude sa môcť ani jedna z procesných strán voči verdiktu odvolať. Ak ju súd neschváli, bude musieť vytýčiť termín hlavného pojednávania.

Známeho lekára obvinil začiatkom februára vyšetrovateľ z prijatia úplatku vo výške 3000 eur. Tie mu podľa medializovaných informácií odovzdala rodina pacientky, ktorú na Klinike srdcovej chirurgie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) operovali vlani v decembri. Jej operácia mala byť uprednostnená. Po tom, ako žena zomrela, sa rodina obrátila na políciu. Ústav odmietol, že by pacientku operovali mimo poradia.

Polícia ukončila vyšetrovanie po necelých dvoch mesiacoch návrhom na konanie o dohode o vine a treste. V zmysle trestného poriadku to znamená, že lekár sa k spáchaniu trestného činu priznal, uznal vinu a získané dôkazy nasvedčujú pravdivosti jeho priznania.

Viliam Fischer je významným slovenským kardiochirurgom, ktorý vykonal v roku 1998 prvú úspešnú transplantáciu srdca na Slovensku. Vlani kandidoval v priamych voľbách na prezidenta SR, pričom sa mu nepodarilo postúpiť do druhého kola.

Obvineniu z trestného činu prijímania úplatku čelí aj ďalší známy lekár, urológ Vladimír P. Strážcovia zákona ho pri preberaní úplatku prichytili 15. decembra 2014. V tejto veci polícia stále koná. "Vyšetrovateľ v danej veci vykonal procesné úkony, aby bolo možné vyšetrovanie ukončiť v priebehu jedného mesiaca. O spôsobe ukončenia vyšetrovania bude možné informovať až po jeho ukončení," skonštatoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu