Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kontrolóri obrali štát o 650 tisíc eur, dostali štyri roky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE – Krajský súd v Košiciach vyniesol rozsudok v kauze daňových podvodov, ktorú pojednával od roku 2004. Bývalých kontrolórov Daňového úradu Košice IV Rastislava L. (39 r.) a Mariána H. (39 r.) odsúdil za podvod a zneužívanie právomoci verejného činiteľa na štyri roky väzenia v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Ostatní obžalovaní, ktorí v prípade vystupovali ako nastrčení konatelia obchodných spoločností, boli uznaní vinnými z podvodu. Arnold B. (35 r.) dostal tri roky väzenia, Jozef Š. (44 r.) dva roky väzenia a Marcel O. (40 r.) podmienečný trest. Podľa rozsudku skupina ešte v rokoch 1998 a 1999 cez obchodné spoločnosti Daman a Tradex obrala štát na nezákonne vyplatených nadmerných odpočtoch DPH o 650 600 eur (19,6 milióna korún).

Vďalšom prípade neoprávnene žiadali o odpočet vo výške 328 600 eur (9,9 milióna korún), ale peniaze im už daňový úrad nevyplatil. Súd považoval za dokázané, že všetky obchodné operácie, ktoré mali byť základom pre vrátenie dane, boli fiktívne, a ako konatelia firiem uplatňujúcich si nadmerný odpočet DPH vystupovali osoby pod falošnými dokladmi. Správnosť uplatnenia nadmerného odpočtu DPH mali povinnosť skontrolovať pracovníci daňového úradu Rastislav L. a Marián H. Súd ich uznal vinnými v zmysle obžaloby, podľa ktorej „nechránili záujmy štátu a spracovali vedome protokol o kontrole, ktorý bol v rozpore so skutočnosťou“.

V kauze ide o druhý rozsudok. Prvý krajský súd vyniesol vo februári 2010, ktorým obžalovaných oslobodil s tým, že nebolo dokázané, že sa skutky stali. Najvyšší súd však vyhovel odvolaniu prokurátora a verdikt zrušil. Podľa neho oslobodzujúci rozsudok nemá oporu vo vykonaných dôkazoch a je preto nezákonný. Prvostupňovému súdu nariadil na pojednávaní vykonať nové dôkazy a ďalšie zopakovať. Po tomto doplnení dokazovania krajský súd rozhodol, že obžalovaní sa skutkov dopustili tak, ako sa tvrdí v obžalobe. Predseda senátu pritom skonštatoval, že sú viazaní právnym názorom vyššieho súdu.

Jedným z hlavných dôkazov proti kontrolórom bolo správanie jedného z nich krátko po začatí policajného vyšetrovania. Rastislav L. v roku 1999 odovzdal dvom kriminalistom Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach úplatok 750-tisíc korún a žiadal ich, aby preverovanie podozrení z daňových podvodov uzavreli v jeho prospech a v prospech ďalších preverovaných osôb. Za korupciu bol zamestnanec daňového úradu právoplatne odsúdený v roku 2020.

Tresty nad piatimi obžalovanými predstavujú tresty mimoriadne znížené pod dolnú hranicu trestnej sadzby. Ako dôvod na takýto postup súd uviedol „odstup času“ od začatia trestného stíhania. Rozsudok nie je právoplatný. Na pojednávaní sa odvolali Rastislav L. a Arnold B., ostatní môžu odvolanie podať v zákonnej lehote. Prokurátor sa práva na odvolanie vzdal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu