Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kauza VOP Nováky: Nové skutočnosti v prípade obžalovaných manažérov

Bývalý výrobný riaditeľ VOP Nováky Ján L.
Bývalý výrobný riaditeľ VOP Nováky Ján L. (Zdroj: SITA)

PRIEVIDZA – V kauze manažérov Vojenského opravárenského podniku (VOP) Nováky, obžalovaných z prečinu všeobecného ohrozenia, sa objavili nové skutočnosti, dotýkajúce sa prvotných príčin tragického výbuchu munície, pri ktorej zahynulo osem pracovníkov a 34 ich bolo zranených.

Bývalý technický riaditeľ Ján L. dnes na hlavnom pojednávaní Okresného súdu v Prievidzi počas svojej výpovede pred samosudkyňou Noemou Turanovičovou predložil listinné dôkazy, ktoré bližšie objasňujú, prečo pravdepodobne došlo k prvotnému výbuchu pri rozoberaní výbušiek typu V-5čršD. Objavil sa totiž posudok, ktorý vypracovala renomovaná firma. Celú sériu uvedených výbušiek označila ako chybnú, a teda mala byť zlikvidovaná iným spôsobom, ako rozoberaním. Nikto z obvinených o tomto posudku nevedel, v čase keď z Ministerstva obrany SR dostal VOP zákazku na ich delaboráciu. Ešte pred prevzatím zákazky otestovali vzorku sto kusov výbušiek, na nejaké výrobné chyby však niekto neprišiel. "Ak by som bol ako výrobný riaditeľ o posudku vedel, nedovolil by som ten spôsob spracovania uvedených výbušiek," povedal Ján L.

V obžalobe sa uvádza, že výbuch pyrotechnickej zlože zapríčinila nesprávna konštrukcia lisu, na ktorom ju pracovníci rozoberali a tiež jeho zanedbanou údržbou. Na základe nových skutočností je pravdepodobné, že príčinou prvotného výbuchu, ktorý potom vyvolal sériu detonácií a rozsiahlu deštrukciu všetkých priestorov, mohla byť práve chybná výbuška.

Potvrdil to aj obhajca obžalovaného Ľubomír Hrežďovič. "Objektívne je potvrdené, že materiál, ktorý bol prisunutý na delaboráciu už v čase jeho výroby, nezodpovedal predpisom a normám na jeho výrobu. Tým, že bol chybný vzniká otázka, či pri delaborácii vznikol tento problém, ktorý je predmetom tohto konania," uviedol Hrežďovič. Podľa neho ani jeden z obžalovaných o uvedenom probléme, ktorý vznikol dávno predtým, nevedel. V žiadnom prípade by nedopustili taký spôsob spracovanie predmetnej výbušky, dodal obhajca. Výsluch obžalovaných bude pokračovať v piatok 30. marca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu