Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kauza daňových kontrolórov pokračuje na krajskom súde

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Pojednávanie v kauze daňových podvodov, v ktorej sú obžalovaní aj dvaja bývalí zamestnanci Daňového úradu Košice IV, pokračuje na Krajskom súde v Košiciach v utorok.

Prvostupňový súd má doplniť dokazovanie podľa pokynov Najvyššieho súdu, ktorý zrušil jeho rozsudok z februára 2010. Krajský súd vtedy oslobodil Arnolda B. (35), Marcela O. (40), Jozefa Š. (44) a dvoch niekdajších daňových kontrolórov Rastislava L. (39) a Mariána H. (39). Prví traja sú stíhaní za podvod, bývalí zamestnanci daňového úradu aj za zneužitie právomoci verejného činiteľa.

Podľa obžaloby skupina ešte v rokoch 1998 a 1999 cez obchodné spoločnosti Daman a Tradex obrala štát na nezákonne vyplatených nadmerných odpočtoch DPH o 650 600 eur (19,6 milióna korún). V ďalšom prípade neoprávnene žiadali o odpočet vo výške 328 600 eur (9,9 milióna korún), ale peniaze im už daňový úrad nevyplatil. Prokuratúra tvrdí, že všetky obchodné operácie, ktoré mali byť základom pre vrátenie dane, boli fiktívne, a ako konatelia firiem uplatňujúcich si nadmerný odpočet DPH vystupovali osoby pod falošnými dokladmi. Prokuratúra podala obžalobu prípadu na súd ešte v roku 2004.

Krajský súd prípad uzavrel s tým, že nebolo dokázané, že sa stali skutky, pre ktoré boli obžalovaní stíhaní. Podľa najvyššieho súdu takýto rozsudok nemá oporu vo vykonaných dôkazoch a je preto nezákonný. Krajskému súdu nariadil na pojednávaní vykonať nové dôkazy a ďalšie dôkazy zopakovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu