Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Srbi vyčlenili na dolapenie Matíka samostatný tím, Slovensko požiadalo o jeho vydanie

(Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA – Srbská polícia vyčlenila na dolapenie Slováka Františka Matíka z kauzy BMG Invest samostatný tím. Podarilo sa ho dolapiť po 13-tich rokoch.

„Zákrokom bol prekvapený,“ povedal dnes na tlačovej besede minister vnútra Robert Kaliňák. Potvrdil, že srbskí policajti zatkli tento týždeň Františka Matíka, ktorého u nás odsúdili za podvod v súvislosti s nebankovkou BMG Invest. „Platí, že spravodlivosť si raz nájde úplne každého,“ poznamenal Kaliňák.

Matík bol na úteku 13 rokov. „Mal pri sebe falošný občiansky a vodičský preukaz na meno Fero Branik,“ priblížil Kaliňák. Do hľadania Matíka sa zapojili aj policajti z Rumunska, Bosny a Hercegoviny a Chorvátska. Podľa Kaliňáka boli policajti viackrát blízko jeho zadržaniu, ale vždy sa mu podarilo uniknúť. Srbi napokon vyčlenili na tento prípad samostatný tím, a to aj preto, aby zabránili prípadnému úniku informácií. 

Policajtom sa Matíka podarilo vystopovať cez jeho priateľku. Minulý týždeň ho našli v dome 36-ročnej Rumunky, potom ho sedem dní sledovali a v utorok 27. januára v noci ho zatkli. „Počas zákroku mu jeho priateľka aktívne pomáhala v úteku, tak bola aj ona zadržaná a momentálne sú obaja v policajnej cele,“ uviedol prvý viceprezident Policajného zboru Milan Lučanský. 

Slovenské ministerstvo spravodlivosti dnes ráno poslalo do Srbska potrebné dokumenty o extradícii, teda o vydaní Matíka na Slovensko. Kaliňák verí, že ho čoskoro privezú. Čo Matík na Balkáne robil, zatiaľ minister nepovedal. „Tieto informácie sa budú skladať ako určitá mozaika následnými úkonmi,“ dodal. 

Slovensko požiadalo Srbsko o vydanie hľadaného Františka Matíka 

Slovensko dnes ráno požiadalo Srbsko o vydanie 13 rokov hľadaného Františka Matíka odsúdeného v kauze krachu nebankovej spoločnosti BMG Invest. Na tlačovej konferencii v Bratislave o tom informoval minister vnútra Robert Kaliňák.

"Dnes z ministerstva spravodlivosti odišli všetky dokumenty a všetky materiály žiadajúce extradíciu, teda vydanie Františka Matíka na Slovensko," uviedol Kaliňák s tým, že rezort spravodlivosti tieto údaje spracoval operatívne v priebehu noci. Srbskí policajti zadržali momentálne zrejme najhľadanejšieho Slováka v stredu (28.1.) v srbskej Vojvodine, muž mal falošné doklady, jeho identita by mohla zodpovedať Matíkovi. Kaliňák informoval, že medzitým sa podarilo osobu stotožniť. Spôsob stotožnenia bližšie nešpecifikoval.

"Dvadsiateho siedmeho januára pri tom, ako vychádzal von z domu na motorovom vozidle do neďalekého servisu, bolo stotožnené, že ide o hľadanú osobou," vysvetlil Lučanský. Polícia uskutočnila zásah v noci. Matík mal pri sebe falošné doklady občana SR – občiansky aj vodičský preukaz na meno Fero Branik. Kaliňák spresnil, že išlo o kompletne sfalšované dokumenty. Ich fotografie dnes ukázal na tlačovej konferencii spolu s aktuálnou fotografiou Matíka.

Minister uviedol, že vypátranie Matíka nebolo jednoduché. "Policajti boli viackrát veľmi blízko, aby ho zadržali, vždy sa mu podarilo uniknúť," priznal. Ocenil, že srbská polícia vytvorila pre tento prípad osobitný policajný tím, ktorý pracoval v najvyššom utajení. Na zadržaní Matíka sa podieľala aj polícia z Rumunska, Bosny a Hercegoviny a Chorvátska. Akciu Kaliňák považuje za úspech odboru cieľového pátrania policajného prezídia, ktoré spolupracovalo s Národnou ústredňou Interpol Bratislava.

František Matík sa podľa Kaliňáka pridá k vypátraným zločincom, ktorých sme na Slovensko doviezli. Minister pripomenul úspešné prípady utečencov Bakiho Sadikiho, Viliama Mišenku, Mareka Trajtera, Jozefa Roháča, Petra Kaufnera a Dušana Kečkeša, ktorému sa darilo unikať až 15 rokov.

Na Františka Matíka bol vydaný medzinárodný zatýkací rozkaz pre spáchanie trestného činu podvodu v nebankovej spoločnosti BMG Invest. Matík bol v neprítomnosti odsúdený slovenskými justičnými orgánmi na nepodmienečný trest v dĺžke 11 rokov a šesť mesiacov. Po jeho príchode na Slovensko by si mal trest odpykať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu