Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

GP podozrieva obhajcu Hedvigy, že organizoval stretnutie psychiatrov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra vyslovila podozrenie, že na zorganizovaní nedávneho piešťanského stretnutia medzinárodného tímu psychiatrických odborníkov, ktorí sa oboznámili s prípadom Hedvigy Malinovej Žákovej, sa podieľal jej obhajca.

"Zrejme sa na ňom aj zúčastnil, pričom takéto konanie je možné chápať aj ako snahu o ovplyvňovanie verejnej mienky a jej zavádzanie,“ uviedla v stanovisku Andrea Predajňová z tlačového a informačného oddelenia Generálnej prokuratúry SR.

Hedviga Malinová Žáková v šesť rokov trvajúcej kauze čelí obvineniu Generálnej prokuratúry z krivej výpovede, že si vymyslela národnostne motivovaný útok. V konaní ju zastupuje advokát Roman Kvasnica. Ten nevie, o čo v podozrení Generálnej prokuratúry vlastne ide. "Nezdá sa mi takáto reakcia adekvátna a pravdupovediac, nie je pre vec podstatná. Uvítal by som, keby sa autor najskôr oboznámil s názormi medzinárodných odborníkov a následne sa vyjadril," povedal Kvasnica.

Na margo úvahy, že sa mohol podieľať na zorganizovaní stretnutia psychiatrických expertov reagoval, že tých ľudí videl prvýkrát v živote. "Pokiaľ Generálna prokuratúra bez toho, aby poznala závery medzinárodne uznávaných odborníkov, začala týchto spochybňovať, utrpí hanbu," povedal a dodal, že má dôvodnú obavu o záujem GP zistiť objektívny stav veci.

Experti z viacerých európskych krajín si v Piešťanoch preštudovali dokumentáciu prípadu, hovorili s Hedvigou a s jej psychiatrom a klinickou psychologičkou. Ďalšie psychiatrické a klinicko-psychologické vyšetrovanie Hedvigy v kontexte trestného konania považujú za neodôvodniteľné a neetické. Podľa psychiatrického lekára Hedvigy Jozefa Hašta vyjadrili hlboké znepokojenie, že v tomto prípade sú jasné známky zneužitia psychiatrie.

Tím psychiatrov po šiestich rokoch potvrdil správnosť pôvodného diagnostikovania posttraumatickej stresovej poruchy. Experti sa domnievajú, že ústavné skúmanie stavu Malinovej Žákovej by u nej mohli viesť k znovuvzplanutiu posttraumatickej stresovej poruchy. Svoje zistenia pošle medzinárodný psychiatrický tím etickej komisii Medzinárodnej psychiatrickej asociácie ako aj výboru Slovenskej psychiatrickej spoločnosti.

Ústavné vyšetrenie duševného stavu Malinovej Žákovej chcela prokuratúra po tom, ako odmietla po súdnom príkaze v ambulancii hovoriť s psychiatrom. Súd však návrh zamietol. Hedviga Malinová prišla 25. augusta 2006 na skúšku do školy v Nitre zbitá a s popísanou blúzou (nápis: Maďari za Dunaj), pričom podľa nej na ňu zaútočila dvojica mužov so slovami „Na Slovensku po slovensky“.

Polícia však prípad už po 16 dňoch uzavrela s tým, že sa nestal tak, ako ho popísala. Na tento postup sa sťažovala Hedviga Európskemu súdu pre ľudské práva žalobou na štát. Prípad sa skončil dohodou o zmieri, Radičovej kabinet vyslovil nad prípadom poľutovanie. Bývalá študentka a dnes matka dvoch detí Malinová Žáková však už roky čelí obvineniam z údajnej krivej výpovede.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu