Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kauza výbuchu v topoľčianskej firme sa posúva: Výsluch dvoch kľúčových svedkov

Viliam M.
Viliam M. (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA - Výsluchom svedkov bude v stredu 15. júna na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici pokračovať hlavné pojednávanie s dvojicou obžalovaných v kauze výbuchu v topoľčianskej firme Euromont v auguste 2009.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v tejto veci obvinil ako objednávateľa úkladnej vraždy Viliama M. a ako vykonávateľa Jána K. Pri explózii v Euromonte vtedy zomrel muž, ktorý do spoločnosti nálož doniesol a viacerí ľudia boli vážne zranení. Podľa prokurátora nálož mala usmrtiť Zuzanu Mišenkovú, švagrinú Viliama M. Obvinený Viliam však vyhlásil, že smrť švagrinej si neobjednal, nemal na to dôvod.

Priznal iba, že so švagrinou a jej synom nekomunikovali. Viliama, ktorý sa dlhodobo zdržiaval v zahraničí, na Slovensko eskortovali z Venezuely začiatkom roku 2013. V tejto súvislosti uviedol, že v zahraničí bol pracovne a po zadržaní políciou súhlasil s vydaním na Slovensko. Bol obžalovaný z viacerých trestných činov, ale ani v jednom prípade sa nepotvrdila jeho vina.

Okrem vraždy synovca Jozefa Mišenku, Jozefa Gudábu išlo aj o prípad bankovej megakrádeže 173 miliónov korún (viac ako 5 miliónov eur) z trezoru VÚB v Nitre a podiel na vražde mafiánskeho bossa Petra Čongrádyho. Viliam M. predložil súdu dokument venezuelských úradov o prihlásení na pobyt v krajine. Dodal, že v zahraničí sa neskrýval. Mal vlastnú firmu a v tej súvislosti chodil do cudziny pracovne, okrem iných krajín aj do Kanady a do Číny.

Obžalovaný Ján K. na súde priznal iba nedovolené ozbrojovanie. V prípade úkladnej vraždy a odpálenia nástražného systému v Euromonte vyhlásil, že je nevinný. Ján K. je vo výkone trestu deväť rokov odňatia slobody za marenie spravodlivosti a za krivú výpoveď. Práve Ján K. doteraz Viliama M. ako jediný usvedčoval vo viacerých prípadoch. Okrem neho proti Viliamovi svedčí aj Milan Pavlovič, odsúdený v prípade vraždy Viliamovho synovca Jozefa Mišenku. 

Výbuch v Euromonte čiastočne súvisí s prípadom vraždy Viliamovho synovca Jozefa Mišenku, zo smrti ktorého uznali súdy za vinných štvoricu Milan Pavlovič, Ronald Mišech, Róbert Trajkov a Ivan Skalický. Spolu s nimi bol z úkladnej vraždy Jozefa obžalovaný aj jeho strýko Viliam, ale prvostupňový i odvolací súd ho spod obžaloby oslobodili. 

Kauza explózie v Euromonte je poslednou, v ktorej čelí Viliam M. obvineniu. Prokurátor jemu i Jánovi K. kladie za vinu obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy, jednak dokonaný a tiež v štádiu pokusu, ako i zločin nedovoleného ozbrojovania a zločin všeobecného ohrozenia. Obžalovaní podľa obžaloby spáchali tieto skutky ako členovia organizovanej skupiny. 

Pojednávanie sledujú aj poškodení, ktorí pri výbuchu utrpeli rôzne zranenia, vrátane poškodenia sluchu. Medzi nimi je i švagriná Viliama M. Zuzana Mišenková, ktorá od obžalovaných požaduje náhradu škody viac ako 20-tisíc eur. Proces s Viliamom M. a Jánom K., ktorý sa začal v polovici apríla, vytýčili na päť dní. Je predpoklad, že by mohli odznieť záverečné reči a následne i rozsudok.

Viac o téme: VýbuchViliam M.EuromontJozef M.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu